sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Crin Antonescu a facut o fixatie pe Traian Basescu

Liberalii patricieni pierd contacul cu realitatea. La Brasov, ei au confirmat ca au ramas la obsesia "Jos Basescu!". Nu pot depasi momentul si pace! Prea multa patima, prea putina ratiune. Este clar ca Antonescu si sustinatorii lui nu iau in calcul elementele fixe ale perioadei pe care o traversam (si aici ma refer in primul rand la faptul ca, vrem-nu vrem, presedinte pe urmatorii cinci ani e Traian Basescu ). Electoratul a aratat tuturor politicienilor de cinci ori cum il percepe pe Traian Basescu, validandu-i tot de atatea ori preocuparile: la referendumul pentru suspendarea presedintelui, la alegerile parlamentare din noiembrie 2008, la alegerile europarlamentare din vara lui 2009, la referendumul pentru parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari din noiembrie 2009 si la alegerile prezidentiale din decembrie 2009. Daca n-ar fi fost asa, aveam astazi alt presedinte. Crin Antonescu trebuie sa tina cont ca nu toti votantii lui i-au urmat indemnul. In 2012, tot acest electorat va vota!  De aceea, procesul de reformare a debutat simultan in cele trei partide importante.
Categoric, dilema pe care o are PNL– a fi in opozitie sau a fi la putere- a dat nastere unor tensiuni care nu se vor stinge prea repede. Insa, in mod pragmatic una e sa se afle la butoane si sa mai dea o gura de oxigen celor din teritoriu,  alta e sa ramana intr-o opozitie nedorita de multi liberali, gata oricand sa dezerteze daca li se fac oferte tentante (vezi exemplul lui Ion Sterian, devenit adjunctul lui Udrea). Unica sansa a PNL de a mai conta pe scena politica la urmatoarele alegeri este intrarea la guvernare. Mult prea usor se dezice actuala conducere de liberalii care au aceasta opinie. A-i da afara din partid pe toti acestia e curata nebunie. Insasi ratiunea de a exista a oricarei formatiuni politice este aceea de a accede la putere, pentru a-si aplica programele si a influenta dezvoltarea societatii conform principiilor asumate, chiar daca acest lucru inseamna o alinata de conjunctura. Daca liberalii aleg acum opozitia, Crin Antonescu nu poate garanta ca va castiga puterea la alegerile viitoare. Izolarea lui Traian Basescu si a PDL  este acum  un anacronism, de care nici PSD-ul nu pare ca vrea sa scape.
Prin urmare, furia si orgoliile nu-si mai au rostul. Deciziile sunt luate de oameni iar oamenii isi pot stapani resentimentele daca interesele sunt comune. Iar interesul comun este acela de a resuscita economia. Speranta tuturor este la liberali. Presiunea din teritoriu este uriasa, multi asteptand ca acest partid sa conteze pe scena politica, dar si in actul decizional. Este evident ca guvernul pinguin are nevoie urgenta de intariri
Sa lupti in opozitie cand nu ai nici arme, nici soldati, sa-mi fie scuzata aprecierea, este o naivitate. Iar PNL nu va putea face opozitie adevarata pentru ca 1.deja foarte multi membri sunt cu fundul in doua luntre si 2.asocierea intereselor sale cu cele ale PSD, partidul care are cele mai multe motive, dar si forta necesara sa devina adevarata opozitie, este catastrofala.

miercuri, 27 ianuarie 2010

Primarul Aurel Simionescu ii minte pe braileni si continua sa finanteze o activitate ilegala

*Directia Sanitara Veterinara Braila a suspendat activitatea APAM Horez *  Cine isi poate imagina ca Primaria Braila nu a aflat inca?

Citim in oficina clicii devoratoare de bani publici ca Primaria a cheltuit anul trecut 8 miliarde de lei cu APAM HOREZ. Ca sa mute atentia de la estena acestei probleme- faptul ca suma astronomica se traduce in harjoneala lui Horez cu un numar de aproximativ 2000 de caini, in timp ce pe strazi, celelate mii de care nu apuca sa se atinga, se reproduc o data la sase luni- primarul Aurel Siminonescu nu sufla o vorba despre faptul ca DSVSA i-a suspendat lui Horez activitatea de capturare si eutanasiere.
De vreo doi ani, tot semnalez faptul ca la nivelul Primariei nu se doreste cu adevarat  eliminarea cainilor de pe strazi, pentru ca odata cu acestia, s-ar elimina si posibiliatea de a cheltui banul public fara control, asa cum se intampla in prezent. Pentru ca evita sa spuna care e problema cu Horez si sa-i dea afara pe angajatii DAGL care se afla in cardasie cu el, Simionescu perpetueaza o stare conflictuala intre braileni, impartiti in doua categorii: cei care au grija de animale si vor ca acestea sa fie sterilizate si cei care ar inchide ochii la exterminarea cu gloante sau cinaura (exagerez, desigur), numai sa nu mai avem caini pe strazi. Acestor oameni nu le explica nimeni ca Horez NU POATE nici daca ar dori sa ne scape de caini, chiar daca legea i-ar permite sa-i omoare pur si simplu, si ca singura solutie rezonabila este sterilizarea animalelor, incepand cu cele de companie si terminand cu cele de pe strazi.
O hotarare a Consiliului Local, prin care sa-i oblige pe proprietarii de animale sa le sterilizeze, iar cine nu o face sa plateasca impozit inclusiv pentru puii care apar, ar fi suficienta ca sa elimine sursa de inmultire a celor de pe starzi. In paralel, cu mai putin decat miliardele care ajung la Horez pentru 200 de caini pe care ii tine in padoc sa dea bine la controale si ceilalti 2000 care ii mor anual, evident "de batranete", Primaria ar putea finanata o campanie de sterilizare in care sa-i implice si pe medicii veterinari, alaturi de ONG-urile care s-au oferit deja. Si nu sa aiureze cu voluntariatul pensionarelor exaltate care au bagat spaima-n Horez, caci asta ar mai lipsi sa le si vedem ducandu-se sprinten spre Primarie cu haitele de cutu-cutu latrand subtire dupa ele!
Acest lucru este perfect posibil daca ar exista vointa. Insa, daca primarul a aruncat toata responsabilitatea pe umerii iubitorilor de animale si a voluntarilor, in timp ce ascunde adevarul si continua sa finanteze un serviciu ineficient, tare mi-e teama ca interesele sale coincid cu cele ale APAM Horez si ca singurul lucru care ne-a mai ramas este sa asteptam sa-i expire mandatul. Caci nu-mi imaginez ca, la prostiile pe care le face, sa mai aiba curajul sa ne mai ceara inca o data voturile!

marți, 26 ianuarie 2010

Gheorghe Bunea Stancu, presedinte CJ si PSD Braila, se razbuna pe ziaristii nevinovati pentru informatiile din blogosfera

