miercuri, 30 iunie 2010

Pe administratorii barajelor cine ii ia la intrebari?

Este adevarat ca volumul de precipitatii este ridicat, insa ploi abundente au mai fost si in alti ani. Batranii spun ca niciodata nu au vazut asemenea inundatii. E normal sa nu fi vazut pentru ca nu degeaba au fost construite barajele pe raurile din bazinul hidrografic romanesc. In 2006, cand Siretul a provocat nenorociri in cateva ore in judetele Vrancea si  Galati, fara sa fi existat o avertizare in prealabil si nici ploi care sa se compare cu cele din ultimele zile, localnicii din satele afectate incercau sa explice cum de a venit deodata atata apa peste ei. Oamenii spuneau ca ar fi fost evacuata apa din baraj fara nicio atentioanre. In calitate de reporter tv, am incercat sa aflu ce se intampla. Am cules informatii pe care doar autoritatile le pot verifica despre faptul ca lacurile de acumulare sunt transformate in crescatorii piscicole clandestine, ca se retine mai multa apa decat e admis iar atunci cand raurile se umfla, se da drumul la baraj, insa volumul fiind deja prea mare produce nenorocirile pe care le vedem. Nu am auzit niciodata punandu-se problema la nivel guvernamental despre ce se intampla la baraje si poate ar fi cazul ca cineva sa se ocupe si de acest aspect..

Sinistratii stau cu mainile in buzunare langa sacii cu nisip, ISU si Jandarmeria sunt depasite de proportiile dezastrului, Blaga prezinta buletinul hidrologic

Fara indoiala, Romania este calamitata. Guvernul impotent al lui Boc nu declara stare de calamitate pentru ca nu are BANII pe care sa-i aloce in astfel de situatii.  Realitatea e ca sinistratii sunt pe cont propriu, dar nici asa nu pun mana sa limiteze proportiile dezastrului.
Ministrii s-au ascuns,  prefectii coordoneaza doar teoretic comitetele pentru situatii de urenta.O tara necondusa, populatie bezmetica, cu primari la fel de bezmetici.
Nu inteleg insa cum este posibil ca televiziunile atat de prompte in a sanctiona incapacitatea guvernului de a oferi solutii nu remarca ceea ce ele insele prezinta in imagini: cu efective limitate in comparatie cu proportia calamitatilor, ISU si Jandarmeria abia daca reusesc sa evacueze batranii si sa duca sacii de nisip in localitati. In schimb,  sateni in putere, peste care vin apele, sunt filmati langa sacii asezati pe maluri stand cu mainile in buzunare si asteptand sa ii aseze in calea apelor tot baietii aia care nu s-au mai odihnit de zile intregi, incarcand si transportand nispiul acolo unde e nevoie. Ministrul Blaga, in loc sa-i trimita pe presedintii de Consilii Judetene si pe primari in mijlocul oamenilor, sa-i mobilizeze, prezinta buletinul hidrologic in Parlament. O tempora, o mores!

marți, 29 iunie 2010

Cibu a plecat din PNL si a trecut la UNPR

Senatorul Constantin Cibu şi-a dat demisia din PNL şi a trecut la UNPR. Cibu a renuntat la functia de presedinte al PNL Brăila pe 16 februarie, dupa o serie de tradari din partea conducerii centrale si a atacurilor mizerabile, coordonate de fostii colegi liberali prin intremediul cozii de topor Stefan Catalin Iordache, fostul sau consilier. Prin plecarea senatoruluiCibu, Grupul PNL din Senat rămâne cu 21 de membri. Mai multe, puteti citi aici.

O noua majoritate in CJ Braila, PNL si PDL, incurca socotelile lui Stancu

*Pentru prima data de cand este presedintele CJ, lui Stancu nu i-au mai iesit manevrele prin care isi alimenta firmele cu bani de la buget*

Desi e greu de crezut, la sedinta Consiliului Judetean de azi s-a intamplat o minune: pentru prima data in aceatsa legislatura, consilierii PNL si PDL s-au aliat si i-au trantit baronului PSD Gheorghe Bunea Stancu proiectele de hotarare prin care presedintele CJ asigura firmelor sale finantare de la buget. Este vorba despre modernizarea a doua sectii ale Spitalului Judetean ( urologie 929.924 ron si bloc operator urologie 1.262.929 ron), lucrari pe care Stancu le-ar fi atribuit, ca si pana acum, Conciviei, si o facatura marca Voda, prin care pasa responsabilitatea unor exproprieri de terenuri in zona de amplasament al iluzorului pod peste Dunare. Concret, Stancu ar fi vrut sa infiinteze un colectiv format ilegal din consilieri judeteni si functionari publici( colectiv care a mai fost infiintat si in 2007, numai ca de data acesta era vorba de o simpla inlocuire a consilierilor - Vasile Datcu, PNL,  si  Marcel Motoc, PSD, i-ar fi inlocuit pe Mario Da'ros, PDL, si Gabriel Nistor, PRM) care sa isi asume "coordonarea si supervizarea pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrari publice al carui obiect il va constitui terenul si realizarea obiectivului investitional Constructie pod suspendat peste Dunare in zona Braila". Cum podul ramane eterna tema populista, desi de jumatate de secol se vorbeste despre el, singurul lucru realizabil ar fi fost legat de teren, de presupus o expropriere. Ghiciti in folosul cui? Ca sa poata fi concesionat de catre CJ, acest teren ar fi  trebui sa apartina CJ. Cum nu stiu ca in zona respectiva CJ Braila sa detina teren, dar stiu cu certitudine ca in zona podului terenul se afla in proprietate privata (printre proprietari cu acte in regula se numara Constantin Cibu si Mircea Andreev, Stancu avand interese prin intermediari), e lesne de inteles ce misiune ar fi avut colectivul pe care Voda voia sa-l infiinteze. Cum acest gen de decizii cade in responsabilitatea presedintelui CJ, de data aceasta nu a mai tinut manevra si transmit sincerele mele felicitari grupurilor de consilieri PNL si PDL. Singurul regret pe care il am este ca nu am avut posibilitatea sa vad reactia lui Voda, obisnuit sa nu miste nimeni in front, cand i-a fost comunicata decizia consilierilor. Pentru ca gestul  lor e istoric, merita mentionati:

GRUPUL DE CONSILIERI AI PDL 
Adetu Ionel
Sirbu Sorin
Boala Cristian Silviu
Lungu Danut
Mitroi Nicolae
Patrascu Giana-Maria (foto)
Radu-Ion Silviu
Sirbu Marian
Stefan Ion

GRUPUL DE CONSILIERI AI PNL  
Boboc Catalin (foto)
Cortez Vasile
Datcu Vasile
Dogarescu Vasile
Ganciu Petru Pavel
Jirlaianu Neagu
Minescu Bogdan
Ritzinger Adrian Bernhard

duminică, 27 iunie 2010

Prefectul Brailei, Dumitru Popa, l-a scos din sarite pe premierul Emil Boc

Prefectul de Braila a reusit sa se faca remarcat la nivel central. Nu va ganditi ca s-a hotarat, in sfarsit, sa fie ceea ce trebuia sa fie de la bun inceput, adica seful judetului. Fara voia lui, Dan Popa l-a scos din sarite pe premier. In timp ce ministrii cabinetului Boc se chinuiau sa le explice prefectilor in timpul videoconferintei care e politica guvernului in aceste vremuri tulburi, atat din punct de vedere meteorologic, cat mai ales economic, prefectul de Braila il bruia pe ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, vorbind la telefon. Auzind discutia lui Popa, caruia STS-ul i-ar fi lasat microfonul deschis (cel putin asa justifica prefectul), care era preocupat de evacuarea unor  oi si nu de ce spunea Vladescu, Emil Boc a dat indicatii sa se afle cine e impertinentul care isi permite sa nu fie atent la ce i se comunica, spunand ca e un motiv sa mai puna pe liber din liota de prefecti si subprefecti.
Popa a realizat ca a calcat pe bec abia cand a ajuns acasa si l-a anuntat nevasta, dupa cum a precizat el insusi pe un post tv. Partea neverosimila din povestea asta e explicatia cu STS-ul, sistemul de videoconferinta permitand utilizatorului sa inchida el insusi caile audio, atunci cand nu vrea sa fie auzit.

Pentru injurii adresate lui Sarkozy, noua zile de ingrijiri medicale

*Cameramanul care a vrut sa filmeze cand presedintele francez era insultat de un tanar a fost si el brutalizat de agentii de paza*

Un incident petrecut in Franta aduce din nou in atentie relatia dintre presa si reprezentantii statului, la cel mai inalt nivel. In timp ce in Romania, campaniile de presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale, in Franta, jurnalistii sunt impiedicati la propriu sa-si faca meseria. O echipa de jurnalisti de la France 3 a fost impiedicata de serviciul de protectie a lui Nicolas Sarkozy sa filmeze in timpul unei vizite neanuntate a sefului statului la  Seine-Saint-Denise. Echipa de filmare realiza un reportaj despre trafic, fiind luata prin surprindere de sosirea lui Sarkozy si a serviciului sau de securitate.Un tanar din multime a inceput sa-i adreseze injurii sefului statului, fiind interceptat de agenti.









Cand jurnalistii de la France 3 s-au apropiat sa filmeze, au fost opriti de serviciul de paza si protectie a presedintelui: "Cand serviciul de ordine al lui Nicolas Sarkozy l-a oprit (n.n.- pe tanarul care injura), eu am incercat sa filmez, insa nu am putut. Unul dintre barbati s-a apropiat de mine si m-a pocnit, spunandu-mi sa nu filmez", a povestit cameramanul, preluat de cotidianul francez Le Monde.
Intr-un comunicat, prefectura Seine-Saint-Denis "se mira de aceste afirmatii, acestea avand caracter tardiv" si explica faptul ca "politia care l-a arestat reprezenta fortele locale de ordine, si nu serviciul de securitate al presedintelui".
In varsta de 21 de ani, tanarul care l-a insultat pe Sarkozy a fost condamnat la 35 de ore in folosul comunitatii dar, in urma contactului cu agentii de paza, i-au fost prescrise noua zile de incapacitate de munca. Surse judiciare au spus ca are are mai multe echimoze, dar nu a suferit fracturi.Pentru ultraj la politisti, tanarul mai e pasibil de o pedeapsa de sase luni inchisoare si o amenda de 7500 de euro. Dupa o prima versiune, raportata de sindicatul politistilor, barbatul i-ar fi spus sefului statului "Te ...in cur, rahatule!", dar cameramanul France 3 are o alta versiune: tanarul i-ar fi spus :"suge-ma". Dupa acest incident, Sarkozy si-a intrerupt vizita.

Nu pot sa nu ma intreb ce s-ar fi intamplat in presa din Romania, daca in locul lui Sarkozy ar fi fost Traian Basescu.

vineri, 25 iunie 2010

Ipocrizia politica nu are limite la PNL

Dupa ce presedintele liberal Crin Antonescu a anuntat "razboi total" pentru politizarea Curtii Constitutionale, prin presiunile exercitate de PNL asupra Parlamentului de a-l numi judecator la CC pe potlogarul Teodor Melescanu, azi distinsul domn Radu Stroe a fost trimis la inaintare sa salute decizia Curtii de respingere a pachetulului de legi referitoare la criza. Fara sa manifeste simtul ridicolului, discursul liberalilor se centreaza  pe ideea ca judecatorii corupti de ieri, au dat azi o lovitura puterii portocalii. Pentru a nu fi atat de evidenta ipocrizia, strategii in domeniul comunicarii au considerat ca e bine sa trasmita mesajul unul dintre liderii mai putin erodati. Numai ca PNL reprezentat la nivel central de Antonescu, Orban Vosnagian si toata liota de personaje care par a fi platite din bani publici pentru a fi vedete tv si nu parlamentari in slujba alegatorilor, iar in teritoriu de oameni lispsiti de anvergura si aflati la cheremul PSD, nu mai convinge pe nimeni de bunele sale intentii.
De cand s-a schimbat componenta CC, PNL si PSD, laolalta cu posturile de stiri angajate politic, schelalaiau ca judecatorii CC sunt la comanda dictatorului si le roteau fotografiile pe ecrane, astazi au schimbat macazul si clameaza competenta judecatorilor si justetea sentintei de retrimitere la Parlament a pachetului de legi abuzive. Si se mai mira reprezentantii opozitiei de ce credibilitatea lor este aproape nula...

