duminică, 28 februarie 2010

Cui folosesc zvonurile despre boala lui Traian Băsescu?

Traian Băsescu, preşedintele demonizat de o întreagă clasă politică, dictatorul, tiranul însetat de sîngele corupţilor, e bolnav. Şi ca misterul să fie şi mai adanc, nu ştim nici de ce boală suferă. Duşmanii îl cred pe moarte, comunicatele doctorilor care îl tratează spun că e vorba doar de analize de rutină. În Ucraina a trimis-o pe Roberta Anastase, în Japonia se va duce cu soţia, săptămana viitoare. Evident, nu în căutarea unor leacuri miraculoase, ci în vizită oficială.
Ce ar putea însemna jumătăţile acestea de adevăr, zvonistica sinistră referitoare la natura bolii preşedintelui şi lipsa de reacţie a Administraţiei Prezidenţiale şi a lui Traian Băsescu însuşi? Dacă nu e nimic grav, absenţa preşedintelui din spaţiul public cand toată naţiunea e îngrijorată de starea lui de sănătate ar putea fi un semn că lui Traian Băsescu îi convine să fie considerat bolnav. Pai cum să mai creadă poporul că preşedintele este dictator feroce dacă el abia îşi mai duce zilele? Şi toată vanzoleala din partide, şi graba cu care independenţii anunţă ca îşi oficializeaza relaţiile, şi tăcerea celor din PDL.....Mă gandesc că boala de acum poate deveni un motiv suficient de convingător pentru un preşedinte care vrea să aibă justificări pentru a se dezice de toate astea.

Deputatul Viorel Balcan a plecat din PSD din cauză că Stancu l-a marginalizat

Intr-un raspuns la comentariul unui cititor al blogului meu, anticipam plecarea lui Viorel Balcan din PSD. Iata ca ea a fost anunţată în urmă cu câteva minute. Deputatul Viorel Balcan a declarat pentru agentia NewsIn:"Nu mă mai regăsesc în organizaţia mea. Relaţiile mele cu preşedintele ei nu sunt foarte bune şi cum el a decis să- l sprijine pe Victor Ponta pentru preşedinţia partidului, asta arată deja că are o strategie pentru alegerile din 2012".

HotNews.''Am luat decizia de a-mi da demisia din PSD, deoarece consider ca nu ma mai regasesc in organizatia judeteana a PSD. Demisionez din cauza domnului presedinte Stancu, care nu poate demonstra ca este un manager politic. Nu cred ca este un om de stanga. Structurile din organizatia judeteana sunt create de pe vremea mea. Eu am creat acest partid puternic la Braila, el l-a mostenit. Eu i-am spus mereu in fata ce am avut de spus. I-am spus ca nu imi place cum conduce partidul. Este prea autoritar, dar nu in sensul placut. Este un mic tiran, ca sa folosesc o expresie mai la moda''. El a adaugat ca presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a iesit ''mai puternic'' dupa acest congres, in conditiile in care ''Victor Ponta a afirmat ca va fi atent fata de toti care l-au sprijinit, deci in colimator se afla si domnul Stancu''.

sâmbătă, 27 februarie 2010

Tăcere suspectă asupra stării de sănătate a lui Traian Băsescu

Administraţia prezidenţială este în acest moment obligată să comunice un punct de vedere faţă de zvonurile din ce în ce mai credibile lansate de C.V. Tudor despre starea de sănătate a preşedintelui Traian Băsescu. Faptul că Băsescu nu a participat ieri la învestirea în funcţie a preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, deşi confirmase prezenţa la eveniment, fiind înlocuit de Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, nu a fost motivat până la această oră şi nici Anastase nu a fost în stare să explice cum a ajuns să reprezinte astfel Statul Român.
Nu înţeleg sub nicio formă de ce presa centrală se ocupă de flacăra violet de pe site-ul Ministerului de Finanţe, de fripturiştii dezertori din PSD, de partidul lui Oprea, şi nu încearcă să obţină mai multe informaţii despre boala preşedintelui, reală su inventată. Românii au dreptul să ştie că, în caz de indisponibilitate a lui Traian Băsescu, preşedintele Senatului va prelua responsabilităţile acestuia, cu toate consecinţele ce decurg din propulsarea lui Mircea Geoană într-o astfel de poziţie.