Colegii mei de la Ziarul Obiectiv  sunt foarte draguti ca mi-au preluat subiectul dar mai putin corecti cand il intreaba pe Gheorghe Bunea Stancu, cu jumatate de gura, ce se mai aude cu Centrul de Imagistica (eu am scris aici exact care este situatia, iar ei stiu cum stau lucrurile pentru ca in ultima vreme m-am obisnuit sa vad in ziar replicile oficialilor la ceea ce scriu eu pe blog).
Chair daca se fac ca ploua si nu ma citeza ca sursa, au reusit totusi sa-l irite pe Voda  cand au adus vorba de Centrul de Imagistica, contract atribuit direct de CJ Braila firmei Siemens, desi valoarea acestuia ar fi impus o licitatie, nu un anunt de atribuire directa pe un site arabesc.Stancu ar fi trebuit sa explice de ce a preferat sa dea 1,500,000 de lei pe echipamente, cand le putea aduce, tot noi, dar  gratuit ProMedica, inca de acum doi ani, in schimbul externalizarii serviciului. Si ca sa aiba motiv intemeiat de enervare, ar mai fi trebuit sa raspunda daca e valabila si in cazul sau incasarea comisionului din acest contract. Nu ca ne-am fi asteptat la un raspun sincer, dar asa, de dragul meseriei! Oricum, ii felicit pe colegii mei ca au iesit din starea de transa in care a intrat ziarul inca din timpul campaniei electorale, in urma careia Voda a mai castigat (si cu ajutorul lor), inca un mandat.

luni, 25 ianuarie 2010

Aurel Simionescu, primar al Brailei si primvicepresedinte PSD, se face singur de ras

Nu mi-as fi imaginat ca un om cu experienta lui Aurel Simionescu in functii publice poate fi un comunicator atat de inabil. Dupa ce ca isi gestioneaza lamentabil imaginea uzata mult prea devreme din cauza ineficientei administrative si a ambiguitatilor decizionale, semn ca fie nu beneficiaza de consiliere in relatiile cu publicul, fie este prost sfatuit, el tine  mortis sa ne arate ca e iremediabil la cheremul lui Voda.
Este pur si simplu inadmisibil ca un prim-vicepresedinte de partid sa nu poata formula o opinie cu privire la preocuparile mult prea mediatizate ale celorlalti colegi. In timp ce toti liderii PSD din tara s-au intalnit pentru a decide impreuna viitorul PSD, in absenta unei reactii a stapanului Gheorghe Bunea Stancu, un autentic oportunist, Simionescu nu are nicio ezitare sa spuna ca asteapta sa ia altii deciziile. Mai bine tacea, caci ne-a spus singur ca numai lider nu e. Aceasta este o atitudine tipica de personaj care executa doar ce i se spune. Cu asta s-a umplut de respect si in radul colegilor din alte judete, si in randul brailenilor care ii inteleg pe zi ce trece slabiciunile.
Mult mai abil, Stancu s-a ferit sa se pronunte. El sta ascuns in papusoi pentru ca nu are curajul nici sa fie impotriva lui Geoana, caruia i-au placut atat de mult plocoanele incat a inchis ochii cu privire la Braila (nici cand l-au filmat nu i-a avut deschisi), dar nici impotriva greilor PSD, care au ajuns la concluzia ca e timpul unei schimbari. El sta in stand-by ca sa vada la cine se duce sa pupe inelul, in speranta ca va fi lasat din nou de capul lui, in paralel cu lobby-ul pe care si-l face pe langa anumiti ministri PDL. Si in timpul asta, Aurel Simionescu, cu orice declaratie lipsita de substanta pe care o face,  isi torpileaza singur imaginea de om politic, desi se incapataneaza sa creada ca nu-i asa.

duminică, 24 ianuarie 2010

Gheorghe Bunea Stancu vrea post de vicepreşedinte PSD

Ambiţiile politice ale lui Gheorghe Bunea Stancu depăşesc graniţele judeţului, dar şi pe cele ale ridicolului. Profitând de atomsfera de reformare care domină PSD-ul în această perioadă,  fără precedent în istoria acestui partid, baronul Brăilei şi-a trimis la televizor ciracul pe care l-a făcut deputat de Brăila, scăpându-l de curiozitatea DNA în legătură cu deturnarea unor fonduri europene.
Cristian Rizea a cerut, în direct la Antena 3, nici mai mult nici mai puţin decât un post de vicepreşedinte al PSD (!!!) pentru Vodă al nostru, evident în semn de recunoaştere pentru contribuţia pe care preşedintele CJ şi binefăcătorul firmelor de casă o are la imaginea de partid de buzunar pentru rechinii urmăriţi de instituţiile statului (asta, în timp ce el a solicitat cel puţin o întâlnire la Bucureşti cu o membră marcantă a guvernului Boc -da, aţi ghicit, şefa lui Ion Sterian- Dumnezeu ştie în ce scop, dar ne poate da de gândit că joacă la două capete). Pe Rizea îl putem înţelege că atât îl duce mintea, dar nu ştim ce părere au greii PSD de o asemnea propunere, venită înainte de a fi anunţate finalizarea cursurilor de bune maniere ale lui Stancu şi rezultatele unui test psihologic. Mă îndoiesc că printre măsurile de reformare a PSD se numără şi aceea de clonare a lui Vanghelie sau de promovare a duplicităţii politice.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

PDL Brăila a dat în clocot iar Daniela Văsioiu înteţeşte focul

Deşi toată lumea e inflamată de revenirea Danielei Văsioiu în prim-planul politicii brăilene, situaţia nu e atât de dramatică precum pare. PDL Brăila oricum se află în cădere liberă, iar percepţia brăilenilor despre oamenii care conduc filiala este cea corectă: organizaţia se află pe orbita PSD-ului condus de Gheorghe Bunea Stancu. Cu sau fără Daniela Văsioiu, la PDL este necesară reformarea de urgenţă. Dacă interesează pe cineva părerea mea, cred că până la vară, vor fi reformaţi cu toţii de nu se văd!
Dacă cineva are de pierdut din afacerea asta, atunci cu siguranţă acela este prefectul Dumitru Popa, care nu a putut să-l refuze pe şeful său direct, ministrul Vasile Blaga, deşi era conştient că dă foc butoiului cu pulbere din filială. Şi, bineînţeles, Giana Pătraşcu. Speriată de perspective, cum era şi firesc, Giana  încearcă să-şi salveze pielea şi apelează la prietenul Gabriel Sandu. Întrebare care se impune este următoarea: ce forţă de a schimba lucrurile mai au atât Blaga, de care se agaţă Văsioiu, cât şi Sandu, când a devenit evident că numirea liberalului Ion Sterian în subordinea directă a Elenei Udrea este un semn de bunăvoinţă arătat liberalilor pentru a participa la guvernare. Şi ghiciţi ce miniştri vor fi sacrificaţi pentru a face loc grupării Tăriceanu într-un viitor guvern!
Dacă scenariul politic se confirmă, primii care vor plăti cu funcţia va fi echipa de comandă din prefectură şi Consiliul Judeţean, de altfel oameni extrem de modeşti, pe care Daniela Văsioiu îi depăşeşte din multe puncte de vedere, mai ales când vine vorba despre organizarea unui partid.
Nu sunt fan Daniela Văsioiu şi cei care cunosc activitatea mea jurnalistică ştiu bine acest lucru. La mine în emisiune a bâlbâit-o când i-am cerut să răspundă cu da sau nu dacă a lucrat pentru prefectul pesedist-afacerist Mihai Manea, eu am fost cea care a sesizat public, înaintea tuturor, mişcarea către PNL. Pecizez că atunci doamna a avut curajul să facă o vizită directorului ZBR şi să plăngă cu lacrimi de crocodil că o persecut împreună cu prietena mea Mihaela Dan (!), că nimic din ce scriu despre ea nu e adevărat, pentru ca, ulterior, adevărul să răzbească. Asta spune multe despre caracter. Cum, în politică, nu caracterul sau morala unui individ contează, pentru ca PDL să se delimiteze de golăniile lui Vodă este necesar ca cineva cu forţa şi frustrările Danielei să se implice. Dacă ea nu şi-a învăţat lecţia şi va ţine să plătească poliţele oricui nu i-a ridicat osanale, va pierde şi acest tren. Dacă va aborda cu maturitate şi fără ipocrizie problemele pe care le are, cu foştii colegi şi chiar cu presa, atunci revenirea ei ar putea fi benefică pentru partid.

