Gestul fostului premier, regretabil de altfel, este gestul unui om care isi vede naruit statutul social privilegiat intr-un sistem care lui, personal, i-a dat puteri neinchipuite. Este gestul unui om caruia i s-a prabusit tot sistemul de valori, vazandu-se obligat sa se supuna in fata a doi politisti, platiti probabil cu mai putin de 1000 de euro pe luna, veniti la el acasa, in imperiul pe care si l-a construit pe masura ce tara a saracit, cu mandat de executare.
Intelectualul Adrian Nastase a dorit sa-si salveze onoarea, intelegand, brusc, ca a ajuns la finalul carierei sale, ca autoritatea sa, absoluta in alte timpuri, cand era supranumit Dumnezeu, nu mai exista. A preferat moartea umilintei de a se vedea constrans sa accepte deciziile altora si sa fie tratat ca un om de rand. Indiscutabil, A. Nastase este un personaj; un om exceptional. Un astfel de om nu-si accepta resemnat soarta. A inteles ca viata lui nu va mai fi la fel si si-a dorit neantizarea la 62 de ani.
Dand vina pe Traian Basescu pentru verdictul ICCJ, colegii sai de partid nu fac decat sa straneasca dezgustul si sa trimita in derizoriu drama lui Nastase, un intelectual al materialismul, care isi vede dintr-o data toata filosofia de viata naruita. Ca si cum celor cinci judecatori li s-ar fi spalat creierele la Palatul Cotroceni inainte de a se pronunta. Sau la Bruxelles, dupa altii. Absurd si ridicol in acelasi timp. Fara probarea faptelor nicio instanta nu ar fi dat acest verdict, mai ales ca puterea executiva se afla in mainile colegilor politici ai lui Nastase.
Insa acestia au motive intemeiate sa acuze Justitia pentru ca, la fel ca fostul premier, au crezut ca pot mai mult decat le-a permis legea. Peste 40 de social-democrati si 20 de liberali, multi dintre ei din fosti membri ai cabinetului Tariceanu, au dosare pe rol, cu incadrari grave. Condamnarea lui Adrian Nastase este semnalul pentru toti acesti oameni ca nu mai pot fugi din calea Justitiei.
Oare cum se vede din afara ceea ce se intampla in Romania, o tara aflata in topul coruptiei la nivel mondial? Spectacolul e jalnic: Justitia incepe sa dea verdicte si cei vizati tipa ca din gura de sarpe ca sunt condamnati politic. Oare cati dintre investitorii alungati de coruptie ii cred?
P.S. Nu stiu ce intelege baronul nostru, aflat intr-o situatie asemanatoare, din drama lui Nastase. Probabil se crede si el persecutat. Insa morala e simpla si pe intelesul tuturor: puterea construita exclusiv pe valori materiale este iluzorie iar pierderea ei inseamna, pentru cel care a detinut-o, sfarsitul fizic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.