Gheorghe Bunea Stancu, tot mai izolat în PSD

După ce a ratat postul de vicepreşedinte al PSD, obţinând un număr ridicol de voturi, Stancu Vodă îşi exprimă dezamăgirea la gazetă pentru modul în care a fost organizat şi s-a desfăşurat Congresul partidului. El a condamnat nici mai mult nici mai puţin decât amprenta lui Vanghelie, coniderând-o dezastruoasă. Dacă el nu se uită în oglindă, nu ştie ce vocabular, gesturi şi ce obiceiuri are, să-i spună şi lui cineva că reprezintă copia fidelă a lui Marean în teritoriu şi că exact acesta este motivul pentru care nu-l va putea înlocui nicodată pe gălăţeanul Dan Nica. Poate dacă ia de la acesta măcar nişte cursuri de bune maniere va ajunge, cel mult, să fie tratat ca de la egal la egal de către vecinul Oprişan.Din exprimarea elegantă a lui Năstase, se pare că nu a înţeles.

vineri, 26 februarie 2010

Ilie Lascu ar putea fi preşedintele filialei brăilene a noului partid

Mişcările tectonice de pe scena politică romanească duc la apariţia unui nou partid, concurent redutabil al PSD pe zona de centru-stanga. Ţinand cont de nemulţumirile tot mai evidente si în interiorul PNL, în mod inevitabil, noul partid va aspira cu precădere parlamentari şi aleşi locali, din ambele părţi. Valul va ajunge şi la Brăila, unde, după ultimele informaţii referitoare la acest subiect, fostul prefect Ilie Lascu strange în jurul său pe toţi acei marginalizaţi de grupul de interese patronat de Vodă.

joi, 25 februarie 2010

Un nou prefect la Brăila i-ar putea face zile amare lui Stancu

Update: Am primit un pont, cum că Dan Popa caută să-şi salveze postul. Am verificat si se confirmă: prefectul e plecat la Bucureşti, in interes personal. Pentru cel care a cerut o cafea pentru asta, astept datele de contact să mă achit de datorie. 

Gianei Pătraşcu i s-a pus pata pe Dan Popa de când acesta a făcut-o consilieră personală pe Daniela Văsioiu, fără să o anunţe. Chiar dacă voi avea parte de admonestările pe care le primesc de câte ori scriu despre PDL, aici nu pot să nu fiu de acord cu Giana. În calitatea sa de preşedinte al filialei de partid, Giana ar fi trebuit să ştie direct de la prefect că Blaga i-a impus acestuia angajarea Danielei. Daca Popa va fi trimis la plimbare, de numirea unui nou prefect depinde şi noua politică pe care PDL o va adopta în teritoriu. Vă invit la un exerciţiu de strategie politică: ştie cineva cine ar putea fi democrat liberalul care să il puna pe Vodă la colţul pisicii?

marți, 23 februarie 2010

Giana Pătraşcu rămâne şefă la PDL Brăila

Aşa-numita grupare reformatoare din PDL Brăila s-a umflat până a făcut poc! În urma Biroului Permanent Naţional de ieri, Giana Pătraşcu nu numai că nu a fost înlocuită, aşa cum trăgeau nădejde câţiva democrat-liberali cărora le lipseşte curajul de a da cărţile pe faţă, ci se întoarce la Brăila cu misiunea de a organiza viitoarea conferinţă judeţeană. Sau, cel putin, asa spera ea. Ceea ce reduce pe moment şansa ca la şefia filialei brăilene să fie adus gălăţeanul Constantin Dumitriu. Acuzată la centru, în discuţii particulare şi nu într-un cadru oficial, că se află la cheremul social-democratului Gheorghe Bunea Stancu, se pare că argumentul forte al Gianei a fost acela că având trei oameni în posturile cele mai înalte din Prefectura Brăila, ar fi nedrept să plătească numai ea slugarnicia din teritoriu faţă de Stancu. Şi aici este vorba despre prefectul Dumitru Popa şi subprefecţii Florin Cîrligea şi Dorian Stoianovici. Cu alte cuvinte, conducerea centrală nu şi-a asumat deocamdata o adevărată revoluţie la Brăila, schimbând odată cu liderul filialei şi pe cei trei înalţi reprezentanţi în structurile administrative. Aceasta, cu atât mai mult cu cât tânărul gălăţean, un extrem de apropiat al lui Ştefan Rădulescu-finul preferat al lui Vodă- nu este nici el la adăpost de acuzaţiile care i se aduc Gianei.

Adrian Năstase se dezice de Gheorghe Bunea Stancu, dupa Congres


Pentru Gheorghe Bunea Stancu abia de acum vor începe problemele la partid. După ce a înregistrat un răsunător eşec la Congresul PSD, unde a candidat  pentru un post de vicepreşedinte,  Vodă a primit o avertizare de la Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Raspunzând unei observaţii pe care am făcut-o la mesajul său transmis în timpul Congresului, Năstase se dezice de maniera în care Stancu conduce organizaţia judeţeană şi îşi exprimă certitudinea că în acest an se vor schimba multe lucruri în teritoriu. Redau mai jos, integral, răspunsul pe care mi l-a adresat Adrian Năstase:
"Aura Costea, odata cu schimbarile de la varful partidului, sunt sigur ca si in teritoriu multe din lucrurile care au degenerat in ultimii ani, vor inceta. Oricum, in acest an multi lideri locali vor trece prin procesul firesc al alegerilor interne. Cat despre Victor Ponta, ceea ce pot confirma in acest moment este faptul ca reprezinta cea mai buna solutie pentru presedintia partidului. Am spus acest lucru fara a tine cont de sisteme de alianta, sanse de a castiga sau planuri personale, ci de o simpla analiza a situatiei actuale din partid. Era foarte dificil sa accepti ideea de continuitate cat timp, in ultimii 5 ani, singura latura continua a activitatii PSD a fost locul doi. Personal, nu doresc continuitatea in esec si sper si colegii delegati au fost, din fericire, de aceeasi parere."
Mai putin delegaţia brăileană, aş adăuga eu.