miercuri, 23 iunie 2010

O noua pichetare la Primaria Braila, duminica

Brailenii nemultumiti de modul in care functioneaza serviciul public de gestionare a cainilor comunitari si de atitudinea primarului Aurel Simionescu vor picheta Primaria Braila, duminica, 27 iunie, intre orele 9-11.
"Organizatiile si iubitorii animale vor manifesta impotriva modului de rezolvare a problemei cainilor fara stapan la Braila si impotriva tendintei autoritatilor de a aproba o lege proasta, care prevede eutanasierea cainilor fara stapan.Precizam ca la memoriul depus la Primaria Braila si Prefectura, dupa pichetarea din 30 mai 2010, nu am primit raspuns", spune Daniela Dragomir, reprezentanta FRPCA Braila.

luni, 21 iunie 2010

Viorel Balcan incearca sa faca o echipa cu care sa-l contracareze pe Stancu

* El  ii da de veste lui Constantin Cibu, prin interemediul presei, ca il asteapta in PDL * Nicio reactie din partea generalului Eugen Badalan, cel mai vocal contracandiat al lui Cibu in campania din 2008, cu care senatorul PNL ar urma sa faca echipa.

Un articol publicat azi la gazeta acrediteaza ideea ca PDL Braila l-ar dori pe senatorul Cibu in randurile sale. Conculzia este trasa de autorul articolului, pornind de la opinia exprimata de fostul pesedist Viorel Balcan, una din achizitiile recente ale portocaliilor, opinie potrivit careia Constantin Cibu este "om de echipa" si ar putea aduce beneficii PDL. Asadar, nicio declaratie despre oferta facuta in acest sens lui Cibu, nici macar un punct de vedere exprimat de senatorul PNL, sau un alt punct de vedere din partea PDL-istilor braileni pe acest subiect- Eugen Badalan sau Constantin Dumitriu, de exemplu. Pentru o asemenea concluzie, doar parerea lui Balcan nu poate fi suficienta, mai ales ca Cibu, o fi el om de echipa, dar nu stie sa-si aleaga echipa, acesta fiind si motivul principal pentru care a pierdut Primaria.
Cu toate acestea, ideea nu este nici pe departe absurda. Avand in vedere ca in acest moment, seful PSD, Gheorghe Bunea Stancu, detine autoritate maxima la Braila, pentru a putea reda echilibrul democratic local, toti cei care au interesul sa-i taie avantul lui Voda ar trebui sa stranga randurile. Cum PNL a ajuns la Braila un partid de buzunar (al lui Voda, evident), doar dinspre PDL si viitorul UNPR ar mai fi de asteptat sa schimbe raportul de forte peste 2 ani Prin urmare, Cibu nu ar fi o achizitie de neglijat, cu conditia sa vrea si el.
Numai ca politica ambigua dusa de PDL, complicitatea consilierilor portocalii cu puterea locala, lipsa unei strategii de comunicare si a unor figuri de opozitie credibile, mai putin Balcan, pe care nu l-ar putea suspecta numeni ca ii face  jocul lui Stancu, toate acestea punctele slabe, care se adauga notei generale a guvernarii portocalii la nivel central, fac misiunea  de contracarare a lui Stancu destul de dificila, dar nu imposibila. Asta, cu conditia esentiala ca printre viitorii combatanti sa nu-si mai gaseasca loc tradatorii.

vineri, 18 iunie 2010

Cititorii BrailaNews propun articolele pe care vor sa le citeasca: astazi, despre Mugur Isarescu

Un cititor al blogului BrailaNews mi-a trimis urmatorul mesaj, in care isi manifesta interesul fata de Mugur Isarescu si deciziile sale care au dus, in final, la prabusirea economiei: "Aura,iti urmaresc de ceva vreme comentariile de pe blog si poate n-ar fi rau sa te ocupi putin și de domnul Isarescu.Nu ințeleg de ce toti injura guvernul și nimeni nu baga de seama ca atat Isarescu cat si consilierii sai Vasilescu și Croitoru au devenit foarte vocali in ultima vreme(lucru neobisnuit pana acum) și susțin masurile lui Boc.(sau Basescu....ma rog....)Eu il urmaresc de mult timp și nu-mi place deloc.Cateva lucruri dubioase; legaturi cu Sever Mureșan și banca Dacia Felix prin anii 90,o specutatie pe leu impreuna cu președintele ING BANKde atunci (un olandez ,nu-mi amintesc acum numele) caderea FNI atunci cand era prim-ministru,apartenenta la masonerie,la comisia trilaterala,plus ca imediat dupa revolutie se auzea ca ar fi fost ofiter de securitate.Daca subiectul te intereseaza poate il dezvolti.Toate cele bune iti doresc!"

