miercuri, 30 ianuarie 2013

Gluma zilei vine de la Blaga: după ce a decimat PDL Br, vrea oameni care se luptă cu puterea

Iar a venit Blaga la PDL Brăila să dea sfaturi de reorganizare...Vă reamintesc ca ultima dată când a făcut-o vâna funcţia de preşedinte PDL a lui Boc, în aprilie 2011, când a dat direcţia politică ce i-a dus pe democrat liberali direct în gard. Atunci s-a pronunţat ferm "pentru o relatie de parteneriat cu opozitia, de respect reciproc, nu de decimare",  lăsându-i cu gura căscată pe pedeliştii brăileni care aşteptau sprijin de la centru pentru lupta cu baronul PSD Gheorghe Bunea Stancu. Nu e cazul să mai discutăm despre ce a urmat în PDL sub tripleta Bădălan-Dumitriu- Balcan, pusă de acelaşi Blaga la conducerea filialei, care au sfârşit politic cu toţii, după ce mai întâi s-au sfâşiat între ei.
Ieri, Vasila Blaga a prezentat obiectivele PDL : 1.întărirea identităţii de partid de centru dreapta, 2.reprofesionalizarea partidului , 3. promovarea oamenilor care intră în bătălie directă cu puterea şi 4.deschiderea partidului.
Nu ştim ce crede Alexandru Nazare despre cele 4 obiective fixate de Blaga, dar bunul simţ politic îl obligă să priceapă că ele sunt COMPROMISE tocmai din cauza momentului ratat, când PDL trebuia să se bată în alegeri, nu să fraternizeze cu "partenerii" lui Blaga. Reprofesionalizarea partidulului nu se poate face cu oameni umiliţi sistematic, apoi îndepărtaţi de tripleta conducătoare chiar când intrau în campanie, identitatea de dreapta nu o dau ariviştii şi slugile lui Bunea Stancu rămase în partid şi nici cele care dau târcoale pe-afară. Cât e Blaga la cârmă, PDL nu poate avea identitate!
Cât priveşte oamenii care intră în bătălie directă cu puterea, asta chiar e gluma zilei, pentru că la PDL Brăila nu există aşa ceva, însuşi Blaga făcându-se principalul vinovat. Spre ruşinea politicienilor din acest oraş, de ani de zile, la Brăila au rămas să "se luptă cu puterea"  câţiva ziarişti, pentru că politicienii sunt ocupaţi să-l servească pe baron, aşa cum Blaga a dat tonul, şi chiar mai mult. Toată Brăila a aflat cum a intrat baronul sub protectia ministrului administraţiei şi internelor în guvernarea PDL, pe relaţia cu generalul penal. Cât priveşte ultimul obiectiv, deschiderea partidului, acesta este cel mai uşor de realizat. PDL Brăila arată acum ca o casă părăsită, pe lângă care şi-au făcut adăPost homeless-ii politici. Tot ce trebuie să facă Nazare este să le deschidă uşa, că până la incendiu rămăne o chestiune de timp.
 
recomandari
http://brailanews.blogspot.ro/2011/04/fostul-psd-ist-george-dragu-catre-blaga.html
http://brailanews.blogspot.ro/2013/01/plecarea-lui-cibu-de-la-unpr-care.html 
http://viatabrailei.ro/adrian-staicu-pdl-braila-este-putin-probabil-ca-persoane-implicate-in-campaniile-unor-candidati-din-afara-pdl-sa-fie-primite-in-partid_6198

vineri, 18 ianuarie 2013

Plecarea lui Cibu de la UNPR: care surpiza si care demnitate?