PS. Acesta este mesajul meu către Adrian Năstase, la care a avut bunăvoinţa să răspundă: "

Va felicit pentru acest discurs. Se pare ca da roade. Inca o data, PSD arata ca se poate regenera.Insa, daca un personaj precum liderul de la Braila va reusi sa-si consolideze pozitia in partid, pentru mine si multi alti braileni care s-au lamurit cu cine au de-a face, va fi evident ca nu mai avem ce astepta de laPSD".
Public această intervenţie a mea pentru că nu doresc să fie minimalizată importanţa opiniei exprimate de liderul PSD, aşa cum vor sa lase impresia persoane care încă nu au înţeles cât de nociv este acest om şi toţi cei pe care i-a promovat pentru comunitatea noastră. Sau, dacă au înţeles, sunt profitori ai acestei stări de fapt.

luni, 22 februarie 2010

PDL Brăila ar putea avea de azi un preşedinte de la Galaţi

Democrat-liberalii se întâlnesc azi în Biroul Permanent Naţional, unde vor lua decizii în pregătirea Congresului programat la jumătatea acestui an. Pentru că mai întâi vor avea loc alegeri în teritoriu, aripa reformatoare din filiala braileană speră că  Giana Pătraşcu să fie înlocuită de la şefia PDL Brăila, astfel încât de organizarea conferinţei judeţene să se ocupe alt preşedinte interimar. Surse din PDL spun că cele mai mari şanse de a prelua şefia la PDL Brăila le are Constantin Dumitriu, fost viceprimar al Galaţiului şi preşedinte interimar al organizaţiei municipale a PDL Galaţi. De sâmbătă, Dumitriu este noul preşedinte al Federaţiei Române de Şah, el fiind ales în cadrul Adunării Generale ordinare ce a avut loc la Bucureşti.
Aşteptările democrat-liberalilor brăileni de la preşedintele filialei sunt legate de poziţionarea neechivocă faţă de PSD Brăila şi liderul său care, în ultimii ani, a reuşit să devină cel mai influent personaj la nivel local, cu complicitatea tuturor celorlalţi politicieni, indiferent de partidul din care provin. Numai că nici Dumitriu nu este în afara suspiciunilor legate de un oarecare grad de subordonarea faţă de Vodă, întrucât sunt bine cunoscute relaţiile sale foarte apropiate cu cel mai important beneficiar al contractelor cu CJ Braila. Dar despre asta, într-o postare viitoare.

duminică, 21 februarie 2010

PSD Brăila, sub conducerea lui Stancu, umilit la Congres

Aşa cum anticipam încă din 4 februarie, Gheorghe Bunea Stancu nu a obţinut nimic la Congresul PSD, din motivele enumerate în acea postare. Cu alte cuvinte, ca să parafrazez propriile lui declaraţii, facute la începutul primului sau mandat de preşedinte al CJ, s-a dus într-un fel la Bucureşti şi a venit şi mai şi. Colegii lui au fost extrem de expliciti în ceea ce priveşte criterile de alegere a echipei de conducere. Social- democraţii au hotărât să termine definitiv cu "tupeul"," nesimţirea", "credinţa că banii rezolvă totul" (Ponta), cu "grobianismul" si "manelizarea partidului" (Iliescu). Acum e suficient de clar de ce nu a pariat nimeni pe el, nu e nevoie sa mai insist şi eu aici. Vreau numai să subliniez că gălăţeanul Dan Nica a picat din nou în picioare tocmai datorită faptului că nu a făcut joc dublu. El a obţinut un nou post de vicepreşedinte în mandatul lui Victor Ponta,  deşi s-a aflat pe faţă în tabăra lui Mircea Geoană. Ceea ce arată, dacă mai era nevoie, că una e sa ai bani, alta e sa ai caracter. Domnule Stancu, pricepi, bre?
Scuturându-se de personaje oportuniste şi duplicitare, PSD este în acest moment partidul cu cele mai mari şanse de regenerare, care va fi pregatit în anul electoral 2012 să recâştige electoratul la nivel naţional.Să nu se îmbete însă cu apă rece social-democratii brăileni, caci din cauza contraperformaţelor lui Simionescu şi ale lui Stancu la nivel local, Brăila va fi din nou împotriva curentului.

sâmbătă, 20 februarie 2010

PSD Braila, cu atitudine oportunista si duplicitara la Congres, vizeaza post de vicepresedinte pentru Stancu

Update: Lui Victor Ponta nu-i plac tupeul, nesimtirea, credinta ca banii rezolva totul iar Ion Iliescu condamna grobianismul si manelizarea partidului . Ce parere o avea Voda despre asta?