vineri, 22 ianuarie 2010

Brăileanul Ion Sterian, subalternul Elenei Udrea

Ultima oră

Ion Sterian, candidatul PNL Brăila la preşedinţia Consiliului Judeţean în anul 2008 a fost numit astăzi în functia de subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, în subordinea Elenei Udrea. Decizia de numirea a fost publicată în Monitorul Oficial nr.53din 22.01.2010.

Cârdăşia PSD-PDL-PNL din Brăila compromite Constituţia şi toate legile statului

Cu cât tac mai mult, cu atât se compromit mai tare. Pe ei şi ideea de autoritate instituţională. Este ceea ce se întâmplă cu politicienii brăileni, fără excepţie simbriaşi la stat, fie că sunt din PSD, PDL sau PNL. Atitudinea lor demonstrează că au cunoştinţă despre cum se scurg banii publici în mereu aceleaşi conturi, dar că interese ascunse nouă îi fac să perpetueze o stare de fapt care transcede idea de apartenenţă a acestui oraş la un stat de drept. Mai degrabă confirmă ceea ce simţim cu toţii, că ne aflăm în faţa celei mai grave situaţii, de la Revoluţie încoace. Brăila nu mai e de mult oraşul dominat de grupările interlope. Am intrat pe tăcute în zodia mafiei al cărei cartier general se află în Palatul Administrativ. În timp ce restul ţării vedea şi se oripila la televizor cum se înjunghie între ei o mână de bezmetici, aleşii noştri au profitat din plin, formând ei înşişi o reţea infracţională mult mai periculoasă, prin care îşi împart între ei tot ce are legătură cu bunul public: patrimoniu şi buget.


Prefectul Dan Popa, subprefecţii Florin Cârligea şi Dorian Stoianovici, toţi trei susţinuţi de PDL, se fac că plouă, deşi au instrumentele legale la îndemână pentru a verifica modul în care sunt atribuite cui trebuie contracte cu valori colosale de către CJ –ul lui Stancu şi Primăria lui Simionescu, cei doi lideri locali ai PSD. Sau cum au ajuns terenuri şi clădiri în proprietatea unor personaje dubioase!

Ce pretenţii să mai avem atunci la bieţii directoraşi de deconcentrate sau la consilierii locali şi judeţeni? Sunt oameni care trăiesc, fie din slujbe la stat, deci tot la cheremul cui are putere de decizie, fie din mici afaceri care îi fac vulnerabili în faţa instituţiilor de control manevrate de aceeaşi forţă malefică pentru bunul mers al comunităţii.

Timpul trece repede şi peste câteva luni vor ieşi probabil să ne păcălească din nou, cu cinstea şi militantismul lor antisistem persoane interesate să ocupe funcţii alese. Fără nicio îndoială, vor fi oameni care acum stau bine pe scaune, la câte o direcţie aflată în subordinea Primăriei, prin consilii, sau prin restaurantele personale.

Oameni buni, nu vă amagiţi cu ideea că dacă aveţi control asupra informaţiilor care apar în presă puteţi ţine sub preş aceste grozăvii! Sunt prea multe iar cei nedreptăţiţi sunt prea furioşi. Internetul este un canal mult mai eficient de comunicare în masă. Nu mizaţi la nesfârşit pe ignoranţa brăilenilor. Generaţiile care pot fi păcălite se duc, la următoarele alegeri, electoratul va fi complet altul. Şi nu mizaţi pe o anumită categorie dispusă să-şi văndă şi copiii pentru un pumn de bani. Nu îi depăşesc numeric pe oamenii exasperaţi de şerpăraia voastră. Exemplul lui Traian Băsescu ar trebui să vă pună pe gânduri. Chiar şi brăilenii pot fi mobilizaţi să vă dea tuturor un vot de blam!

miercuri, 20 ianuarie 2010

CJ Brăila, sub conducerea lui Stancu, anunţă la arabi contractele de achiziţii publice atribuite direct unor SRL din România

Reţeta prin care poţi cheltui banii publici, dar şi de a face bani privaţi dacă eşti preşedinte de consiliu judeţean este ingenioasă, mai ales că te fereşte de eventuale curiozităţi. Cine naiba s-ar gândi să traducă anunţurile în limba arabă de pe site-urile unde se publică achiziţiile?


Chiar dacă vă vine greu să credeţi, în doar cinci zile ( termenul în care se puteau face contestaţiile), CJ-ul condus „ca pe propria afacere” (vă mai amintiţi celebra replică, nu-i aşa?) de Gheorghe Bunea Stancu a reuşit să publice pe un site extrem de popular, de limbă arabă (!?) că atribuie direct contractul de furnizare şi instalare a echipamentelor destinate diagnosticării imagistice prin tomografiere computerizată – CT, să aducă echipamentele şi să înceapă montarea lor. O performanţă de invidiat care demonstrează competenţele manageriale ale lui Stancu. Chiar astăzi, la Spitalul Judeţean, o echipă din Turcia instalează RMN-ul, în urma atribuirii de către CJ a contractului în valoare de 1,500,000 ron. Să vă mai spun eu ce comision se încasează din asemnea contracte? Dacă aţi uitat cifrele, vi le împrospătez: între 10 şi 15 la sută. Faceţi dvs socoteala câţi bani au ajuns printr-o simplă semnătură în buzunarul cuiva, căci mie mi se face rău gândidu-mă ce noroc în viaţă aş fi avut dacă eram preşedinte de CJ. Să mai întreb dacă nu cumva suma e prea mare pentru un contract de atribuire directă? N-are sens, dar poate Moisiu Nicolae şi Popescu Ionica, ca funcţionari care s-au ocupat îndeaproape de această afacere, ştiu mai bine.

Negocierea a avut loc fără anunţul de participare şi motivarea o găsim în anunţ: “Justificare pentru alegerea procedurii de negociere fără o prealabilă convocare la licitaţie: • Ansamblul ofertelor prezentate ca raspuns la o licitatie deschisa, la o licitatie restransa sau la un dialog competitiv al ONU fost neconform sau inacceptabil. Au fost luate în considerare la negocieri doar ofertele de îngrijire au respectat criteriile de selectie calitativă”. (N.a.- greşelile nu-mi aparţin. Este textul care rezultă în urma traducerii pe site a anunţului postat în original în limba arabă.). La fel se prezintă toate celelalte anunţuri ale CJ Brila pe acest site. Şi sunt multe, la o primă vedere, cam toate contractele de achiziţii directe din ultimii trei ani, sau mai bine.
Operatorul economic căruia i-a fost atribuit contractul este SC Siemens SRL Bucureşti.