Iata ce am gasit, cautand informatiile sugerate de cititorul blogului (documentarul este cutremurator si arata modul in care poporul roman este jefuit sistematic de 20 de ani cu concursul larg al lui Isarescu):

http://badeadan.blogspot.com/2009/05/micile-secrete-ale-lui-mugur-isarescu.html




joi, 17 iunie 2010

Procuratura a sesizat fapte de coruptie in activitatea primarilor Cibu si Simionescu

Infractiunile economico-finaciare sesizate de anchetatori in activitatea APAM Horez ii tarasc in justitie pe senatorul Constantin Cibu, pe primarul Aurel Simionescu, viceprimarul Doinita Ciocan si reprezentantii DAGL Marioara Barbu si Nicolae Parlog. Abia dupa doi ani, timp in care, cu toate presiunile si dusmaniile create, Ziarul de Braila si eu personal am atras atentia asupra modului in care se cheltuiesc nejustificat sute de mii de euro pe un serviciu ineficient, concesionat in conditii ilegale, Primaria Braila a hotarat sa ia masuri in aceasta privinta. Tardiv insa, deoarece, in urma nenumaratelor sesizari si articole de presa, anchetatorii au stabilit ca se confirma faptele de coruptie. Datorita calitatii de senator pe care o are acum Constantin Cibu, in mandatul caruia a fost concesionat serviciul de gestionare a cainilor comunitari, au trimis dosarul la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Redau mai jos un fragment din ordonanta de declinare a competentei de solutionare a cazului, semnata de procurorul Mihaela Marinescu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila


miercuri, 16 iunie 2010

Deputatii Badalan si Balcan, pe lista rusinii

Deputatii de Braila Eugen Badalan si Viorel Balcan se afla pe "lista rusinii" intocmita de PSD pentru a arata electoratului pe acei parlamentari care au tradat interesele celor care i-au votat, sustinand pachetul de legi asumate de Boc. Prin aceste legi guvernul, in incapacitatea lui de a gasi solutii la nivel macro-economic, ia cele mai aberante masuri de criza, si anume reducerea, ca nicaieri in Europa, a veniturilor bugetarilor si pensionarilor. Ambii deputati activeaza sub umbrela PDL, desi Balcan a obtinut fotoliul de parlamentar datorita sustinatorilor PSD.

Televiziunile de stiri, pline de ageamii

*Puterea deturneaza atentia de la lucrurile cu adevarat importante, iar televiziunile, in partinitatea lor, nu sunt capabile sa se opuna acestei manipulari* Fara sa doreasca acest lucru, posturile de stiri fac jocul guvernantilor si apoi se lamenteaza ca nu mai sunt credibile


Puterea se joaca cu presa, bazandu-se pe frustrarile patronilor de televiziuni si pe lipsa de profesionalism a celor care decid sumarele buletinelor de stiri si subiectele de dezbatere televizata. Astazi, guvernul Boc ne-a oferit o noua proba despre cum pot fi  manipulati chiar si manipulatorii de profesie.
Orice manipulare pleaca de la sensibilitatile pe care le are subiectul manipularii. In cazul nostru, slabiciunea televiziunilor de stiri este aceea ca presiunea rezultata din interesele finaciare si politice ala patronilor ii face pe angajati sa nu mai gandeasca rational, ci ii transforma in mici piese din mecanismul urias care incearca sa provoace miscari pe scena politica in directia dorita de proprietari.Cum directia aceasta este in mod evident legata de provocarea caderii guvernului, orice are legatura cu acest subiect devine prioritate la posturile tv.
In acest sens, astazi, ageamiii in materie de informare/dezinformare au luat o noua plasa. Dandu-se inca de dimineata "pe surse" zvonul ca vor fi demisi anumiti ministri, iar altii si-au depus deja demisia, manipulatorii de la putere au obtinut efectul dorit: au comutat atentia jurnalsitilor in directia aceasta, angrenajul buletinelor de stiri si al emisiunilor in direct fiind pornit inca de dimineata cu acest combustibil. Zvonul a deschis buletinele de stiri, dupa care a fost despicat in patru, politicienii din opozitie fiind pusi sa-si dea cu parerea, cei de la putere, in special UDMR, facand asertiuni de ordin general cu privire la ce minstri ar merita remaniati. Totul, cu titul de ipoteza.
Desi mai existau precedente in materie de "oase de ros" pe timpul zilei (zvonurile despre impozitarea pensiilor si titlul de academician oferit lui Basescu ocupand toata ziua in care au aparut), producatorii de stiri nu s-au gandit niciun moment ca zvonurile privind demisiile ar putea deturna atentia de la ceva mult mai important, care ar fi meritat mai multa atentie din partea presei. Pe la pranz, purtatorul de cuvant al guvernului a oferit chiar si un indiciu despre ce ar putea fi vorba: sedinta de guvern s-a intrerupt pentru ca Boc sa se intalneasca cu un oficial de la Bruxelles. Cum nu vine prea des vreun oficial din capitala europeana sa se vada cu primul ministru, ar fi fost interesant de aflat pe ce tema au loc aceste discutii care in mod categoric vor influenta deciziile de la Bucuresti in privinta unor aspecte legate de statutul nostru de membru UE, care se vad ulterior in nivelul nostru de trai. In loc sa se replieze si sa incerce sa gaseasca informatii despre aceatsa intalnire, producatorii au continuat sa se invarta in jurul zvonului care, pana deseara, cand va avea loc o noua sedinta de guvern, nu poate produce informatii utile.
In altia ordine de idei, am cautat pe internet informatii despre cine este oficialul de la Bruxelles cu care Boc s-a intalnit insa, din pacate, nu exista, semn ca presa, in ansamblul ei a devenit extrem de vulnerabila la "baloanele de incercare" lansate dinspre putere pentru deturnarea atentiei publice in cu totul alta parte decat ceea ce ar prezenta relevanta pentru public.

marți, 15 iunie 2010

BrailaNews a anticipat corect soarta motiunii

Guvernul Boc ramane pe pozitie, la fel si legile prin care se taie abuziv salariile si pensiile. Scandalul se muta din  Parlament la Curtea Constitutionala si se astepata remanierea si restructurarea aparatului administrativ.