Cristian Rizea, trompeta de serviciu a lui Gheorghe Bunea Stancu, confirma (a cata oara?!) oportunismul si duplicitatea, trasaturile esentiale ale PSD Braila, filiala care nu se bucura de respect si credibilitate in interiorul partidului. Invitat la o emisiune in direct, unde a vorbit in numele organizatiei brailene, el a lansat ideea ca Braila l-ar putea sprijini pe Mircea Geoana, ceea ce arata, daca mai era nevoie, ca Gheorghe Bunea Stancu este disperat sa obtina si el un post de vicepresedinte in urma acestui congres.
Retragerea lui Adrian Nastase, care primise sprijinul oficial al organizatiei judetene, l-a gasit descoperit pe liderul local al PSD. Neavand pregatita varianta de rezerva, Gheorghe Bunea Stancu nu este in stare nici in ceasul al 12-lea sa renunte la apucaturile de fanariot si sa aiba o optiune consecventa cu atitudinea de pana acum. Disperarea de a fi si el in tabara castigatoare, pe sistemul Hrebenciuc, nu-i permite sa fie transant. Daca in urma cu cateva saptamani, spunea ca el nu se asociaza cu perdantii, cu referire directa la Mircea Geoana, astazi, patefonul stricat Rizea a precizat ca delegatii braileni ar putea vota si cu perdantul, daca asta va fi “decizia colectiva”.
Expresia aceasta, pe langa faptul ca e hilara pentru oricine stie cum e condusa filiala braileana, ascunde de fapt indecizia lui Voda si capacitatea lui de a-si inghiti propria expectoratie, doar-doar va primi si el un post.
Daca nu a inteles pana acum ca exact aceasta atitudine il face sa semene cu Geoana si Vanghelie la un loc, persoanje de care PSD vrea sa se descotoroseasca chiar azi, ii mai spun si eu o data, in speranta ca pana la urma o sa priceapa. Vremea celor care se strecoara in politica, precum serpii in cuiburile pasarilor, e pe cale sa apuna.

vineri, 19 februarie 2010

Braila e tinuta pe loc de aroganta, slugarnicia si mediocritatea alesilor

Braila pare un oras blestemat sa nu poata face diferenta intre caracter si lichelism. Altfel nu-mi explic pe ce criterii sunt promovati si ajung in pozitii cheie tot felul de indivizi lipsiti de valoare, personaje care nu pot impune respectul nimanui si care transfera dispretul de care au parte ei insisi asupra noastra, a tuturor. Nu de putine ori, cand ne aflam in situatia de a ne prezenta cuiva strain de oras, observam la proaspetele noastre cunostinte expresii care transmit ceva de genul: “Esti din Braila? Mda, frumos oras, pacat ca e locuit!”
Daca urmarim ce se intampla in zona de reprezentare, constatam, fara prea mari eforturi ca relatiile alesilor nostri cu exteriorul si mai ales cu centrul decizional sunt cvasi-inexistente. Fie ca vorbim despre PSD, PNL sau PDL, perceptia e aceeasi. Cand aud de Braila, ministrii oricarui guvern nu stiu cum sa se eschiveze mai repede. Niciunul dintre alesii nostru nu este bine vazut la Bucuresti. Oare ce ce? Galatenii, de exemplu, cum de reusesc sa-si promoveze oameni in administatia centrala si nu numai?
Explicatia mea este ca traim intr-un capat de lume, din cauza imaginii dezastruoase pe care conducatorii nostri o au printre superiorii lor pe linie politica si administartiva. Cu un discurs incoerent si duplicitar si o atitudine agresiva, liderii locali ai PSD abia daca sunt tolerati, cat desprte functii la nivel central nu are sens sa vorbim. Intodeauna galatenii au avut castig de cauza pe aceasta zona. Sforile pe care le trage Stancu sa fie ales vicepresedinte la Congresul de maine sunt aproape nule. Si vina ii apartine in exclusivitate. Cum ne sfideaza pe noi aici, asa ii sfideaza si pe omologii sai din PSD sau din Consiliile Judetene. Cine si de ce l-ar sustine?

In ceea ce priveste PNL Braila, faptul ca acest partid detine postul de secretar zonal, situatia se datoreaza in primul rand pozitiei pe care Ion Sterian a castigat-o prin merite personale iar acum, prin decizie de la centru, Catalin Boboc, tanarul sef al filialei municipale, a preluat-o “prin mostenire”. Situatie care l-a adus in pragul demisiei pe Constantin Cibu, personaj dubios care conduce organizatia judeteana din dezastru in catastrofa. Din orgoliu ca nu i-a cerut nimeni parerea, Cibu a fost in stare sa solicite revocarea lui Boboc, in timp ce lasa impresia prin declaratiile publice ca se bucura de promovarea politica a acestuia. De altfel, Cibu nu face decat sa-i indeparteze pe toti aceia care i-ar putea lua locul de presedinte la PNL desi, in mod ipocrit, spune ca nu-l mai intereseaza. Asa sef, asa rezultate!