Amintindu-mi că puteam avea aceste echipamente gratis de pe vremea când ProMedica îşi oferea serviciile respinse de Vodă, mai precizez că aparatura care se instaleaza acum la Spitalul Judeţean necesită şi nişte lucrări de construcţie si renovare. O bagatelă pentru cine le execută, pe lângă comisionul încasat. Să ne fie de bine, că tot noi plătim!

marți, 19 ianuarie 2010

Şefa PDL Brăila tace, şeful PSD face. Bani!

*Stancu şi Simi se pregătesc să dea gălăţenilor un contract de 30 de milioane de euro* Beneficiare sunt firmele -sateliţi ai PSD, prin care Vodă şi-a asigurat liniştea la Geoană şi Nica

Am trăit s-o văd şi pe asta! Sub un titlu care promitea dezvăluirea sezonului, doi muncitori îmbrăcaţi în salopete, sunt prezentaţi drept “regii lucrărilor din bani publici”. Deoarece mi-e greu să cred că e vorba de nepricepere în ale meseriei, Ziarul nostru cel de toate zilele a încercat din nou o spălare de creiere, în stilul arhicunoscut. Ca să-şi potolească cititorii nemulţumiţi, pe bună dreptate, de toleranţa excesivă pe care o manifestă de o foarte bună bucată de timp faţă de apucăturile de stăpân de feudă ale lui Gheorghe Bunea Stancu, a încropit pe prima pagină un articol cu informaţii răsuflate sub un titlu poetic. Dacă ar fi fost în poza respectivă Stancu şi Stancic, era cu totul altceva, dar baieţii de la ziar n-au avut curaj! Probabil au fost mânaţi în luptă de ofensiva blogosferei locale, unde în mod special Brăilanews  înceaecă să arate adevăratele preocupări ale celor care se prezintă, ipocrit, drept apărătorii interesului public. Nu e un secret pentru nimeni că SC Concivia lui Stancu participă şi câştigă toate lucrările pe bani publici, de când preşedintele CJ se află cel puţin în stare de incompatibilitate, când îşi dă singur lucrările, şi nici că îi găzduieşte în sediul firmei pe gălăţenii de la Tancrad, care îşi tot bat joc de drumurile noastre, de când PSD Brăila şi PSD Galaţi lucrează în echipă, pe spinarea noastră (remember cele 1000 de ha, pe care Aurel Simionescu le-a cedat fără să zică pâs!). Ştim cu toţi că atât Concivia, cât şi Tancrad o duc bine. Şi or s-o mai ducă şi de acum încolo pe socoteala noastră, a amărâţilor care contribuim la bunăstarea unei clici pe care nu îndrăzneşte nici DNA-ul să o spargă. Şi asta ne înfurie!


Pentru că ce era mai important nu s-a spus, spun eu aici şi sper ca măcar în ultimul ceas cineva să se hotărască să ia taurul de coarne. Şi când spun asta, mă refer în primul rând la vicepreşedinta CJ, Giana Pătraşcu, şefa PDL Brăila, la consilierii acestui partid, dar şi la cei ai PNL-lui condus, încă, de Constantin Cibu şi la mai tânărul său coleg, preşedinte la municipiu şi consilier judeţean, Cătălin Boboc. Toţi aceşti oameni au acces la documente şi ştiu cum procedează Vodă în lobodă, pardon! bugetul judeţului ca să-şi satisfacă poftele. Dacă ceea ce s-a făcut e bun făcut, de data asta ar putea fi prevenit. Este vorba despre lucrarea de modernizare a Bulevardului Dorobanţi şi de certitudinea că Tancrad va câştiga licitaţia, aşa cum se întâmplă de când preşedinte la judeţ este Stancu, căci, deşi e vorba de bani europeni, cîştigătorul va fi stabilit pe plan local, de o comisie validată de primăria lui Aurel Simionescu. Nu e niciun secret cum se câştigă licitaţiile la noi, unde caietele de sarcini sunt făcute cu dedicaţie, condiţiile fiind concepute special pentru Concivia şi Tancrad. Şi nici ce se întâmplă în localităţile judeţului, unde se reiau licitaţiile până câţtigă cine trebuie, Pentru noi, brăilenii de rând, nu sunt secrete. Ele sunt secrete doar pentru instituţiile de control. La modernizarea bulevardului speră să apuce un os alte două firme din Galaţi – Vega 93 şi Arcada Company, firme care şi ele au supt din greu din bugetul gălăţenilor sub comanda PSD. Căci P&G Construct, de exemplu, firma locală, nevoită să facă lucrări complexe în alte judeţe, a omului de afaceri brăilean Gheorghe Puşcaşu nu are loc din cauza complicităţilor lui Vodă cu pesediştii lui de la Galaţi!

Şi dacă cuiva i se pare în regulă circuitul lucrărilor şi al banilor pe filiera stabilită de Stancu, atunci nu pot face decât să reiau întrebările pe care le-am adresat şi gălăţeanului Dan Nica, pe vremea când era vicepremier şi ministru de interne. Singura reacţie pe care am obţinut-o a fost aceea că gălăţenii, care deţineau controlul în trustul de presă din care făcea parte Ziarul de Brăila, au închis ziarul.

duminică, 17 ianuarie 2010

Cum a ajuns PDL Brăila la cheremul preşedintelui PSD, Gheorghe Bunea Stancu

Hotărât lucru, Brăila a ajuns de râsul curcilor! PD-L, devenit cel mai important partid pe eşichierul politic, odată cu realegerea peşedintelui Băsescu, reuşeşte să fie a cincea roată la căruţa PSD-ului local, care huruie a gol sub conducerea sterilă a lui Bunea Stancu. Cum de este posibilă asemenea absurditate, fără ca cei de la centru să se sesizeze şi să ia măsuri, încercăm acum să desluşim misterul!


Aflăm din presa noastră anemică, din cauza consumului excesiv de substanţe nocive pentru conştiinţa jurnaliştilor, că se ţin şedinţe la sediul partidului, despre care o anumită parte a membrilor de partid nu sunt informaţi. Nu numai că nu sunt informaţi, dar, când cer explicaţii, sunt pur şi simplu daţi afară. La o privire mai atentă, observi că în dizgraţie se află aşa-numita grupare Bădălan, adică oamenii care doresc nişte schimbări în partidul aşezat de Giana Pătraşcu în poziţie de cules căpşuni pe tarlaua preşedintelui de Judeţ. Ce să fie, ce să fie?