Plecarea lui Cibu de la UNPR i-a luat prin surprindere pe multi, zice ziarul de azi care acrediteaza ideea ca ar fi dovada de demnitate pentru ca nu poate accepta alianta UNPR-PSD. Poate e surpriza pentru cei de la ziar si dovada de demnitate pentru cel care nu a reusit sa faca la fel asta vara, cand dupa ce a pierdut la mustata alegerile locale s-a dat peste cap sa obtina sprijin PSD pentru o candidatura la parlamentare.
Alianta impotriva lui Stancu
Au cerut favoruri de la Stancu dupa locale
Despre nemultumirile existente in UNPR si plecarea lui Cibu a vorbit public consilierul judetean Danut Lungu in urma cu multe saptamani, astfel incat nu inteleg de ce au fost unii luati prin surprindere. Motivatia ca e om de dreapta sta in picioare pana la un anumit punct. Si cand i-a batut cu pumnul in masa pesedistului Stancu sa-l sprijine pe Diacomatu la deputatie, desi la locale stim cu totii in ce alianta a fost, tot de dreapta era. Adevarul e ca marea nemultumire a lui Cibu este legata de negocierile esuate cu Bunea Stancu: mai intai, seful USL local l-a trimis la plimbare pe Constantin Cibu  cand acesta a incercat sa-l impuna pe Diacomatu candidat USL in colegiul 1, apoi i-a scos oamenii din functiile obtinute de UNPR prin intelegerea cu PDL. Politic, era normal ca noua alianta cu PSD sa schimbe regula jocului. Stancu a facut ceea ce ar fi facut oricine aflat pozitia lui la locale. Il detest pe Stancu, nu vreau sa creada nimeni ca am cazut subit in admiratie, dar ce stomac sa aiba chiar si unul ca el sa inghita bolovanii cu care a fost lovit? In esenta, Cibu chiar asta ii cerea liderului PSD: sa-i raplateasca pe cei care au dus o campanie electorala impotriva lui!
Unul dintre cei dati la o parte a fost si Visinel Ganea, persoana implicata la alegeri in favoarea lui Diacomatu. Postul vizat de acesta la ADS a fost ocupat, dupa alegeri,de fosta subalternă a lui Stancu, Giana Patrascu, ex-PDL.

Aceste lucruri l-au durut pe Cibu si nu vreo doctrina pe care UNPR nu a avut-o niciodata. Cat despre demnitatea cu care s-ar fi retras, aceasta e doar in mintea lui Diacomatu, care admira ce nu poseda el insusi. Demnitate ar fi fost daca Cibu s-ar fi retras pur si simplu din politica, intelegand ca a pierdut definitiv partida. Sa spui ca te duci la PDL, dar ca nu-ti raspune presedintele interimar Alexandru Nazare la telefon, mi se pare cel putin ridicol.

Avand in familie membri care au lucrat cu Constantin Cibu la Progresul, am avut toata aprecierea pentru acest om, care a facut performanta in meseria lui. Numai ca in politica a fost o catastrofa: s-a inconjurat doar de lichele si a facut rau, din superficialitate sau poate cu buna stiinta, multora care i-au fost loiali. Ca sa nu mai vorbim si despre deciziile administrative ca primar, care au dus la popularea primariei cu tot soiul de figuri aservite unor interse oculte. Singurul lucru bun  facut de Cibu, odata cu plecarea lui din UNPR, este faptul ca lasa fraiele partidului unui tanar care promite si caruia calitatea de deputat ii da tot dreptul sa conduca filiala locala. Chiar daca a debutat impiedicat, intr-o conjunctura care l-a gasit nepregatit, Dorin Petrea ajuns parlamentar pentru ca a fost singurul de la UNPR pe care Bunea Stancu l-a agreat, obligat fiind de alianta imprevizibila facuta la centru.

Cum UNPR la Braila nu repezinta decat a cincea roata la caruta USL, daca doreste sa nu ramana in anonimat, Petrea trebuie sa gaseasca o cale sa se remarce politic. A-i lua locul lui Cibu pentru a te aseza in radul celor care asteapta sa-i pupe inelul lui Bunea Stancu inseamna sa intri in cardul de umili care nu merita respectul nimanui.

vineri, 4 ianuarie 2013

Limitez activitatea jurnalistică, dar BrăilaNews rămâne!