La PDL Braila, atmosfera este si mai mizerabila. Condusa prin intrigi de alcov, filiala este incapabila sa ofere alternativa la metehnele pe care le-am incriminat la celelalte partide. In plus, slugarnicia si mediocritatea sunt cele mai pregnante trasaturi de caracter ale personajelor vizibile. De o astfel de cloaca, orice om normal, daramite un politician de cariera, se tine departe. Acesta este explicatia pentru care sunt lasati in suc propriu si care face atat de dificila orice incercare de a oferi comunitatii sanse la competitie egale, sub toate aspectele, cu celelalte orase mari ale tarii.

joi, 18 februarie 2010

Gheorghe Bunea Stancu si Aurel Simionescu, printre indezirabilii la Congresul PSD

Braila se numara printre numeroasele filiale PSD cu probleme privind delegarea la Congres a membrilor actuali ai Consiliului Naţional.
Astfel, cu doua zile inainte de evenimentul de sambata de la Romexpo, unii membri ai Consiliului Naţional au fost omişi, în mod intenţionat, din componenţa delegaţiilor. Daniela Bartos, Ionut Bazac, Sorin Bosneag, Doinita Ciocan, Aurel Simionescu, Gheorghe Bunea Stancu, George Chirita, Stanca Coman, Doru Damian, Didina Stanescu, Mihai Tudose sunt cele 11 nume pe care Geoana nu le-ar vrea printre participanti.
Remarcam faptul ca pe lista "indezirabililor" lui Geoana nu se afla parlamentarii Viorel Balcan si Ion Rotaru.

miercuri, 17 februarie 2010

PDL forteaza alegerile anticipate sau bate saua sa priceapa liberalii?

 In timpul negocierilor pentru formarea guvernului, la sfarsitul lui decembrie 2009, lansam ipoteza ca, in situatia in care nu se poate alcatui un executiv care sa indeplineasca criteriile presedintelui (iar actualul cabinet improvizat nu pare a mai avea zile multe) am putea avea alegeri anticipate in 2010. Dupa cum evolueaza criza politica, ipoteza nu e lipsita de sens, daca e sa judecam dupa momentul pe care si l-a ales Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, de a face apel la presedintele Senatului pentru a incepe procedura de trecere la parlamentul unicameral.

Ne amintim cu totii ca, la negocierile cu partidele parlamentare, Traian Basescu l-a rugat in vazul natiunii pe liderul PNL,Crin Antonescu, sa participe la formarea guvernului. Acesta nu numai ca nu a acceptat, dar a si adoptat ulterior o strategie aiuritioare, care nu tine cont de realitatea politica. Nu s-a multumit sa pozitioneze declarativ PNL in opozitie, ci si-a propus un obiectiv complet idiot. Scuzati termenul, dar altul n-am. Nu inteleg prin ce argumente socio-politice si nici logica dupa care un partid care reprezinta a treia forta politica, doar datorita unei legi electorale strambe, se poate imbata cu ideea ca ar fi in stare sa scoata de pe scena politica un competitor aflat la guvernare. In acest moment, PNL se afla in destructurare, iar strategia “ori noi, ori ei” e de-a dreptul sinucigasa.
Nici Crin Antonescu, si nici celalalt lider de partid aflat mai degraba in degringolada, decat in opozitie – Mircea Geoana- nu inteleg un lucru elementar: ne place sau nu (excludem ideea de frauda deoarece, daca a existat, ea a fost comuna tuturor competitorilor), Traian Basescu si PDL au ajuns la putere pentru ca asa a vrut mare parte din populatie.Si nu e vorba de populatia pe care s-au obisnuit politicienii s-o manevreze de 20 de ani, ci cea activa, care a inclinat de data aceasta definitiv balanta. Raman la parerea ca voturile celor din strainatate s-au adaugat celor exprimate de romanii de varsta medie, care au iesit la vot, satui sa le mai decida pensionarii viitorul.Este un lucru care nu mai poate fi schimbat in conditii normale decat la urmatoarele alegeri. Iar strategia “ori noi, ori ei” implica mijloace de lupta ce transced democratia, si chiar nu e cazul sa dezvoltam acest subiect.

