vineri, 30 aprilie 2010

Scrisoarea FRPCA către cotidianul Obiectiv- Vocea Brăilei pe tema superficialităţii faţă de problema maidandezilor

Deoarece, prin activitatea mea jurnalistică, m-am implicat în campania pe care Federaţia Română pentru Controlul şi Protecţia Animalelor o duce pentru a convinge autoritatea locală că unica soluţie legală şi rezonabilă pentru reducerea numărului de maidanezi este sterilizarea, am decis să public pe blogul Brăilanews punctul de vedere al Federaţiei, respins de publicaţia Obiectiv- Vocea Brăilei. Prin articolele publicate pe acest subiect  ziarul menţionat încurajează Primăria să perpetueze irosiriea bugetului local, fără a căuta cu adevărat soluţii. Personal, am atras atenţia în nenumărate articloe că există o complicitate la nivel de Primărie- DAGL-APAM Horez-DSVSA-Poliţie şi chiar Prachet, al cărei singur efect exasperant pentru brăileni, dar convenabil pentru cei care raportează plimbarea unui număr niciodată prea clar de câini până la Lacu Sărat, este inmulţirea necontrolată a animelelor fără stăpân.
Redau mai jos punctul de vedere al reprezentantei FRPCA, transmis ziarului Obiectiv:

Stimata Dna Lupascu,
Fac referire la articolul Cine e mai barbar din ziarul Obiectiv/29.04.2010, semnat Cati Lupascu.
La fel ca intreaga redactie, Dvs probabil nu stiti, nici nu va preocupa sa stiti si punctul nostru de vedere, cei pe care Dvs ii clasati in acest articol la tabara barbarilor si ii gasiti responsabili de problema ciinilor fara stapin..
Personal ma asteptam la mai multa acuitate ziaristica din partea Dvs in a sesiza toate aspectele problemei, si mai ales cauzele. Si evident, asteptam o alta solutie.
Ziarul de Braila s-a ocupat de subtextul acestei afaceri pe seama ciinilor fara stapin, pina cind a fost inchis. Gasiti arhiva ziarului pe internet.
V-ati intrebat ce a insemnat pentru braileni contractul de concesiune catre APAM Horez? Ati avut vreodata curiozitatea, in cadrul redactiei, sa cereti primariei citi bani publici s-au cheltuit pe acest contract de concesiune, acordat ONG –ului Horez? In ce a constat activitatea, si cu ce rezultat? Rezultatul il vedem cu totii, si nu sint iubitorii de animale vinovati. Doar banii brailenilor s-au dus pe apa simbetei …
40% din ciinii facturati primariei au ‘decedat’ in adapost, restul au fost omoriti. Deci in Braila s-au omorit ciinii fara intrerupere.  Fara ca vreo institutie sa ceara socoteala daca e legal, si ce se intimpla acolo. Atunci, de ce sint in continuare ciini pe strazi?
Noi am spus intotdeauna ca uciderea ciinilor nu rezolva problema, ci doar sterilizarea. 2 organizatii de protectie a animalelor au incercat sa puna la dispozitie programe de sterilizare la Braila – Vier Pfoten si FPCC. Vier Pfoten – in mod gratuit. Va spun asta ca sa cautati vinovatii acolo unde trebuie.
In ianuarie 2008 imediat dupa adoptarea legii 9/2008 noi am depus o nota la Consiliul Local prin care ceream hotarire de consiliu pentru sterilizarea ciinilor fara stapin, inregistrarea ciinilor cu si fara stapin,  pasul urmator fiind masuri pentru sterilizarea ciinilor cu stapin, mai putin cei cu valoare chinologica, eventual taxe pentru cei care doresc sa pastreze ciinele apt de reproducere. N-am primit raspuns.
Ciinii ridicati dintr-o zona sint inlocuiti de alti ciini . Pe termen scurt dispar, dupa citeva luni situatia e aceeasi. De unde vin acesti ciinii, pe Dunare, din spatiu? Daca vrei sa lucrezi asupra efectelor, trebuie sa controlezi cauza.
Asist la discutii de genul: lui X i-a fatat cateaua in curte 5-6 pui, pai ce sa faca cu ei? Ii duce …
Incerci sa castrezi o catea gestanta, din strada, apare un tinar asa-zis proprietar din bloc, si refuza, ca e pacat. Si ce faci cu puii? Ii duc …. A chemat ciinele si dus a fost.
Am depus plingere la politie pentru abandon, o persoana fiind surprinsa chiar in momentul in care abandona 6 pui fara ochi pe strada. Probabil Dvs o sa zimbiti, insa de fapt asta e cauza problemei, exista prevederi legale impotriva abandonului. Si atunci va intreb, a cui e vina? A ciinilor sau a oamenilor? Cind vedem ciini pe strada, si mai ales pui abandonati, trebuie sa citim in asta gradul nostru de educatie. De ce sa ucidem, cind putem preveni? De ce avem bani pentru a ucide, pentru sterilizare – niciodata? Pe termen lung problema ciinilor se poate rezolva doar prin sterilizare. De ce Obiectiv evita sa scrie despre afacerea Horez?
Ca ziaristi, incercati macar in ceasul al 12-lea sa spuneti adevarul si sa schimbati mentalitatea oamenilor, si in primul rind a celor care ne conduc. Incercati sa faceti educatie, in loc de instigare unii impotriva celorlalti. Constiinta Dvs de ziaristi va fi mai linistita stiind ca ati pus umarul la uciderea a mii de animale?
Daca sutele de mii de euro cheltuiti de primarie in ultimii 4 ani, sau a 10-a parte din aceasta suma, s-ar fi dus spre sterilizare, altfel ar fi stat lucrurile astazi.
Legea Marinescu 2 e blocata de peste 2 ani la Camera Deputatilor, 2 oameni sint in greva foamei pentru aceasta lege. Despre asta ati scris, macar un rind? Anca Hertea, profesor de canto la Liceul de muzica Dinu Lipatti a reluat GREVA FOAMEI. Viorel Tcaci, asoc. “Spike”, Cenavoda, se afla in continuare in GREVA FOAMEI, de 10 zile, iar de 4 zile refuza si consumul de apa. Glicemia a scazut atat de mult incat aparatul nu a putut s-o inregistreze, iar medicii au refuzat sa-i ia proba de sange pentru controlul acesteia.
Pe 13 mai 2010 la Hotel Novotel – Bucuresti, Petru Filip, presedintele comisiei administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Senat, va primi distinctia Phyllis Mayer Argus Award pentru suportul neconditionat acordat programului de sterilizare in Oradea, unde a fost primar. Programul a avut un impact semnificativ asupra numarului de ciini fara stapin. Aceeasi organizatie care sterilizeaza la Oradea a propus si primarului Brailei acelasi program in 2009, au fost plimbati pe banii lor, pusi pe drumuri, trimisi la APAM Horez, evident, un alt mod de a invita acesti oameni sa plece acasa.  
Pe viitor va invit sa studiati toate aspectele si sa acordati macar putin respect si celor  care au un alt punct de vedere decit Dvs. Si nu sint putini in Braila, va asigur".
Dragomir Daniela
FRPCA