O deducţie logică ar fi că Giana îşi apără cele două cocoaşe de struto-bactrian politic. Una de preşedinte-marionetă la PDL şi cealaltă de vicepreşedinte la CJ, în subordinea directă a primului şi desăvârşitului social-democrat al Brăilei. Cum funcţiile administrative au corespondenţă în plan politic prin firele nevăzute ale negocierilor şi intereselor de tot felul, nu e greu de priceput că doamna agreată de Stancu în poziţie de subaltern, ar putea fi sprijinită la o adică de acesta să-şi menţină şi privilegiile politice.
De ce să dorească Stancu un PDL puternic la Brăila? Ar putea fi văzut în adevărata sa splendoare de individ lipsit şi de maniere, de o minimă eleganţă necesară poziţiei pe care o ocupă, şi ar fi o ocazie să mai aflăm şi noi câte ceva din ingineriile prin care face să circule banul public prin conturi accesibile. Şi apoi, cum să negocieze el pe picior de egalitate cu ditamai generalul, trecut prin viaţă şi, mai ales prin şcoală, e de la sine înţeles că o preferă pe Giana! Însă, pentru a avea garanţia că nu se trezesc peste noapte cu vreo decizie-surpiză de la centrul exasperat de mocirla portocalie din filiala brăileană, au nevoie de sprijin  chiar de acolo. Şi cine altul decât mizileanul Gabi Sandu ar fi mai potrivit să-i dea un sprijin doamnei, dacă nu pentru altceva măcar pentru nurii ei? Nu vă mai amintiţi personajul? E acelasi individ adus la Braila de dr. Sabău, ales deputat,  cel care promitea nici mai mult nici mai puţin decât o lege a Brăilei pentru ca odată ajuns în Parlament să facă numai rele pentru cei care l-au ales, aşa, drept mulţumire.

Aud că în combinaţia asta menită să-l păcălească pe şi aşa aerianul preşedinte de partid, la domnu Boc mă refer, a intrat şi deputatul PSD Mihai Tudose, la rugăminţile pline de "duioşie" ale lui Stancu-Vodă, sau din proprie iniţiativă, să dea şi el o mână de ajutor colegului şi partenerului Sandu. Iar sărmanul Boc, ce să ştie el de şerpăria noastră!, le-ar fi dat mână liberă pe semnătură. Dacă aşa or sta lucrurile, familia Văsioiu ar trebui menţionată la capitolul istoria glorioasă a acestui partid a cărui ascensiune la putere a devenit un nonsens pentru brăileni.

vineri, 15 ianuarie 2010

Primarul Simionescu îi acuză pe brăilenii care l-au votat şi îi ia apărarea lui Horez

Ceea ce am remarcat cu ani în urmă şi am semnalat constant în calitate de editorialist al Ziarului de Brăila începe să se confirme. Brăila este un oraş dominat de interesele unei grupări având cartierul general la etajul 1 al Palatului Administrativ şi, alternativ, la Continental. Acum apar şi dovezile. Faptul că buboiul s-a spart unde ne aşteptam mai puţin va avea repercusiuni mai ales asupra imaginii şi viitorului primarului Aurel Simionescu, continuatorul pe linie administrativă a combinaţiilor pe care le-a pus la cale Constantin Cibu împreună cu Bunea Stancu, şi din punct de vedere politic. Apreciez iniţaitiva lui Cătălin de a argumenta ceea ce cu toţii am intuit şi aştept să aducă dovezi suplimentare şi în alte subiecte, cum ar fi nenorocirea de contract cu APAM Horez, prin care se spoliază bugetul local, despre care am scris până au închis ziarul. Am convingerea că acesti oameni sunt panicaţi de-a dreptul pentru că imediat ce eu am reluat dezvăluirile pe blogul meu, ziarul Obiectiv a deschis, ce coincidcenţă!, cu acelaşi subiect, în varianta Primăriei. Numai că primarul se umple de penibil dând vina pe iubitorii de animale că nu reuşeşte Horez să-şi facă treaba.În acelaşi timp, cu o seninătate dezarmantă, Marioara Barbu, responsabila din cadrul DAGL, recunoaşte că în adăpostul de la Lacu Sărat nu sunt decât 220 de câini (iar pe străzi, zeci de mii) Horez promitea încă de acum doi ani că va mari capacitatea la 1500. Chiar şi aşa, sunt extrem de contrariată de faptul că autorul articolului  nu a avut curiozitatea să întrebe câţi bani a decontat Primăria pentru aceşti câini şi de ce refuză soluţiile de sterilizare (aici să vezi surprize). Primarul Aurel Simionescu ar trebui să înţeleagă că datoria sa nu este să-i găsească justificări lui Horez că e în stare să amelioreze lucrurile, ci faţă de brăileni, iubitori de animale sau nu, şi faţă de oraş.
Două lucruri sunt extrem de limpezi în aceasta afacere încâlcită cu iz penal: 1.Horez nu va putea face niciodată sterilizare şi 2. prelungirea contractului cu el ar însemna agravarea situaţiei care şi aşa a devenit de nesuportat şi pe care Simionescu o va deconta din plin începând cu acest an.

joi, 14 ianuarie 2010

Ilegalitati la CJ Brăila sunt cu duiumul. Curajul de a le demasca lipseste

Un personaj controversat al politicii brăilene a prins, timid, grai. Cunoscut prin viteza cu care a trecut prin mai toate partidele, lăsând praful şi pulberea în urma lui, dar şi prin faptul că a încasat salariul de vicepreşedinte de Consiliu  Judeţean fără să facă nimic timp de patru ani (pardon, şi-a dat singur un apartament pe Ordonanţa 19) şi izolat în filiala brăileană a PD-L, condusă de Giana Pătraşcu pe culmile ridicolului (este inadmisibil ca un partid aflat la putere să se comporte în teritoriu ca roata de rezervă a lui Stancu), Gheorghe Chiru aruncă o petradă în presa noastră anemică. Pe fond, cele spuse de Chiru sunt corecte. Interesant era dacă dădea şi cifre, ca să ştie şi băieţii aia de ar trebui să se autosesizeze dacă merită efortul. Cum Gigi al nostru nu a facut decât o declaraţie politicianistă, un jurnalist profesionist ar fi trebuit să ceară de la Consiliul Judeţean informaţii cu privire la firmele şi suma cu care s-a renovat Sala Polivalentă, pentru ca ulterior preşedintele CJ să pună monopol pe ea. Cu ce drept, ar trebui să-l întrebe toate asociaţiile sportive dar şi alte organisme care desfăşurau activităţi acolo. Camera de Comerţ, de exemplu, căreia i-a fost interzis să mai organizeze târguri şi expoziţii, brăilenii fiind obligaţi să participe la astfel de evenimente în condiţii de talcioc, improvizate în diverse curţi. Scuzaţi termenul, dar asta e realitatea. Am fi aflat că, cel puţin în privinţa banilor, spoiala de var la Polivalentă a costat câteva miliarde de lei.Vreo 25. Tot pe câteva miliarde de lei, aud că vreo 8, dar neavând încă documente nu bag mâna în foc că nu-or fi mai multe, a costat şi vopsitul gardului la stadion.

miercuri, 13 ianuarie 2010

Primaria Brăila refuza soluţiile de sterilizare rapidă a maidanezilor

Ca jurnalist, am datoria de a manifesta simţ civic, dar şi de a aprecia şi încuraja pe concetăţenii care se implică în viaţa comunitaţii, mai mult decât o fac cei plătiţi pentru asta. De aceea, voi găzdui pe blogul meu, orice intervenţie sau soluţie pertinentă la problemele cu care ne confruntăm. Sper ca în felul acesta să putem sensibiliza pe aceia care iau decizii pentru noi, să ţină cont de ceea ce e în interesul nostru, al celor care contribuim la bugetul pe care ei îl risipesc fără să dea socoteală.