Acum, cand partidele importante si-au programat congresele nationale si se pune problema schimbarii garniturilor, se intampla un fenomen interesant. Neavand niciun fel de relatie institutionala cu Senatul, presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, se roaga prin presa de Mircea Geoana, presedintele camerei care ar urma sa dispara intr-un viitor parlament unicameral, sa convoace Birourile Permanente pentru alcatuirea comisiei tehnice de revizuire a Constitutiei. Iar liderul PSD, preocupat in primul rand sa nu scape haturile la partid se face ca nu aude. In schimb, aude un alt lider al PNL- Calin Popescu Tariceanu, cel care, spre deosebire de Crin Antonescu, nu respinge intrarea la guvernare alaturi de PDL, cel care a identificat corect mijlocul prin care PNL se poate salva de la disolutie. Si declara in conferinta de presa ca gaseste fireasca si oportuna dezbaterea privind revizuirea Constitutiei, astfel incat trecerea la parlamentul unicameral in viitoarea legislatura, si a subliniat ca despre viitoare legislatura este vorba, sa aiba loc in conformitate cu dorinta romanilor exprimata la referendum.Eu interpretez interventia lui Tariceanu ca pe un semnal pentru toata clasa politica, prin care transmite ideea ca a continua izolarea PDL este riscant pentru toata lumea, inclusiv pentru formatiunea politica care, in acest moment, ar trebui sa constituie forta de opozitie, dar care lasa impresia ca vrea sa prelungeasca complicitatile dictate din teritoriu, la presiunea baronilor dedulciti la putere.
Punand aceste evenimente in contexul convulsiilor din interiorul partidelor inainte de congresele nationale, am putea crede ca gestul Robertei Anastase si interventia lui Tariceanu au ca scop “intimidarea” parlamentarilor liberali care urmeaza linia nerealista trasata de Antonescu pe de o parte, dar si, ca efect secundar, fortarea PSD de a se debarasa de actualul lider, la fel de fixat si el pe o retorica depasita. Totul, cu scopul de a normaliza climatul politic si de a netezi calea unui guvern cu sustinere parlamentara reala.

luni, 15 februarie 2010

Boboc sau Ritzinger, posibilii succesori ai lui Cibu la sefia PNL Braila?

Dupa ce a ratat ocazia de a curata Biroul Teritorial al PNL, probabil obosit si dezgustat de hartuirea la care l-au supus sforarii partidului, Constantin Cibu a renuntat de bunavoie la sefia filialei. Intr-un traziu, si-a dat seama si el ca e cazul sa taie radacinile liberale infipte mult prea adanc in mocirla cardasiei politice locale. Daca motivatiile lui ar fi fost corecte iar  gestul sau n-ar mirosi de la o posta a ordinara manevra KGB-ista, probabil i-ar fi reusit manevra.
Daca ar fi fost sincer, nereusind sa demonstreze complicitatile intre membrii marcanti ai PNL si cei ai PSD in momentul in care a pierdut sau, mai exact, a fost ajutat sa piarda Primaria Braila, Constantin Cibu ar fi trebuit sa-si dea demisia inca de atunci. Acum, gestul sau este ipocrit si tardiv si permite celor care au mizat pe impulsivitatea senatorului sa-si duca la capat planurile. Partea proasta pentru ei este ca nu vor putea transforma PNL intr-o formatiune politica de sine statatoare atata vreme cat posibilii succesori sunt personaje legate prin afaceri de Voda-maleficul. Adica au scapat de Cibu ca sa-si promoveze nestingheriti interesele lor, nu neaparat identice cu cele ale membrilor de partid.Ca si la PSD, combinatiile la varful PNL indeparteaza tot mai mult partidul de baza sa, dar si de electoratul care va fi chemat la vot peste doi ani.
Apoi, in contextul general in care insusi presedintele Crin Antonescu taraste PNL intr-o lupta inegala cu partidul de guvernamant, pe principiul “ori noi, ori ei”,  iar ca raspuns Emil Boc forteaza trecerea in acest an la parlamentul unicameral, este usor de anticipat soarta pe care o vor avea liberalii la Braila si nu numai aici.
Prin urmare, fie ca se va numi Catalin Boboc sau Adrian Ritzinger, desi amandoi neaga ca ar avea interes sa preia stafeta de la Cibu, viitorul presedinte al PNL Braila se va afla la timona unui vapor in deriva.