Bun găsit la acest început de an! Pentru mine este un moment de răscruce profesională şi un prilej potrivit de bilanţ. Am creat acest blog la sfârşitul anului 2009, din refuzul de a accepta izolarea şi constrângerile de toate felurile care au decurs din aceasta, odată cu desfiinţarea singurei publicaţii la care am lucrat având o politică editorială independentă de interesele şi complicităţile locale. De altfel, aşa cum aveam să înţeleg mult mai târziu, acesta a fost principalul motiv pentru care Ziarul de Brăila a dispărut din reţeaua Goldbach Media, fostă ARBOmedia, fiind şi singura publicaţie locală care a avut acest parcurs, toate celelalte cotidiane fiind vândute. 
Din luna februarie 2010, de când monitorizez traficul pe BrăilaNews, am înregistrat pentru cele 726 de postări un număr de 452. 414 accesări si 189.934 vizitatori. Numai în ultima luna am avut 5.326 accesări, 3.625 de vizitatori, 1.812 dintre aceştia  intrând pentru prima dată pe blogul meu. Vă mulţumesc pentru interesul pe care îl manifestaţi pentru postările mele, ceea ce mă obligă faţă de dumneavoastră în continuare, deşi am încheiat anul 2012 cu certitudinea că pentru mass media, în general, şi pentru jurnalişti, în particular, devine imposibilă manifestarea profesională fără compromisuri majore, care deformează funcţiile presei şi care scot la iveală caracterul uman, sau lipsa acestuia, după caz. Şi mă voi explica.
Blogul BrăilaNews a fost modalitatea prin care m-am putut exprima ca jurnalist în condiţii severe de marginalizare şi a constituit baza unui alt proiect mediatic, Viata Brailei, în care am fost cooptată, cu un scop electoral bine definit şi asumat. Cum bine ştiţi, în toată această perioadă mi-am păstrat şi argumentat permanent convingerile, am făcut eforturi considerabile pentru a evita compromisurile de care aminteam mai sus, ceea ce a atras asupra mea diverse forme de presiune şi rivalităţi inutile care, pe alocuri, au intrat în cu totul altă sferă decât cea a dialogului, a contra-argumentelor exprimate în aceeaşi manieră şi, dacă îmi permiteţi, a unei atitudini normale şi civilizate.
Despre ce se întâmplă în mass media mai spun doar atât: când mult hulitul preşedinte afirmă că o anumită parte a presei (n.n- şi doar această presă rezistă, pentru că e susţinută financiar de grupuri de interese) constituie o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale spune adevărul. Ca jurnalist cu o experienţă îndelungată în presa locală şi naţională, chiar în interiorul trusturilor vizate, ştiu ce spune preşedintele. Mă revoltă însă că acelaşi preşedinte nu vorbeşte despre vulnerabilităţile din alte domenii, cum ar fi economia, politica demografică şi alimentară, administraţia centrală şi locală etc. Traian Băsescu arată doar presa cu degetul pentru că prin ea a căzut în dizgraţia poporului. Restul vulnerabilităţilor nu-l interesează şi nu le demască pentru că le-a patronat!
Într-un astfel de mediu, în care tot soiul de jivine au acaparat statul şi joacă destinul poporului la ruleta rusească, orice voce critică şi de oriunde ar veni ea nu se mai poate face auzită, cu atât mai mult cu cât opinia publică e firavă, fiecare individ ocupându-se în cea mai mare parte a timpului cu supravieţuitea personală.
Un profund sentiment al inutilităţii demersului jurnalistic onest,  într-un context în care personaje nocive pentru interesul public au primit puteri nelimitate prin vot popular, mă determină să limitez activitatea mea jurnalistică şi să mut accentul profesional într-un domeniu de activitate nou. Asta nu înseamnă că BrăilaNews va înceta să mai fie blogul în care aţi găsit întotdeauna puncte de vedere onest exprimate, dacă veţi avea nevoie de acestea.