Fotografia aceasta este realizată în Bulgaria de dna Cernat Aurelia, care propune o soluţie de bun simţ, experimentată acolo, pentru sterilizarea rapidă a câinilor din Brăila. Dna Cernat are propriile consideraţii pe acest subiect, pe care le redau mai jos.



“Saptamana trecuta am fost in Dobrich-Bulgaria pentru ca acolo si-a gasit partener de dans fata mea. Am vazut in Dobrich toti cainii cu crotal, fiind sterilizati. Sunt blanzi, m-am jucat cu foarte multi dintre ei. Cand m-am aplecat ca sa fac poza celor doi caini, doua doamne chiar s-au luat de mine, crezand ca vreau sa le fac ceva. Pana la urma au inteles ca vreau doar sa fac o poza si mi-au zambit. De doi ani incerc sa intru la primar si viceprimar, ca sa le spun care este solutia sa se rezolve civilizat aceasta problema, dar acestia mi-au refuzat cele 10 minute solicitate. Niciodata nu am intalnit o asemenea atitudine la niste edili. Abia acum am reusit sa fiu primita de viceprimarita pentru ca, de fapt, dansa a solicitat o intalnire cu iubitorii de animale, anuntata pe e-mail, cu doua ore inainte de ora stabilita pentru intalnire, special sa se prezinte cat mai putini, iar dansa sa aiba justificarea ca a avut bunavointa,dar noi nu am raspuns.De fapt, nu vroia sa ne vorbeasca (cu atat mai putin sa ne consulte) despre sterilizare, ci despre construirea altui adapost, cu bani de la buget. I-am spus ca acest subiect nu ma intereseaza, eu discut numai despre sterilizare masiva, rapida(3-4 luni) cu 10 medici veterinari, cu centre de sterilizare amplasate pe cartiere.Adica sterilizarea a 5-6000 de caini in perioada scurta. Urmatoarea intalnire va fi pe 22.01.Ei cauta numai solutiile in care sa se ruleze sume mari de la buget care sa se poata"evapora"in buzunarele unora, in genul lui Horez.Varianta mea nu le da aceasta sansa si de aceea nu sunt interesati. Dar odata intrata in Primarie o sa vada ei cu cine au de a face. De acum fraiele sunt in mana mea si daca nu fac, incep campania negativa puternica si sper ca presa sa ma sprijine.

Continuati sa scrieti pentru ca noi va citim. Si ei va citesc sigur, asa cum citesc si comentariile pe care le fac eu, ca dovada ca ma stiu dupa nume, desi nu ne-am intalnit.”

marți, 12 ianuarie 2010

Aurel Simionescu, reclamat in trei dosare penale la DNA

Stirea aceasta, care a apărut în premieră pe blogul meu a produs îngrijorare, probabil, în cercurile puterii locale.
Un cititor al blogului meu a sesizat faptul că articolele publicate de mine în Ziarul de Brăila, la care am făcut trimitere în materialul cu pricina, nu mai sunt disponibile pe serverul ziarului.
Pentru că numai naivii sau politicienii cu apucături despotice îşi imaginează că un ziarist profesionist poate fi redus la tăcere, în secolul vitezei şi al Internetului, prin astfel de metode sau prin desfiinţarea publicaţiei la care lucrează, am scos articolele respective din arhiva mea personală şi le-am publicat, din nou, pe acest blog. Ele pot fi preluate gratuit, cu precizarea sursei, de către oricine. Reiau apelul pe care l-am făcut după ce tânăra publicaţie, cu un buget iniţial de câteva sute de mii de euro,a fost desfiinţată subit. Deşi sunt conştientă de dificultăţile financiare şi etice prin care trec colegii, dar şi publicaţiile la care lucrează, sper totuşi că putem găsi soluţii împreună pentru a ieşi din impasul în care presa, în general, a fost subjugată intereselor unor personaje avide de putere.

Primăria finanţează un serviciu fantomă

*Capturarea câinilor fără stăpân este scăpată de sub control*Autorităţile nu cer socoteală Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală pentru miliardele de lei consumate din bugetul local*Federaţia Română pentru Protecţia şi Controlul Animalelor crede că situaţia e de competenţa DNA.



Încă de la înfiinţarea Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală (DAGL), în decembrie 2002, prin HCLM nr. 205, problema câinilor comunitari a fost trecută la „şi altele”, dat fiind că ea nu este precizată explicit în obiectul de activitate al direcţiei decât tangenţial şi incomplet prin sintagma “activităţi veterinare (ecarisaj)” menţionată în Regulamentul de organizare şi funcţionare a direcţiei – capitolul II Obiect de activitate şi atribuţii. Nici în structura organizatorică a DAGL nu se regăseşte acest domeniu de activitate, instituţia fiind structurată astfel: Serviciul de gospodărire, compus din birourile de urmărire, relaţii cu terţi, impunere persoane şi verificare declaraţii, Birou control contravenţii; Birou informatică; Birou juridic şi de resurse umane; Serviciul buget-contabilitate, cu Birou buget-finanţe-programe; Birou administrativ; Birou plăţi-casierie. Concesiunea unui serviciu neorganizat Abia la doi ani de la înfiinţarea Direcţiei şi cu puţin înainte de intrarea în scenă a lui Vasile Horez, viitorul concesionar, Consiliul Local emite HCLM nr. 300/ 28.09.2004 prin care aprobă, atenţie, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Serviciului de gestionare a câinilor comunitari din Brăila. Acest document, în opinia autorităţii publice, ţine loc şi de act de înfiinţare întrucât nu există o hotărâre de consiliu prin care să se fi înfiinţat acest serviciu. Ulterior, prin HCLM 97/ 2006 se aprobă delegarea gestionării câinilor comunitari, prin licitaţie publică, tocmai din motivul că serviciul nu a îndeplinit indicatorii de performanţă stabiliţi. Nici nu ar fi avut cum, deoarece, ca să funcţioneze, pe lângă actul de înfiinţare, serviciul ar fi trebuit să dispună de structură proprie, ceea ce nu e cazul la DAGL, unde toate activităţile s-au făcut de-a valma. Menţionăm că scopul pentru care s-a înfiinţat DAGL a fost acela de a organiza, conduce şi administra gestionarea serviciului public de salubritate. Şi şi-a îndeplinit rolul atât de eficient încât, nu numai că a fost pe punctul de a falimenta operatorii de salubritate, dar a ajuns să se ocupe de numeroase alte activităţi, cum ar fi strângerea autovehiculelor abandonate pe domeniul public şi a câinilor fără stăpân.

DNA, instanţa supremă

Dacă în mandatul primarului Constantin Cibu, când a fost concesionat serviciul către APAM Horez, toate datele acestei afaceri pe bani publici au fost ţinute la secret, actualul primar Aurel Simionescu a fost nevoit să le facă publice, la insistenţele “Ziarului de Brăila” şi ale unei organizaţii de protecţie a animalelor - Federaţia Română pentru Protecţia şi Controlul Animalelor (FRPCA). Contractul de concesiune a scos la iveală faptul că prestaţia concesionarului, plătită cu sume enorme din banul public, este frecţie la un picior de lemn. Cu un spaţiu care nu permite mai mult de 1.500 de animale cazate, care trebuie ţinute acolo, în captivitate şi îngrijite, nu eutanasiate, cu constrângeri legislative referitoare la deparazitare, tratamente veterinare, sterilizare şi incinerare, adăpostul din Lacu Sărat nu este o soluţie pentru eliminarea miilor de câini din oraş. Până la urmă, administraţia locală a înţeles cum stau lucrurile, dovadă că Aurel Simionescu a anunţat că Primăria va face propriul adăpost. Cât despre proasta funcţionare de până acum a serviciului şi cheltuirea banului public după ureche, în funcţie de raportările neverificate ale APAM Horez, în tandem cu directorii DAGL, în special ing. Marioara Barbu, şef serviciu Salubrizare (!?), preşedintele FRPCA spune că nu va lăsa ca peste aceste disfuncţii să se aştearnă uitarea şi atenţionează că toate aceste aspecte ţin de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe care intenţionează să o sesizeze.