sâmbătă, 13 februarie 2010

Liniste inaintea furtunii din PDL Braila

Pentru ca PSD si PNL se confrunta in teritoriu cu probleme extrem de grave, PDL ar trebui sa fie in aceasta perioada partidul cel mai vizibil. De la centru, semnalul este cat se poate de clar: “aratati oamenilor gunoiul tinut sub pres de toate guvernarile de pana acum!”. In acest context, PDL Braila ar avea sistematic teme de dezbatere publica, daca ar avea un interes sa o faca.
Din pacate, sub conducerea Gianei Patrascu, PDL Braila nu exista. Exista doar o mana de oameni care si-au dorit si au primit firimiturile lui Voda, devenind, in frunte cu  Giana, argati pe mosia lui. Organizatia pare ca nu are alta activitate in afara jocurilor de culise. Despre acestea, publicul mai afla cate ceva, din cand in cand, datorita rabufnirilor publice cu caracter de mahala: sedinte de partid, la care au acces doar cu privilegiatii puterii locale, concentrata in mainile unui singur (gn)om, culmea, reprezentant al opozitiei!, sinecuri oferite pe nepusa masa Danielei Vasioiu, considerata pana mai ieri tradatoare a PDL, sforarii de alcov etc. Civilizat spus, o atmosfera improprie unui partid de guvernare. Dupa parerea mea, aceasta “cumintenie” a PDL Braila este doar linistea dinaintea furtunii.
Congresul democrat-liberalilor este programat la vara. Pana atunci insa, sunt necesare alegeri interne, incepand de la baza catre varf. Asadar, in maxim patru luni, si PDL Braila va trebui sa organizeze alegeri. Ce va face Giana Patrascu pana atunci? Exact ce stie, cu precizarea ca smecheria nu mai tine. Datele problemei sunt total modificate iar personajele influente la un moment dat in partid, pe care spera sa se poata baza, isi concentreaza acum eforturile sa-si salveze propriile pozitii. Nu de alta, dar avand in vedere convulsiile uriase de la PSD si PNL, democrat-liberalii, sa le spunem "luati in vizor", nu au prea mult spatiu de manevra. Cum migratia politica este exclusa in cazul lor, nu le ramane decat sa actioneze pentru castigarea alegerilor viitoare, locale si generale. Teoretic, nu au voie sa le piarda!
Cat despre cei care pricep mai greu care ar trebui sa le fie prioritatile – Blaga, Berceanu, Videanu si chiar Anastase- semnalele sunt cat se poate de clare! Prin urmare, e greu de crezut ca liderii PDL de la centru vor mai avea putere sa traga sfori in provincie si sa impuna oameni, impotriva curentului din filiale. Asadar, daca pana acum Giana Patrascu a fost sustinuta prin manevre oculte de un anumit ministru, influenta acestuia diminuandu-se intre timp, alegerile inerente o vor gasi descoprita in fata valului de nemultumiri din filiala. Este o ocazie uriasa pentru cei care doresc sa resusciteze PDL Braila, de care ar trebui sa profite inca de pe acum.

vineri, 12 februarie 2010

Cu Stancu la CJ si Simionescu la Primarie, PSD Braila se pregateste de esecul alegerilor din 2012

Stancu simte ca nu mai poate pacali pe nimeni, cu tot tupeul si toate valizele cu continut implicit lasate pe unde trebuie. In plus, va mai avea de dat si niste explicatii cu privire la Centrul de Imagistica despre care eu insami am scris pe acest blog , dupa care colega Liliana Serban l-a scos din minti, intreband in conferinta de presa ce se mai aude cu acest subiect, gandindu-se, probabil, ca stimabilul presedinte al CJ va avea si el niste explicatii coerente. Nu numai ca nu le-a primit, dar a si reusit sa-l infurie pe Voda in asa fel incat din oligofreni nu-i mai scoate pe ziaristii care pana  acum cateva saptamani ii ridicau osanale. Daca nu ma credeti, vertificati arhiva ziarului din luna ianuarie, cand, intr-un editorial, Stancu era descris in termeni elogiosi. Cat despre nervozitatea lui Stancu, ea are o explicatie cat se poate de concreta, iar dovada se afla la mine si poarta o stampila interesanta.
Daca Voda  a ajuns oaia neagra a PSD si a Brailei de pe o zi pe alta, Simionescu crede ca va putea profita din acasta nesperata schimbare de situatie. El se poarta in continuare precum un autist, insa situatia lui e mult mai complicata decat s-ar parea la prima vedere. Declinul lui Stancu a inceput acum, al lui e in faza in care nu mai poate repara nimic, chiar daca primarul nostru e convins ca face ceea ce trebuie si ca brailenii ii vor fi recunoscatori. Ii atrag atentia ca asa a crezut si Cibu, ale carui greseli capitale le-a facut la indigo si Simionescu. Incepand cu incapabilii pe care ii tine pe langa el pe post de specialisti si terminand cu deciziile proaste pe care le ia, la sfatul unora pe care ii crede corecti si prieteni.

luni, 8 februarie 2010

Primaria Braila plateste si cainii capturati la Chisani

  *Aurel Simionescu nu are niciun control asupra facturilor pe care le achita lui Vasile Horez* Cardasia Primarie – DAGL- Politie-APAM Horez este pusa in dificultate de prim procurorul Ciuciumis