luni, 14 iunie 2010

Cinci motive pentru care motiunea NU va trece

1. Nimeni nu renunta de bunavoie la putere, deci nici parlamentarii PDL si UDMR sau independentii lui Oprea nu au motive sa o faca, cu toate verigile slabe care au cedat nervos cand s-au vazut fata in fata cu electoratul. Cu alte cuvinte se vor mobiliza, vor fi prezenti si vor vota impotriva motiunii;

2. Daca Ponta ameninta ca ii va exclude din PSD pe parlamentarii care vor lipsi, asta inseamna ca incearca sa previna ceea ce aude ca s-ar putea intampla, dar chiar si asa se vor gasi parlamentari care sa lipseasca cu motive intemeiate;

3. Crin Antonescu a lasat deschisa optiunea ca PNL sa intre la guvernare si asta e suficient pentru liberalii care au vrut de la inceput sa guverneze alaturi de PDL sa voteze impotriva motiunii sau se se abtina, cu gandul la remanierea ce va sa vina si care le-ar putea aduce si lor ceva posturi;

4. Daca primele trei argumente nu ar fi realiste si motiunea are sanse sa treaca, nu este foare clar in jurul carui partid s-ar putea forma o noua majoritate parlamentara. PSD si PNL au viziuni diferite si nici nu sunt dispuse sa ajunga la putere in plina criza;

5. Inainte de a fi anuntate reducerile veniturilor,  ne amintim cu totii ca FMI s-a intalnit cu reprezentantii celor trei partide parlamentare, asa cum a facut si Joe Biden, cand americanii au decis sa amplaseze in Romania scutul antiracheta. Putin le pasa americanilor cine iese presedinte, au vrut sa auda de la cei trei prezidentiabili ca nu au nimic impotriva. Dupa aceasta logica. FMI a discutat cu partidele masurile ce trebuie luate iar fiecare isi joaca rolul. Opozitia depune motiune de cenzura, puterea se asigura ca motiunea nu trece. QED.

PDL si PSD Braila pacalesc electoratul creand false teme de discutii

In acest weekend a avut loc un nou schimb de replici puerile la gazeta intre noua echipa de conducere a PDL Braila si Voda. Ca sa nu ramana dator la comunicatul de presa de toata jena inspirat de articolele publicate de BrailaNews si semnat de Constantin Dumitriu, Stancu a sarit si el la atac. Incercand sa transfere in curtea PDL propria imagine de stapan de mosie, Voda a aruncat fumigena ca i s-au plans directorii de deconcentrate ai PDL ca sunt obligati sa dea zece la suta din salariu cotizatie la partid. Pe langa faptul ca e greu de crezut ca tocmai pe umarul lui Stancu s-au gasit sa planga directorii, Voda omite sa spuna ca si la PSD, si la PNL exista fix aceeasi regula, pe care o respecta fara sa faca valuri toti cei care ajung sa ocupe un post cu sprijin politic. Pana la urma, asa e si normal iar deputatul Badalan, facandu-i jocul, i-a reamintit lui Voda cum stau lucrurile. Inutil de altfel, deoarece stie toata lumea ca la partid cotizatiile se platesc in functie de pozitia fiecaruia. Daca partidul i-a pus directori, sa plateasca! Nu pot fi considerati victime si nici nu impresioneaza pe cei mai multi dintre noi, care nu lucram la stat si am dat concursuri pe bune pentru a ocupa un post.
De ce aceasta falsa tema de dezbatere publica? E simplu: schimbul de replici in contradictoriu pe teme parazite are rolul de a masca adevarata relatie de cooperare intre PSD si PDL la nivel local, unde Voda nu putea sa faca abuzurile de care e invinuit fara concursul larg al consilierilor si al Prefecturii. Daca Constantin Dumitriu si Eugen Badalan sunt sinceri, atunci trebuie sa-i puna la treaba pe consilierii judeteni si sa foloseasca aparatul Prefecturii, pe care il controleaza politic, si sa-l oblige pe Voda sa respecte legea, nu sa o interpreteze cum vrea el. Sforaiala publica nu tine loc de decizii iar noua conducere a PDL nu face decat sa se umple de ridicol.

duminică, 13 iunie 2010

Razboi total pentru Curtea Constitutionala

*PNL  vrea sa-l impuna fara nicio jena la CC pe Melescanu, omul lui Dinu Patriciu, semn ca disperarea e mare

Liberalul Crin Antonescu declara cu nonsalanta ca se afla intr-un "razboi total" pentru politizarea Curtii Constitutionale. PNL doreste sa-l desemneze judecator la CC pe Teodor Melescanu, omul lui Dinu Patriciu. Melescanu a fost membru in Consiliul de Administratie al ROMPETROL, intre 2002 si 2004. In conditiile in care principalul actionar al ROMPETROL, Dinu Patriciu, este nu doar anchetat penal, ci si intr-un litigiu international cu statul roman, prezenta unor oameni in pozitii cheie din guvernul liberal, care au fost remunerati de el cu sume importante, ridica serioase semne de intrebare fata de cat de bine este protejat interesul public in acest litigiu. Melescanu a fost deconspirat ca agent securist de celebrul Liviu Turcu, ofiterul care a fugit in Occident inainte de 1989 (Traian Basescu l-a numit pe Melescanu “gunoi in costum Armani”). Melescanu a fost cel care a legat PNL-ul direct cu partidul lui Putin, semnand un acord cu o organizatie din Moldova sustinuta si creata de consilierul special al lui Putin, Gleb Pavlovski.
In acest video il veti putea auzi cum schimba scorul unui vot in Parlament, ceea ce este o  infractiune ordinara.