Primarul nu-şi face probleme

Acesti saci, în care sunt leşuri de animale, se găsesc mai mereu în camera frig de la adăpostul unde primarul crede că sunt "îngrijiţi câinii"

Aurel Simionescu, primarul municipiului, a aflat despre intenţiile FRPCA reprezentate de Mircea Şerbănoiu şi nu s-a arătat surprins. El a spus că responsabilă pentru activitatea de gestionare a câinilor capturaţi şi de cheltuirea banilor este doar DAGL. Singura implicare a Primăriei, în opinia primarului, în problema maidanezilor, este aceea de a vira, de la bugetul municipalităţii, bani către DAGL, în vederea acoperirii cheltuielilor legate de capturarea, transportul şi cazarea câinilor fără stăpân la adăpostul de la Lacu Sărat. “Contractul cu Primăria al APAM Horez este din anul 2006, clauzele sunt cele de atunci. Singurul lucru pe care l-am făcut în 2008 a fost să plătim bugetul care a fost aprobat în anul precedent. Dacă există o chestiune prin care cineva într-un fel oarecare a fraudat, a aruncat banii, nu ştiu ce a făcut, atunci acel cineva va plăti, categoric, indiferent care este el, nu e nicio problemă. Ceea ce trebuie să vedem însă este faptul că noi avem o problemă cu câinii în Brăila, este o problemă reală, avem 1.000 de oameni muşcaţi de câini în Brăila. Am hotărât în ultimul Consiliu Local că vom face un adăpost, cu ceea ce trebuie şi atunci vom avea şi o posibilitate de comparaţie şi a cheltuielilor, şi a eficienţei cu care se utilizează banii. În Bucureşti cheltuielile sunt mai mari decât cele care sunt în Brăila, în momentul acesta. În rest, rămâne opţiunea fiecăruia de a analiza, de a discuta, de a fi contra”, a afirmat Simionescu.

Nu scriem degeaba.Vasile Horez, cercetat penal

Pentru că nici acest articol nu mai este disponibil pe serverul Ziarului de Brăila, îl readuc în atenţia publicului.
* Poliţia a deschis două dosare penale pe numele administratorului APAM Horez * Primăria ignoră, în continuare, subiectul




În urma dezvăluirilor publicate de “Ziarul de Brăila” cu privire la activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Brăila, Inspectoratul Judeţean de Poliţie cercetează legalitatea activităţii APAM Horez în două dosare penale. În acest moment, la Serviciul de Investigare a Fraudelor, condus de comisarul Marian Gheorghe, sunt în lucru dosarele 4311/P/2008 privind infracţiunea de abuz în serviciu (art. 248 Cod Penal) şi 5079/P/2008 privind infracţiunile de înşelăciune (art. 215 CP), fals în înscrisuri sub semnătură privată (art. 290 CP) şi delapidare, precum şi abateri de la Legea 205/2004 privind protecţia animalelor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, “întrucât faptele sesizate în cea de-a doua plângere privesc aceeaşi persoană şi sunt în legătură cu aceleaşi aspecte, s-a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila un referat motivat cu propunere de conexare a celor două dosare. Cercetările se efectuează sub directa supraveghere a procurorului şi, în funcţie de rezultate, se va dispune o soluţie legală”, a menţionat subinspectorul Jenel Şogor.

Reamintim că APAM Horez a intrat în atenţia opiniei publice din cauza manierei în care îşi desfăşoară activitatea şi a lipsei de rezultate în privinţa capturării câinilor fără stăpân. Totodată, a antrenat Primăria Brăila într-o stare conflictuală cu cetăţenii, mulţi dintre brăileni cerând prin diverse mijloace socoteală pentru banii publici irosiţi, în opinia lor, nejustificat pe chiria uriaşă plătită lui Horez pentru padocul din Lacu Sărat (până la 4.000 de lei pe lună), dar şi prin sumele enorme decontate pentru activităţile raportate de el şi asumate de Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală deşi, potrivit plângerilor existente la Poliţie, aceste raportări sunt fictive, acoperind inclusiv cheltuielile personale ale lui Vasile Horez. Deşi au existat numeroase atenţionări publice cu privire la aceste nereguli, Primăria nu a dispus niciodată verificarea acestora.

O afacere ţinută la secret


* Contractul dintre APAM Horez şi DAGL a fost desecretizat * Serviciul de gestionare a câinilor comunitari se dovedeşte a fi o gaură neagră a bugetului local * O concesiune făcută cu scopul de a ne scuti de un efort anual de 600 de milioane de lei a dus, de fapt, la o împovărare cu 8,5 miliarde în doi ani* Aceşti saci, în care sunt depozitate leşurile animelelor, se găsesc tot timpul în camera frig de la adăpostul unde Primăria spune că sunt "îngrijiţi"câinii

Timp de doi ani, Primăria a ţinut, nejustificat, la secret contractul public cu APAM Horez privind serviciul de gestionare a câinilor comunitari, document care a intrat de curând în posesia noastră. Corespondenţa purtată de „Ziarul de Brăila” cu Primăria pe acest subiect, în baza Legii 544 privind accesul la informaţiile de interes public, a condus la o gravă neînţelegere din partea autorităţii locale privind caracterul acestui contract. Edilul însuşi ne-a transmis atât verbal, cât şi în scris, prin directorul DAGL Dan Apostol, că acest contract este confidenţial şi nu poate fi pus la dispoziţia solicitanţilor, cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite. Brăilenii au fost ţinuţi în confuzie şi lăsaţi, în mod eronat, să creadă că APAM Horez are misiunea de a steriliza şi eutanasia aceste animale când, de fapt, legea îi permite doar să prindă aceşti câini. În tot acest timp, comunitarii nu numai că nu au fost adunaţi de pe străzi, dar aproape toţi câinii strânşi anul acesta în padocul de la Lacu Sărat au murit. Şi ca tortul să aibă şi o cireaşă, pentru atâta lucru, în doi ani, s-a cheltuit de la bugetul de stat incredibila sumă de 8, 5 miliarde de lei vechi. La această stare, de fapt, au contribuit toate instituţiile statului cu competenţe în domeniu, dacă nu prin complicitate, cel puţin prin indiferenţa de a rezolva una dintre cele mai grave probleme ale comunităţii locale.