Prim procurorul Ciuciumis Georgica de la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila le da o lectie de profesionalism politistilor si procurorilor braileni care instrumenteaza, superficial sau interesat, sesizarile pe care le fac iubitorii de animale pe tema neregulilor care se petrec sistematic pe filiera APAM Horez- DAGL- Primaria Braila. Acesta a semnat o rezolutie de admitere a plangerii formulate anul trecut de FRPCA, inregsitrata cu nr 4076/P/2009, si de infirmare a rezolutiei initiale, prin care procurorul Ciutac respingea sesizarile, in conditiile in care nu a solicitat verificari si nici nu a audiat pe cei care au facut plangerea cu privire la cainii capturati de Horez la Termocentrala, pe care i-am platit noi, contribuabilii braileni, datorita bunavointei excesive a primarului Aurel Simionescu fata de asociatia lui Horez.
De ce procurorii care s-au ocupat de sesizarile iubitorilor de animale manifesta cel putin lipsa de profesionalism in instrumentarea plangerilor legate de toleranta cu care primarul Aurel Simionescu si viceprimarul Doinita Ciocan trateaza bataia de joc la adresa banului public, este un subiect de care ma voi ocupa separat.
In acest articol voi compara cum s-a achitat  de responsabilitati cel care a dat prima rezolutie si ce nu a putut ignora prim procurorul Ciuciumis.
Astfel, prim procurorul de la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila le-a cerut politistilor sa completeze cercetarile (politistii s-au limitat initial la un schimb de corespondenta cu Horez), sa fie audiata reprezentanta FRPCA si salariatii lui Horez, sa verifice toate documentele cu privire la sesizarea respectiva.
Este vorba despre dovezi de necontestat ca brailenii il platesc pe Vasile Horez si pentru cainii pe care acesta ii captureaza la Chiscani. Iar de patru ani, APAM Horez incaseaza de 2 ori bani pe ciinii adoptati, si de la oameni, si de la Primarie.
Asteptam ca Aurel Simionescu sa dea totusi explicatii publice de ce perpetueaza o stare de fapt, preluata de la fosta administratie si de ce nu face niciun efort sa se apere, stiut fiind ca de contractul cu Vasile Horez se fac responsabili fostul primar Constantin Cibu si fostul viceprimar Lucian Tilea.

joi, 4 februarie 2010

Gheorghe Bunea Stancu se straduieste in zadar sa-si dovedeasca valoarea

Timp de cinci ani, Gheorghe Bunea Stancu a condus Braila dupa bunul plac. Si-a creat o retea de acoliti de la toate partidele prin care a cheltuit banii publici cu maxima eficienta pentru interesele lor, a impartit lucrari, terenuri si imobile dupa aceleasi considerente si i-a desfiintat cu brutalitate pe toti care au indraznit sa-i atraga atentia ca a depasit masura.
Acum, cand a atins apogeul abuzurilor, cauta cu disparare sa-si consolideze pozitia, sa-i recunoasca si lui cineva meritele, sa intre intr-un grup care s-ar putea solidariza in jurul sau, la o adica. Problema fundamentala a acestui om este ca are merite doar daca se raporteaza la el insusi. A facut tot ce i-a stat in putinta pentru el personal si nimic pentru partidul care l-a propulsat in pozitia in care se afla. Si cu atat mai putin pentru braileni. Cat priveste raporturile cu personajele carora, din afara s-ar putea crede ca i-a favorizat, acestea sunt stabilite pe criterii de vasalitate. Cei in cauza stiu mai bine ce umilinte suporta pentru a-si mentine privilegiile Si n-am sa-i compatimesc eu aici pentru ca demnitatea are si ea un cost, pe care cei vizati n-au fost dispusi sa-l plateasca.

Sa revenim la ce-si propune Stancu. Judecand dupa elucubratiile televizate ale deputatului cu aroma de fonduri europene cautate de DNA, Cristian Rizea, Voda vrea si el un loc la masa boierilor. L-a mai vrut si cand i-a dat sprijinul lui Geoana, cu conditia sa preia functia galateanului Dan Nica. Numai el stie cat s-a straduit si de cate ori a multiplicat teancul de “carti de vizita”, oferit in fata camerei ascunse de Ana Birchal. Ghinion, insa! Prostanac, neprostanac, cand s-a vazut sef la PSD, Mircea Geaoan a uitat de intelegere. In cuvinte mai pe intelesul sau, Stancu si-a luat teapa.
Acum are ocazia sa-si ia revansa si da din coate sa-si ofere serviciile lui Cristian Diaconescu. El nu se aliaza cu perdantii, ca sa-l citez. Dupa criteriile lui, perdanti sunt si Geoana, si Nastase. Mai tineti mine povestea cu portretul, cand la un semn al lui Voda, senatorul Ion Rotaru s-a si repezit sa-l dea jos de pe perete? Si-o reaminteste, cu siguranta, si fostul premier. Si ma indoiesc ca l-ar vrea pe Voda coechipier. Lui Nastase I se pot reprosa multe, nu si ca ar fi un om fara principii. Iar daca batalia in PSD ajunge sa se dea intre Geoana si Nastase, restul candidatilor, inclusiv blajinul Diaconescu pe care l-ar vedea Stancu sef, fiind doar iepurasi care alearga pentru cei doi, Voda al nostru va ramane din nou pe dinafara. Mai trebuie sa si inteleaga de ce, dar tare ma tem ca pentru asta, ar trebui sa se nasca inca o data!