Este lesne de inteles de ce PNL vrea sa-l trimita pe acest potlogar la Curtea Constitutionala, singura institutie care mai are interesul si competenta de a impune respectarea legilor in tara asta care a ajuns bataia de joc a politicienilor corupti pana in maduva oaselor.

vineri, 11 iunie 2010

Masuri anticriza la CJ Braila: taierea sporurilor si concedieri

Ingrijoarari in randul angajatilor CJ Braila. Dupa ce li s-au luat anumite sporuri, urmeaza concedierile. Printre criteriile pe baza carora vor fi facute disponibilizarile se afla si vechimea la locul de munca. Astfel, cei care s-au angajat incepand cu anul 2007 sunt primii pe lista concedierilor, dupa cum au fost anuntati.

joi, 10 iunie 2010

Un singur post de subprefect: cine pleaca acasa, Carligea sau Macri?

Tensiunile din cadrul institutiilor publice brailene ating cote critice. Incepand cu prefectul, niciun director de serviciu deconcentrat, mai putin cei numiti recent, nu se mai simte confortabil pe post. Indiferent de rezultatul motiunii de cenzura, la nivelul administratiei locale schimbarile majore sunt inevitabile. La PDL, exista asa-numitul "plan Negoita" care prevede reducerea numarului de ministere la opt, cu toate consecintele ce decurg de aici in teritoriu, unde va avea loc, pe langa comasarea institutiilor, si reducerea numarului de directori. In plus, din cei doi subprefecti - Florin Carligea si Veronica Macri- unul va fi trimis acasa.
Caderea guvernului sau remanierea guvernamentala va aduce un plus de influenta UNPR, care ar putea primi mai multe posturi administrative, desi la Braila exista foarte putine informatii despre aceasta formatiune politica. Din sursele mele, intarzierea constituirii organizatiei judetene are explicatia in demersurile pe care le-a facut baronul Gheorghe Bunea Stancu pentru a-si infiltra propriii oameni in filiala UNPR, dupa modelul prin care controleaza atat PNL,  cat si PDL Braila.

Dupa noile sanctiuni impuse Iranului, Putin si Sarkozy pun lumea la cale tete-a-tete



* Acuzata de Israel ca-i inarmeaza pe inamicii sai, printre care si Iran, Rusia considera ca sanctiunile sunt inutile* Grupul Bildenberg ar fi discutat, saptamana trecuta, in Spania invadarea Iranului
Premierul rus Vladimir Putin se afla in Franta azi si maine. Inaintea vizitei sale, Putin a acordat un interviu Agentiei France-Press (Xinhua/Reuters Photo) si canalului de televiziune France 2. Interviul, realizat luni la Soci, statiunea turistica de la Marea Neagra care va gazdui JO de iarna in 2014,  a fost difuzat aseara pe postul tv. Putin se intalneste in cadrul acestei vizite cu Sarkozy, in contexul international al tensionarii situatiei in Orientul Mijlociu si al crizei economice si financiare cu care se confrunta Europa, unde se pune problema devalorizarii monedei unice in raport cu dolarul. Pe acest fond, declaratiile celui mai puternic om din Rusia s-au axat in principal pe zona euro, politica de sanctiuni impotriva Iranului si pe libertatile publice din Rusia.
"Nimeni nu are interesul sa distruga Uniunea Europeana"
Ziarul Le Monde preciza ieri ca Putin s-a declarat increzator in moneda euro, afirmand ca “in ansamblu, fundamentele economiei europene sunt destul de puternice”.  El a estimat ca autoritatile economice europene actioneaza intr-o “maniera absolut corecta”. Potrivit lui Putin, “nimeni nu are interesul sa distruga Uniunea Europeana” care are in randurile sale “adevarati lideri in materie de stabilitate”, anume “economiile Germaniei si Frantei”.  
Referindu-se la relatiile comerciale franco- ruse, Putin a revenit asupra unei eventuale achizitii de la francezi  a unei nave de razboi Mistral. Potrivit spuselor sale, “ aceasta tranzactie nu ar putea fi interesanta decat daca va fi insotita de un transfer de tehnologie “. El a subliniat ca printre altele, “cooperarea intr-un domeniu atat de sensibil ca productia industriala a armelor  conduce la ameliorarea increderii intre tari”. Achizitionarea acestei nave nu inseamna, potrivit lui Putin, nicio intentie de agresiune. "Franta detine port- elicoptere de acest tip. Pe cine se pregateste ea sa atace? De ce oamenii se gandesc ca Rusia va ataca inevitabil pe cineva daca va dispune de mijloace”, s-a intrebat retoric Putin.  

