luni, 5 aprilie 2010

Întrebarea unui lipovean din Dunavăţul de Jos: „De ce a decăzut atât de mult Brăila?”


*Investiţiile în turism şi infrastructură din judeţul Tulcea încep să aducă localnicilor beneficii vizibile * Tulcenii consideră că bunăstarea lor se datorează ministrului Elena Udrea.   

Dunavăţul de Jos. Ultimul sat pe harta rutieră a României, după care canalele Deltei devin singurele căi către Marea Neagră. Drumul până acolo, de la Tulcea, este paralel cu braţul sudic al Dunării-Sf. Gheorghe, destul de dificil din cauza lucrărilor  extrem de numeroase pe DJ 229L. Un loc unde anul trecut s-a asfaltat pentru prima dată şi unde telefoanele mobile în reţeaua Vodafone devin inutile.  Doar Orange  are semnal bun , mai puţin internetul mobil.
Ne-am cazat la o familie tânără de lipoveni, originară din Murighiol, dar care în câţiva ani a ridicat o gospodărie cochetă pe malul apei, cu tot confortul necesar , a cărei ospitalitate este apreciată din ce în ce mai mult de turiştii ce vor să se refugieze din calea gherţoilor care infestează orice colţ de natură unde pot ajunge cu maşinile urlătoare de manele. Nu-i vorbă, căci urmele gherţoilor sunt peste tot şi în Deltă, pe suprafeţe întinse de ape plutind nestingherite PET-uri şi pungi de plastic. Ce oroare, ce nesimţire şi ce ruşine! Foto 1.
Foto 2 Drumul e greu, într-adevăr, dar pentru o dihanie ca asta merită deranjul
Foto 3 Ca să realizez această poză, am stat nemişcată pe malul apei cca 20 de minute.  Şerpii mişună peste tot, dar îţi trebuie multă răbdare şi mult noroc să surprinzi unul.




Foto 3 şi 4 Broasca şi porumbelul au fost mai puţin pretenţioase la şedinţa foto


 




























Foto 5 În curtea unor oameni gospodari, florile cresc şi printre pietre.



Satele din Deltă au început să prindă viaţă. Se construieşte peste tot. Drumurile sunt în lucru, pancarde care anunţă tot felul de proiecte finanţate prin programul REGIO, traficul auto aglomerat,iar autoturismele înmatriculate în vestul ţarii cărând bărci pe platformă sunt frecvente.


Foto 6 Căsuţele de vacanţă din lemn, cu acopreriş din stuf, specifice în Dobrogea, răsar în satele de pescari.



După ce am aflat de la gazde (apropo, tulcenii, ca şi sucevenii, apreciază contribuţia Elenei Udrea la dezvoltarea turismului local) că în ultimii doi ani, din ce în ce mai mulţi turişti descoperă judeţul Tulcea şi Delta Dunării, a venit şi întrebarea care m-a lăsat fără replică: „De ce a decăzut atât de mult Brăila?”. 
Să ma fi apucat să vorbesc despre Stancu, preşedintele pesedist-afacerist al CJ,  şi despre lăcomia lui în ziua de Paşte ar fi fost prea mult pentru mine. Cum să le explici unor oameni care au văzut asfalt pe drumurile lor abia  anul trecut, care îşi fac planuri cu privire la viitorul turistic al zonei, care au trăit într-o săracie lucie până  acum dar de care sunt convinşi că vor scăpa, că un singur om a pus monopol pe construcţii, pe alimentaţie publică, pe drumuri, pe investiţii la Spitalul Judeţean, pe baze sportive etc şi că, evident, el nu poate să le facă pe toate acestea? Cum să le spui acestor oameni de ce nici iarba nu mai creşte la Brăila dacă nu e de acord Vodă, când orizontul lor tocmai s-a deschis? 
Am spus doar o parte din adevăr: că  ne mulţumim cu ce avem, că nu ne dorim să progresăm, că nu ne pasă dacă copiii noştri vor putea trăi în acest oraş. Să nu vă fie cu supărare, dacă n-ar fi fost aşa, ar trebui să-i întâmpinăm pe cei mai importanţi ocupanţi ai birourilor din Palatul Administrativ  şi cu ouă, şi cu roşii, în fiecare dimineaţă, când vin la serviciu.
PS: Deşi am avut intenţia, la coborârea de pe bac, mi-a fost realmente silă să fotografiez gunoaiele răspândite peste tot. Când vii de la Tulcea, priveliştea e înfiorătoare. Nu merită să o descriu, probabil aţi văzut şi singuri. Numai Simionescu nu vede! Pe zi ce trece, oraşul în sine devine o imensă groapă de gunoi condusă de un primar peste o comunitate de zombi, care nu mai reacţionează la nimic.
Hristos a înviat din morţi, dar noi, brăilenii, se pare că nu mai reuşim să reînviem spiritual şi ne lăsăm transformaţi în zombi de o mână de derbedei corupţi lipsiţi de viziune şi de respect faţă de noi.

8 comentarii:

  1. superbe poze
    felicitari
    numai o persoan deosebita poate surprinde atata sensibilitate si frumusete

    RăspundețiȘtergere
  2. ADEVARAT A INVIAT !

    Imi place deviza Dv !
    Nu va lasati , veti invinge pe multi , facandu - i sa se retraga din constiinta ; asa cred , ca mai au ceva ...

    RăspundețiȘtergere
  3. In atentia ing. Iordache Mirea ( Pitache ) , a beneficiarilor , prietenilor , angajatilor S.C. ARC PROIECT S.R.L. Braila, al brailenilor care il cunosc : D-le Ing. Iordache din Braila ,va rugam sa luati urgent legatura cu magazinul Ora 5 din Costinesti in vederea achitarii datoriei pe care o aveti din anul 2009 ,reprezentand materiale de constructii ce v-au fost transportate de unitatea noastra , conform solicitarii dvs., la vila rotunda cu etaj de pe strada Pescarusului din Costinesti !!

    RăspundețiȘtergere
  4. ai ca puteai pune mai multe poze...

    RăspundețiȘtergere
  5. aveti dreptate in privinta gunoaielor din zona bacului spre Tulcea. Multi dintre cei care merg in Muntii Macinului trec pe aici si prieteni de ai mei din tara ma intreaba daca sunt in Braila sau undeva intr-un camp. Rusine guvernantilor si degeaba dau bani la firmele de salubritae ca nu se face nimic !
    Gabriel
    www.proilaviabraila.yolasite.com

    RăspundețiȘtergere
  6. de unde stii ca era lipovean ??? pote era hahol (ucrainean)

    RăspundețiȘtergere
  7. excelent articol Aura!
    La ce pensiune te-ai cazat? Vreau sa ajung si eu in Dunavat pe la sfarsitul lunii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Adresa mea de e-mail este aura_costea@yahoo.com. Va ros sa-mi trimiteti un mesaj pentru a va da datele de contact.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.