joi, 22 octombrie 2009

America ne pregăteşte de război?

România, misiune imposibilă


Din discursul lui Joe Biden la Bucuresti reţin pentru analiză doar următoarele:


“Decizia de dezvoltare a unei noi capacitati pentru NATO este vitala. Felul in care tratam acest lucru, pregatirea Aliantei pentru a reactiona rapid, cu ceea ce toti numim frontul comun. Astazi, o noua amenintare se dezvolta la adresa aliatilor europeni - rachetele cu raza scurta si medie de actiune. Impreuna cu tehnologia nucleara reprezinta o amenintare. SUA cred ca exista un mod mult mai eficient de aparare impotriva rachetelor balistice: aceasta faza de aparare se refera la amenintarile la adresa Europei. Acest scut va apara Europa mult mai eficient, se adreseaza mult mai bine amenintarilor de astazi. Ne va permite sa ne adaptam pe viitor, daca vreo tara inamica va decide sa atace teritoriile aliatilor nostri. Un plan de aparare anti-racheta inseamna securitate mai buna atat pentru SUA, cat si pentru Europa. Apararea anti-racheta nu are nimic in comun cu Rusia. Noi de fapt actionam pentru a colabora cu Rusia, vrem ca toti sa beneficieze de aceasta aparare anti-racheta. Noi avem interese comune.”


Aşadar cuvintele-cheie ar putea fi “a reacţiona rapid”, “ameninţare”, “scut care va apăra Europa mult mai eficient”.


Din câte ştiu, Europa nu e atacată de nimeni. Dar Biden spune că există o ameninţare şi trebuie să reacţionăm rapid. Desigur, nu Rusia e duşmanul. Atunci, cine? Şi de unde ar putea veni rachetele astea în capul nostru de ne trebuie scut? Şi de ce ar avea ursul de la Kremlin interese comune cu cei care introduc în Marea Neagra, evident în apele teritoriale româneşti, nave cu “echipament defensiv” (numai gurnalistii imbecili puteau reproduce aşa ceva fără să le treacă prin minte să explice că o navă cu echipament militar este în proporţie covârşitoare ofensivă şi să nu facă nicio legătură cu scutul antiracheta)? Sau cu cei care vor să scoată statele statelit de sub controlul rusesc?


Ce mai zice Biden?


"Trebuie sa conduceti cu curaj si fermitate. Acum 20 de ani, popoarele din Europa Centrala au schimbat cursul istoriei si au condus-o spre o noua era, libera, dreapta. Acum le puteti spune si altora cum sa realizeze promisiunile", a declarat Biden.

Puteti sa conduceti Moldova, Georgia, Ucraina, spre stabilitate si prosperitate. Armenia, Azerbaidjanul, pot sa invete din experienta voastra. Dar trebuie sa conduceti cu curaj si fermitate”.


Opaaa…”Europa Centrală”, “o nouă eră”, “să conduceţi”. Începem să mai pricepem câte ceva. Păi Kosovo e pe cale de a-şi declara independeţa peste câteva săptămâni (asta explică vizita precipitată şi hiper-securizată a oficialului american) , eveniment privit cu îngrijorare în Europa, unde nu există un punct de vedere unitar. SUA sprijină independenţa provinciei albaneze, dar statele din Europa de Est ştiu ce înseamnă asta: că nu se va putea obţine fără vărsare de sânge. De accea, SUA şi-au trimis reprezentantul cu mesajul limpede că NATO va  transfera toate responsabilităţile statelor membre din zonă. Cu alte cuvinte, dacă ursul devine nervos, n-avem decât să ne spălăm  pe cap cu el. America a văzut că democraţia noastra a făcut majoratul, prin urmare nu mai au motive să ne acorde asistenţă. Ca oameni mari, ne putem descurca singuri. Adulţii au treabă acum prin Iran, să termine ce au început în Afganistan….Iată adevăratul preţ al intrării noastre în NATO: să mergem până la capăt alături de SUA chiar dacă interesele lor în zonă vor împărţi Europa în două şi ne vor pune într-o postură dramatică faţă de vecinii noştri, de la apus şi de la răsărit. Aşa trebuie înţeleasă şi încrâncenarea prezidenţiabilor noştri: în acest nou joc politic, strategic şi militar poziţia României va fi decisivă. Contează "simpatiile" preşedintelui viitor. Ele pot fi de folos fie Rusiei, fie SUA care, ca să fie mai sigure, le-au transmit mesajul simultan celor trei eligibili.

Pentru cei care nu ştiu ce înseamnă activarea unui scut antiracheta în apropiere, sa-şi imagineze un joc de artificii, unde din când în când mai scapă de sub control materialele pirotehnice. Sau ia foc butoiul cu pulbere cu care a ameninţat Putin.

 
http://www.adevarul.ro/articole/audierile-la-cij-asupra-independentei-kosovo-vor-avea-loc-in-perioada-1-10-decembrie.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.