"Per ansamblu, sanctiunile sunt ineficace”
In materie de politica externa, prim ministrul rus a reiterat opozitia sa fata de sanctiunile impuse Iranului, considerand ca “ in ansamblu, ele sunt ineficace. Dand de exemplu Coreea de Nord: "Impotriva Coreei de Nord sanctiunile a fost aplicate. Programul se dezvolta oricum, conducatorii nord-coreeni anuntand ca au arma nucleara, chiar sub  aceste sanctiuni. Atunci, ce valoare au ele?"
Intrebat despre atacul flotilei ‘umanitare” in drum spre Gaza, interventie care a dus la noua morti din randurile pasagerilor, Putin si-a exprimat consternarea: “Trebuie sa facem ceva cu totii pentru ca nimic asemanator sa nu se mai intample”. El a afirmat ca “acest act s-a produs in apele neutre” si a precizat ca  Rusia a pledat totdeauna pentru ridicarea blocadei in Gaza. “ Nu cred ca aceste metode sunt eficiente pentru a rezolva problemele din regiune”.
Reamintesc ca saptamana trecuta armata israeliana a atacat un convoi umanitar care se indrepta spre Fasia Gaza, noua cetateni turci fiind ucisi, ceea ce a dus la ruperea relatiilor diplomatice dintre Turcia si Israel si intrunirea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU. Pe acest fond, Israelul s-a aratat iritat si de atitudinea SUA, premierul Netaniahu anulandu-si intalnirea cu Obama, presedintele american fiind numit “tradator” din cauza apropierii fata de Rusia.  Ar mai fi si reuniunea din Spania a Grupului Bildenberg (singurul roman membru al acestui grup este guvernatorul BNR, Mugur Isarescu), despre care cunoscatorii spun ca ar fi adevaratul centru de comanda mondial, unde s-ar fi discutat invadarea Iranului. De altfel, Consiliul de Securitate al ONU a impus ieri noi sancţiuni Iranului, pentru a încerca să îl convingă să îşi suspende activităţile nucleare sensibile şi să dea asigurări comunităţii internaţionale privind natura paşnică a programului său, transmite AFP, monitorizată de Mediafax. Consiliul a adoptat în acest scop Rezoluţia 1.929, redactată de Statele Unite şi având drept coautori Germania, Franţa şi Marea Britanie, cu 12 voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere. Brazilia şi Turcia au votat împotrivă, iar Libanul s-a abţinut.
Situatia este departe de a se calma. Cateva nave libaneze si iraniene se vor indrepta in cursul saptamanii viitoare spre Gaza. Le Monde scrie astazi ca sansele lor de a ajunge la destinatie sunt nule pentru ca Israelul a precizat in mai multe randuri ca va impiedica toate tentativele de a sparge blocada impusa in Gaza.  De data aceasta, pe navele cu ajutoare pentru Gaza se vor imbarca si jurnalisti. Vaporul Naji-el-Ali (numele unui caricaturist palestinian) va parasi Libanul avand la bord presa si materiale scolare pentru elevi. Chiar si premierul turc anunta saptamana trecuta ca va urca si el la bordul unei nave cu ajutoare umanitare pentru palestinienii din Fasia Gaza.
Asa stand lucrurile, vizita lui Putin in Franta capata dimensiuni mult mai profunde decat lasa sa se inteleaga interviul AFP . Lumea sufera schimbari majore, se reconsidera relatiile intre state,  iar Romania, din cauza incompetentei conducatorilor, se afla din nou la periferie. Spre rusinea ei, presa romaneasca, prinsa in jocurile politice dambovitene, ignora din neprofesionalism toate evenimentele majore pe plan international,  care vor avea efecte si asupra noastra.
Nu exista nicio dezbatere si nicio reactie oficiala a Statului Roman privind solicitarea Israelului de a face antrenamente aviatice in spatiul nostru aerian. Solicitare evreilor catre Romania vine dupa ce dupa ce Turcia nu le mai permite folosirea spatiului ei aerian in acest scop si a interupt toate relatiile cu Israel.

miercuri, 9 iunie 2010

BrailaNews, sursa de inspiratie pentru comunicatele PDL

FOTO: Chioscul de afla in curtea Centrului de Plasament de pe Buzaului. El a fost demolat de pe domeniul public, fara aprobare, acum doi ani, iar consilierii judeteni PSD-PNL-PDL au votat cot la cot un proiect de hotarare prin care aproba abia in 2010 demolarea, la indemnul lui Stancu.

Tanarul Constantin Dumitriu, proaspat uns presedinte interimar la PDL Braila ca sa-i arata Gianei Patrascu cum se face opozitie fata de puterea acaparata de seful ei pe linie adminsitrativa, adica Stancu-Voda, a trimis la gazeta un comunicat de presa care are darul de a mai inviora oarecum viata politica locala.  Initiativa laudabila, cu atat mai mult cu cat mesajul este foarte limpede, bine argumentat si construit pe o realitate de necontestat. El il pune pe Gheorghe Bunea Stancu sub lumina reflectoarelor, pe argumentele BrailaNews, care a aratat in nenumarate randuri ca presedintele CJ a transformat Braila in mosia personala. De altfel, comunicatul contine trimiteri   evidente la articolele semnate de mine pe acest blog. Pentru exemplificare, redau doua fragmente din textul semnat de Dumitriu, cu linkurile catre BrailaNew.

"Suntem siguri că la populaţie v-aţi gândit atunci când aţi transformat Muzeul din Grădina Publică în restaurant. "

"Închidem acest comunicat prin a vă anunţa, domnule Stancu, că suntem de acord să vă ajutăm să ridicaţi o statuie a dumneavoastră în locul oricărui monument istoric din oraş."

Ii multumesc pe aceasta cale tanarului politician ca imi citeste blogul si il foloseste ca sursa de inspiratie pentru comunicatele de presa, dar imi permit sa-i atrag atentia ca nu asa se face opozitie. As vrea sa-i vad pe consilierii PDL cum voteaza in Consiliul Judetean atunci cand proiectele de hotarare initiate de presedintele Gheorghe Bunea Stancu sunt in flagranta contradictie cu legea si cu bunul simt. Si ca sa nu spuna nimeni ca vorbesc fara acoperire, va amintesc ca luna trecuta, inclusiv consilierii judeteni PDL au votat demolarea unui chiosc aflat pe domeniul public, desi acesta a fost demolat FARA APROBAREA CJ BRAILA, si FARA AUTORIZATIE DE LA PRIMARIE acum doi ani. Sa va spun eu ce inseamna asta, stimati domni de la PDL? Ati votat ca sa intre Stancu, Primaria si Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului in legalitate, dupa ce au facut ce au vrut pe domeniul public. Daca doriti cu adevarat sa-i mai taiati din aripioare lui Voda, votati cum trebuie in Consiliul Judetean si demascati-l acolo!

luni, 7 iunie 2010

Catalin Boboc are impresia ca e presedintele PNL, numai ca partidul are centrul de comanda la PSD

*El pretinde ca PNL se afla in slujba binelui public si sprijina initiativa privata, cand voteaza cot la cot pentru prosperitatea unor firme din cercul de interese ale presedintelui PSD

