vineri, 25 noiembrie 2011

Gheorghe Bunea Stancu, învins de lăcomia sa și de lacheii de lângă el

În vara lui 2007 luam una din cele mai importante decizii din cariera mea: am renunțat la statutul de reporter tv și realizator de emisiuni pentru a prelua conducerea unui ziar care reușise să se individualizeze și să ridice stacheta în mediul jurnalistic local. Timp de doi ani am depus, împreună cu mare parte din echipa redacțională, eforturi considerabile pentru ca opinia publică să aibă acces la informații corecte, nefiltrate de interesele unui grup de oameni care până la urmă ne-au sufocat. Criza economică a fost un pretext ideal pentru închiderea Ziarului de Brăila, publicație care a dus campanii de presă dificile referitoare la
  •  afacerea "contraceptivului expirat", descoperita de ziar, care se derula la nivel național, când ministru al sănătății era Ionuț Bazac, numit cu susținerea explicită a PSD Brăila;
  • planurile de achizitii ale Primariei, in care este folosita in exces metoda achizitiilor directe
  •  ancheta privind serviciul de gestionare a cainilor comunitari, "supapa prin care sute de milioane de lei de la buget ajung necontrolat la concesionarul acestui serviciu"
  • investigatii asupra felului cum CJ Braila "dirijeaza bugetul public catre firmele pe care presedintele CJ le controleaza prin intermediul finilor sai si al partenerilor de afaceri.
Singura urmă a acestor demersuri a rămas un articol publicat de HotNews, dar și preseverența cu care am continuat pe acest blog ceea ce începusem la ziar, lucru care mi-a adus dușmanii pe față din partea celor vizați, dar și a colegilor de breaslă care s-au pus de bunăvoie în slujba grupului de interese pe care l-am denunțat. Am avut de ales între a mă reprofila și a abandona o luptă, cu adevărat inegală,  sau a rămâne consecventă principiilor pe care le-am invocat în articolele mele. Și am ales această din urmă cale, nu din inconștiență, ci din credința că fac ceea ce trebuie. Până la urmă, în viața nu apreciem ceea ce obținem cu ușurință, ci în urma unor eforturi pe care cei obișnuiți să dea bir cu fugiții la primul obstacol nu le înțeleg.
Astăzi, efortul pe care l-am făcut criticând modul în care Gheorghe Bunea Stancu a înțeles să conducă Brăila a fost confirmat de procurorii de la Direcția Națională Anticorupție. Nu am niciun fel de satisfacție. Dimpotrivă! Consider că am eșuat în demersul meu jurnalistic. Nu am reușit să mă fac înțeleasă de Stancu și de grupul constituit de el, nu am reușit să le transmit ceea ce eu consider o axiomă: pentru tot ceea ce facem, mai devreme sau mai târziu vine răsplata sau pedeapsa, după caz. Dacă aș fi reușit asta, situația era alta. Am fi avut loc cu toții în acest oraș, iar cei care acum se tem ar fi scăpat de insomnii.
În opinia mea, Gheorghe Bunea Stancu este doar o victimă a lacheilor care l-au încurajat și l-au împins dintr-un abuz în altul, bazându-se pe caracterul său impulsiv și nerafinat. Unul dintre cei care, în mod nedrept, va profita de căderea lui Stancu este primarul Aurel Simionescu, omul a cărui carieră a crescut mereu la umba cuiva.
Încă o dată, deși de patru ani, pornind cu  Ziarul de Brăila, continuând cu blogul BrăilaNews și, acum la Viata Brailei, critic în mod constant puterea locală,  aservită nu interesului public, ci celui de grup, punerea sub acuzare a celui pe care l-am indicat drept cap al răutăților, lucrul acesta nu înseamnă nimic. Cred că va însemna cu adevărat ceva atunci când se vor produce mutații la nivelul mentalităților, când la baza deciziilor celor care ne conduc vor sta prioritățile comunității, și nu cele personale, și când jurnaliștii vor avea conștiință de breaslă, respect pentru opinia publică și puterea de a rezista tentațiilor.

3 comentarii:

  1. FELICITARI, AURA! De o mie de ori... felicitariiii!
    Esti Ioana D'Arc de Romania, fiica a Brailei!
    Tine-o tot asa pana ne scapi de tot de acest VODA GBS! Prevad un viitor insorit pentru Braila fara acest vierme care a supt seva Brailei si l-a ingenuchiat in fata "intereselor de partid". Trebuie sa inteleaga odata pentru totdeauna ca trebuie sa plece si sa ne lase sa muncim cinstit.Vrem sa ne crestem copiii fara frica ca vor deveni slugi ale lui voda sau nu vor avea nici un viitor aici si isi vor dori sa plece peste hotare. Vrem sa muncim si in alte firme sau institutii decat cele conduse de el si de acolitii lui.
    Chiar daca nu ne expunem public, sa stii ca nu inseamna din partea noastra, a concetatenilor, lasitate.Trebuie sa stii ca te admiram si te sustinem moral si, mai ales, te veneram.
    Inca o data FELICITARI!
    HAI SUS AURA! JOS, CAT MAI JOS, VODA-BGS!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Luptătorii,
    mulțumesc pentru vorbele astea, deși ma simt oarecum stanjenita. Nu am facut decat ceea ce trebuie sa faca orice jurnalist consecvent principiilor sale. Am scris, atata tot! Din fericire, articolele mele au avut si ecou. Si eu am copil si ma ingrozeste ideea ca ar putea sa indure umilintele indurate de multi dintre noi, unii neavand nicio posibilitatea de a reactiona.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.