miercuri, 16 iunie 2010

Televiziunile de stiri, pline de ageamii

*Puterea deturneaza atentia de la lucrurile cu adevarat importante, iar televiziunile, in partinitatea lor, nu sunt capabile sa se opuna acestei manipulari* Fara sa doreasca acest lucru, posturile de stiri fac jocul guvernantilor si apoi se lamenteaza ca nu mai sunt credibile


Puterea se joaca cu presa, bazandu-se pe frustrarile patronilor de televiziuni si pe lipsa de profesionalism a celor care decid sumarele buletinelor de stiri si subiectele de dezbatere televizata. Astazi, guvernul Boc ne-a oferit o noua proba despre cum pot fi  manipulati chiar si manipulatorii de profesie.
Orice manipulare pleaca de la sensibilitatile pe care le are subiectul manipularii. In cazul nostru, slabiciunea televiziunilor de stiri este aceea ca presiunea rezultata din interesele finaciare si politice ala patronilor ii face pe angajati sa nu mai gandeasca rational, ci ii transforma in mici piese din mecanismul urias care incearca sa provoace miscari pe scena politica in directia dorita de proprietari.Cum directia aceasta este in mod evident legata de provocarea caderii guvernului, orice are legatura cu acest subiect devine prioritate la posturile tv.
In acest sens, astazi, ageamiii in materie de informare/dezinformare au luat o noua plasa. Dandu-se inca de dimineata "pe surse" zvonul ca vor fi demisi anumiti ministri, iar altii si-au depus deja demisia, manipulatorii de la putere au obtinut efectul dorit: au comutat atentia jurnalsitilor in directia aceasta, angrenajul buletinelor de stiri si al emisiunilor in direct fiind pornit inca de dimineata cu acest combustibil. Zvonul a deschis buletinele de stiri, dupa care a fost despicat in patru, politicienii din opozitie fiind pusi sa-si dea cu parerea, cei de la putere, in special UDMR, facand asertiuni de ordin general cu privire la ce minstri ar merita remaniati. Totul, cu titul de ipoteza.
Desi mai existau precedente in materie de "oase de ros" pe timpul zilei (zvonurile despre impozitarea pensiilor si titlul de academician oferit lui Basescu ocupand toata ziua in care au aparut), producatorii de stiri nu s-au gandit niciun moment ca zvonurile privind demisiile ar putea deturna atentia de la ceva mult mai important, care ar fi meritat mai multa atentie din partea presei. Pe la pranz, purtatorul de cuvant al guvernului a oferit chiar si un indiciu despre ce ar putea fi vorba: sedinta de guvern s-a intrerupt pentru ca Boc sa se intalneasca cu un oficial de la Bruxelles. Cum nu vine prea des vreun oficial din capitala europeana sa se vada cu primul ministru, ar fi fost interesant de aflat pe ce tema au loc aceste discutii care in mod categoric vor influenta deciziile de la Bucuresti in privinta unor aspecte legate de statutul nostru de membru UE, care se vad ulterior in nivelul nostru de trai. In loc sa se replieze si sa incerce sa gaseasca informatii despre aceatsa intalnire, producatorii au continuat sa se invarta in jurul zvonului care, pana deseara, cand va avea loc o noua sedinta de guvern, nu poate produce informatii utile.
In altia ordine de idei, am cautat pe internet informatii despre cine este oficialul de la Bruxelles cu care Boc s-a intalnit insa, din pacate, nu exista, semn ca presa, in ansamblul ei a devenit extrem de vulnerabila la "baloanele de incercare" lansate dinspre putere pentru deturnarea atentiei publice in cu totul alta parte decat ceea ce ar prezenta relevanta pentru public.

Un comentariu:

  1. oficialul de la bruxelles a venit pentru ca se pune problema excluderii Romaniei din UE.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.