Mult prea fragedul presedinte al PNL Braila, Catalin Boboc, a decis sa spuna si el ceva pe timp de criza ca sa nu taca, caci nu da bine sa-i vada electoratul la gazeta doar pe pesedistul Stancu si pedelistii Badalan sau Dumitriu. Cum se crede presedinte de partid       serios, a produs urmatoarea ineptie:   “Programul nostru, spre deosebire de al celorlalte partide politice parlamentare, nu-si propune sa scada veniturile populatiei, aşa cum propune PD-L, si nici sa creasca fiscalitatea, aşa cum doreste PSD. În aceste momente grele pentru Romania, PNL isi reafirma optiunile de dreapta care constau în stimularea initiativei private în slujba binelui public şi în aşezarea institutiei numite cetatean în centrul tuturor politicilor sale” a mai precizat Catalin Boboc.( Departamentul Comunicare al PNL Braila).
Pai bine, stimabile Boboc, doar atat lucru ai reusit mataluta sa produci? Numai cu aceasta bazaconie aduci PNL Braila prejudicii pe care nici nu le banuiesti. Ai impresia ca isi imagineaza cineva ca PNL are program politic sau ca te poti disocia atat de usor de tatucul Gheorghe Bunea Stancu, impreuna cu care aplici politica PSD la nivel local? Ce naiba, ai sapte consilieri judeteni liberali, inclusiv dumneata, care voteaza cot la cot cu pesedistii lui Stancu! Cum anume sprijini initiativa privata si te pui in slujba binelui public, ajutand firmele presedintelui CJ sa prospere? Asta, in timp ce firmele neclientelare dau faliment pe bada rulanta? Ati zis ceva despre transformarea muzeului in restaurant si casa de protocol, dupa ce Concivia a facut reabilitari de milioane de euro? Ati zis ceva despre contractele de alte milioane de euro atribuite ilegal fara licitatii, pe ochi frumosi si pe comisioane grase? Te-ai opus cumva transferului banilor publici in conturile firmelor despre care eu personal am scris pana mi s-a acrit?In calitate de consilier judetean si presedinte al PNL, esti la fel de responsabil pentru ce face Stancu in Braila, precum sunt si marionetele din PDL.A veni acum si a da vina numai pe PSD si PDL pentru rata crescuta a somajului si a preciza ca tu practici alta politica, dupa ce partidul condus de tine a a procedat identic cu cei pe care ii critici tu acum, apropo de clientela politica, este o jignire la adresa tuturor.Brailenii nu sunt nici uituci si nici atat de prosti precum ii cred unii.  Pentru ce a ajuns Braila in anul de gratie 2010, responsabilitatea o poarta, in primul rand, complicitatile PNL si PSD, implicit mataluta personal, in calitatile publice pe care le ai, stimate presedinte PNL!

miercuri, 2 iunie 2010

Stancu isi bate joc de patrimoniul cultural: o sectie a Muzeului Brailei, transformata in restaurant

Dupa ce Gheorghe Bunea Stancu si-a facut un titul de glorie din reabilitarea Muzeului Brailei, evident cu firma lui si din banii publici - vreo 4 milioane de euro- si a pozat in protectorul patrimonului cultural, Sectia de Etnografie, Centrul Nicapetre si Casa Memoriala  Panait Istrati au fost transformate in restaurant, respectiv case de oaspeti si protocol. Cum Stancu si-a castigat o parte din banii privati din restaurantele pe care le are in Braila, nu e greu de ghicit cine este beneficiarul direct al acestor minunate investitii. Pe de o parte, firma sa de constructii a castigat din reabilitari, pe de alta parte firma de alimentatie publica se alege, prin bunavointa CJ si a conducerii Muzeului, cu un local in plin centru istoric. Istoricul Ionel Candea, directorul Muzeului, chiar nu are nimic de zis, sau e mai calduta functia decat principiile? Nu revolta pe nimeni faptul ca omul care conduce judetul a ingropat toata initiativa privata locala? Mai multe amanunte despre acest subiect puteti gasi aici.

Israel elibereaza o parte din prizonierii turci

La presiunea internationala, Israel a eliberat primii 50 de turci, din 300, arestati in timpul atacului de luni asupra flotilei umanitare care se indrepta spre Fasia Gaza, scrie cotidianul Le Monde de azi.
Marti seara, primul ministru israelian, Benyamin Nétanyahou, a anuntat ca toti  cetatenii straini arestati in timpul asaltului vor fi expulzati din Israel. Decizia a fost luata de cabinetul de securitate, restrans la sapte ministri, prezidat de Netaniahu. Potrivit radioului militar israelian, ultimele expulzari vor avea loc joi.
Dupa asaltul asupra flotilei internationale care se indrepta spre Gaza, cele sase vapoare au fost escortate de marina israeliana spre portul  Ashdod, la jumatatea drumului intre Tel-Aviv si Gaza. Dupa debarcare, ranitii au fost transferati la un spital si cei mai multi dintre pasageri trimisi la inchisoare. Printre pasagerii flotieli se aflau 380 de turci, 38 greci, 31 englezi, 30 iordanieni, 28 algerieni, 9 francezi, 6 italieni et 7 irlandezi.
Din 682  persoane care se aflau pe vapoare, 45 au acceptat sa fie expulzate. Ceilalti au fost dusi la inchisoarea din  Beer-Sheva, in sudul Israelului."Sunt mai bine de 500 de detinuti si intre cinci si opt avocati, deci va dura ceva timp sa fie vazuti toti", a precizat a Gaby Rubin reprezentatul unei organizatii pentru apararea drepturilor omului.
Obama: Ajutoarele pentru Gaza nu trebuie sa lezeze Israelul

Presedintele american, Barack Obama, si premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, au vorbit marti la telefon. Dupa aceasta conversatie cu liderul tarilor aliate in interiorul NATO, Obama a transmis "sincere condoleante pentru vietile pierdute si pentru ranitii in timpul operatiunilor israeliene impotriva navei sub pavilion turc, cu destinatia Gaza". Reafirmand sprijinul SUA pentru "o ancheta impartiala si transparenta asupra acestei tragedii", Obama a insistat asupra "interesului de a gasi cele mai bune solutii pentru transportul ajutoarelor umanitare cetatenilor din Fasia Gaza, fara a submina securitatea Israelului". (Traducere Aura Costea)