5 comentarii:

  1. verdict CRIMA omorati toate javrele din oras nu ne intereseaza daca suntem muscati de caini sterilizati sau nu efectul este acelasi verificati cati bani s au platit pentru vaccineri anul acesta statele democrate din europa si aici ma refer la altele mai putin ROMANIA intii au scapat de cainii de pe strazi iar apoi au aprobat legi pentru protectia animalelor sa ne spuna cei de la FRPCA daca stiu cati caini au fost omorati in GERMANIA dupa al doilea razboi mondial statele uniunii europene au creat mai intai sistemul democrat au asigurat integritatea cetatenilor iar apoi au trecut la animale cati oameni dorm pe strada si duc o viata mai rea decit cea de caine stiti? pe ei nu i vede nimeni nu le asigura nimeni traiul si nu are nimeni grija de ei de cand spui VIATA DE CAINE e mai uman decat sa fii cetatean al acestei tari

    RăspundețiȘtergere
  2. Nelu Barbutiu1 mai 2010 la 13:31

    Sarmane om al cavernelor! Anonimule, esti atat de greu de cap incat sa intelegi ca si asociatiile de protectie a animalelor doresc acelasi lucru: sa elimine cainii de pe strazi? Diferenta e ca aceste asociatii si oamenii care sunt oameni nu vor sa-si incarce sufletul cu pacatul greu al crimei (cum sa-ti ucizi cel mai bun prieten?), ci vor sa procedeze civilizat, prin sterilizare. Cainii sterilizati si lasati pe strada nu traiesc mai mult de 4-5 ani, dupa care dispar pe cale naturala. Asa s-a procedat in alte tari, iar daca germanii au facut altfel, nu ma mira. Tocmai contribuisera la moartea a 50 de milioane de oameni in Razboiul Mondial. Niste catei in plus nu erau decat un fleac... Salbatici ca dta, Anonimule, sunt pe toate drumurile in tara asta, mai greu e sa gasesti oameni educati si cu simt moral. Noroc ca nu mor... cainii cand vor... Cainii Anonimi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nelu Barbutiu2 mai 2010 la 14:35

    Tanti Costea, te rog sa mai lasi scena cu catelul salvator, s-o vada cat mai multi cititori. Pune-o undeva, intr-un coltz. Mai ales saptamana viitoare va fi foarte cautata...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ok. Filmuletul e din nou la locul lui.

    RăspundețiȘtergere
  5. PENTRU NELU BARBUTIU de ce esti asa greu de cap si nu vezi problema decat ca o afacere personala pentru asa zisii IUBITORI DE ANIMALE priveste situatia in ansamblul ei pana la capat si vezi care sunt urmarile eradicarii cainilor maidanezi sau a sterilizarii lor te intereseaza daca mori subit sau rapus de cancer ? soarta e aceeasi diferenta e ca in cel de al doilea caz ii chinuiesti si pe altii Norocul "iubitorilor de animale" e ca cei multi adica cei care ar omora cainii si in direct la tv nu tipa Daca esti asa mare iubitor de animale cati caini ai acasa? Daca iubesti pe cineva sau ceva nu l lasi sa se chinuie il scapi de chinuri acum te las pe tine sa decizi cum Apropo la 250000 de braileni sunt aproximativ 10000 de caini calculeaza tu cati caini ar veni de fiecare si e mult mai uman sa i impartim la fiecare familie asa cum ia lasat dumnezeu cu capacitatea de a se inmulti

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.