APAM Horez, providenţa pentru DAGL

Contractul dintre APAM Horez şi Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală a fost înregistrat cu nr. 36 la data de 31 august 2006 şi are ca obiect cedarea-primirea, în concesiune, a Serviciului specializat de gestionare a câinilor fără stăpân. Motivaţia care a stat la baza încheierii acestui contract, aceea că Primăria se confruntă cu dificultăţi economico-financiare şi, deci, e incapabilă să mai desfăşoare această activitate a convins Consiliul Local să aprobe concesionarea serviciului prin HCLM 97/31.05.2006. La acel moment, DAGL invocă şi neimplicarea ONG-urilor de profil în această activitate. La fix trei luni de la asumarea acestor deficienţe de către DAGL şi emiterea hotărârii de Consiliu Local, intră în scenă şi APAM Horez căreia îi revine sarcina de a prelua gestionarea câinilor comunitari, cu obligaţia să facă investiţii: spaţii de cazare pentru câini cu capacitate de minim 300 de locuri, spaţii pentru adăpostirea postoperatorie a animalelor sterilizate şi spaţii pentru intervenţii medicale, staţionar sanitar-veterinar, filtru sanitar, spaţiu pentru depozitarea deşeurilor şi cadavrelor, spaţiu administrativ, mijloace de capturare. Totul, din fonduri proprii, fiind excluse alocaţiile bugetare de la bugetul local. „Ce s-a întâmplat în realitate întrece orice închipuire. Nu numai că nu s-a respectat contractul, dar APAM Horez a beneficiat de peste 850.000 lei de la bugetul local în ultimele 28 de luni, în condiţiile în care pentru acelaşi tip de serviciu DAGL-ul a primit de şase ori mai puţin”, declară preşedintele Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor, Mircea Şerbănoiu, cel care a solicitat în instanţă desecretizarea contractului şi a obţinut-o înainte de finalizarea procesului.

DAGL, DSVSA şi Poliţia Comunitară, îngerii păzitori ai lui Horez

Mai mult, APAM Horez s-a folosit şi personalul DAGL, „în flagrantă neconcordanţă cu clauzele din contract”, a declarat Şerbănoiu, preşedintele FRPCA. Acesta spune că el şi membrii asociaţiei sale i-au întâlnit de nenumărate ori pe teren, alături de angajaţii lui Horez, pe responsabilii DAGL Marioara Barbu şi pe un anume Pârlog. Acesta tranchiliza câinii, deşi numai un medic veterinar are dreptul să folosească astfel de substanţe. Mircea Şerbănoiu mai spune că Horez a beneficiat din plin şi de concursul Poliţiei Comunitare, fără să aibă un contract de prestări servicii cu această instituţie, semn că toate acţiunile se desfăşurau sub oblăduirea Primăriei şi nu numai. „Atât DAGL, cât şi concesionarul desfăşoară abuziv această activitate în baza cod CAEN 7500, fost 8520- activităţi veterinare, deoarece doar medicii veterinari sunt abilitaţi să facă aceste lucruri. Astfel, reprezentanţii DSVSA Brăila au comis abuzuri în serviciu prin eliberarea unui certificat de înregistrare şi că au refuzat să emită ordonanţă de interzicere a funcţionării conform legii, permiţând ca adăpostul să funcţioneze fără minime condiţii”. Potrivit lui Şerbănoiu, acest lucru a condus la rele tratamente şi cruzimi faţă de animalele din adăpost, de aici şi explicaţia pentru faptul că din 1.450 de câini capturaţi de la începutul lui 2008 şi până în luna septembrie, 1.303 au murit în adăpostul lui Horez.

APAM Horez încasează ilegal bani de la bugetul local

Graba cu care s-a încheiat acest contract este demonstrată de lipsa avizelor şi autorizaţiilor necesare şi obligatorii la începerea activităţii. Mai mult, pentru a putea desfăşura un astfel de serviciu, era obligatoriu să prezinte în termen de şase luni de la începerea activităţii atestarea care asigura dreptul de a efectua servicii publice. Nici în acest moment, APAM Horez nu a prezentat aceste documente care conferă dreptul de a funcţiona şi cheltui fonduri publice. „Nu are nici măcar un contract de prestări servicii cu Primăria Brăila pentru a putea deconta fondurile de la bugetul local. Cu alte cuvinte, banii încasaţi până acum se constituie în venituri ilegale. Acest lucru ne face să credem că motivul real al concesionării serviciului a fost altul decât dificultăţile economico-financiare invocate de administraţia publică”, a mai spus Mircea Şerbănoiu.
Conţinutul acestui contract, faptul că este într-o totală contradicţie cu HCLM nr. 97 şi modul în care a fost pus în aplicare confirmă temerile exprimate de-a lungul timpului privind legalitatea concesionării, dar şi a derulării acestei activităţi, finanţate cu fonduri publice. „Ziarul de Brăila” şi-a făcut datoria să informeze ce se întâmplă cu banii obţinuţi din taxe şi impozite, iar de aici responsabilitatea verificării tuturor celor semnalate de noi revine altor instituţii, dacă binevoiesc să se autosesizeze.

Articolul a aparut în Ziarul de Braila, în luna noiembrie 2008. Nu cunosc motivul pentru care el nu mai este disponibil pe server. Posibil sa aiba răspunsul cei de la Viaţa Liberă.

duminică, 10 ianuarie 2010

Semne de dezastru pentru Aurel Simionescu

*Curba descendentă a popularităţii primarului Brăilei a început prea devreme* După nămeţii de zăpadă şi munţii de gunoi, care au împodobit oraşul de sărbători, urmează schimbul de corespondenţă cu DNA.

Primarul Aurel Simionescu are serioase probleme din cauza modului ineficient în care administrează oraşul Brăila. Dacă amintim doar pe aceea a câinilor comunitari, este motivul pentru care Simionescu a intrat în atenţia DNA. El este cercetat în trei dosare penale, alături de viceprimarul Doiniţa Ciocan, Marioara Barbu, şefa unui serviciu al DAGL, şi subalternul acesteia, Nicolae Pârlog, dar şi de Vasile Horez, a cărui asociaţie de protecţie a animalelor a concesionat serviciul prin care se evaporă sume uriase din bugetul oraşului. Din cauza gravităţii sesizărilor, pe care Poliţia Brăila le-a înregistrat cu privire la modul de cheltuire a banului public, inspectorul şef al IPJ, Cătălin Chivu, a înaintat o parte dintre dosarele instrumentate de poliţiştii şi procurorii brăileni către Departamentul Naţional Anticorupţie, cu propunerea de declinare a competenţei. Trimiterea dosarelor la DNA a avut loc în vara anului trecut.Este vorba despre dosarele penale nr4311/P/2008, nr.5079/P/2008 si cel cu nr.1173/P/2008.  Pentru că singura publicaţie care urmărea fenomenul -Ziarul de Brăila, prin intermediul propriei mele semnături- a fost închisă, este explicabil de ce informaţia nu şi-a făcut loc în presa locală, aflată în mod evident sub controlul unei puteri concentrate în mâinile unui personaj sinistru prin influenţa pe care a căpătat-o, dar a cărui demascare rămîne doar o chesiune de timp.
Reamintesc faptul că am realizat personal o serie de investigaţii pe acest subiect, şi nu întâmplător, după închiderea ZBR, acestea nu au mai interesat pe nimeni, în ciuda apelurilor mele repetate. Voi continua pe acest blog seria articolelor care nu au loc, deocamdată, în presa locală.