sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Unirea Bucovinei cu România sărbătorită la Brăila


Primul recital al trupei folk “Generaţii”






Pe 28 noiembrie se împlinesc 91 de ani de la unirea Bucovinei cu România. Pentru a celebra acest eveniment istoric, la şcoala nr. 6 a avut loc o serie de manifestări cu caracter cultural. Elevi de toate vârstele, părinţi şi profesori, membri ai Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, ai Casei de Cultură a Muncipiului au rememorat împreună momentul de la începutul secolului, când pământul Bucovinei a întregit ţara mamă.
Cu această ocazie, a fost evocat şi domnitorul Grigore al III-lea Ghica, asasinat din cauza faptului că a protestat împotriva pierderii Bucovinei, după ce Austria s-a înţeles în secret cu Rusia şi, în 1775, obţine acest ţinut de la Înalta Poartă. Austriecii au cerut turcilor să-l înlăture, iar aceştia au trimis un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore, care l-a ucis la data de 1 septembrie 1777, spre indignarea opiniei publice europene. Este înmormântat la biserica Sfântul Spiridon din Iaşi. Pe lângă domnitorul Ghica, copiii au mai evocat şi alte figuri ale momentului istoric din 1918. Corul Armonia şi-a adus şi el contribuţia la atmosfera specială în care s-au desfăşurat manifestările. Pentru prima dată, a urcat pe scenă nou înfiinţata trupă de muzică folk coordonată de profesorul Mişu Popescu- "Generaţii". Din această trupă fac parte copii de la şcolile din cartierele Viziru şi Radu Negru.

Scurt istoric al evenimentului de la 28 noiembrie 1918

Bucovina a fost rapita de Imperiul Habsburgic in anul 1775, iar din anul 1867 a facut parte din statul dualist austro-ungar. Chiar daca a fost supusa de catre austrieci unui aspru proces de deznationalizare si de germanizare, Bucovina nu si-a pierdut caracterul romanesc. In toamna anului 1918, Austro-Ungaria isi traia ultimele clipe.

Miscarea de eliberare a bucovinenilor s-a intensificat, iar la data de 14/27 octombrie 1918 a fost convocata o adunare a reprezentantilor populatiei romanesti din provincie. Atunci s-a hotarat unirea Bucovinei cu celelalte teritorii romanesti care faceau parte din Austro-Ungaria, intr-un stat national independent.

Intrarea trupelor ucrainene in Bucovina, pe care voiau sa o ocupe, l-a determinat pe marele fruntas bucovinean, Iancu Flondor, sa ceara interventia armatei romane. In aceste conditii, la data de 15/28 noiembrie 1918, la Cernauti, a fost convocat un congres general al Bucovinei, la care au participat reprezentanti ai romanilor si ai tuturor etniilor din aceasta provincie. Acesta a proclamat, cu unanimitatea voturilor exprimate, unirea neconditionata a Bucovinei cu Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.