Adriana Dragan se face vinovata de rea-vointa sau incompetenta. Este punctul de vedere al fostului subprefect Florin Carligea, a carui firma a fost obligata la plata unor accize si penalitati in valoare de cca 6 miliarde de lei, in urma unui control vamal din 2010. Desi nu a recunoscut aceasta datorie, firma lui Carligea a achitat-o in termenul prevazut de lege, introducand si actiune in instanta pentru anularea ei. Omul de afaceri spune ca vama a pus in sarcina societatii accize pentru combustibilul folosit la activitatile de dragare si mentenanta, in conditiile in care Codul Fiscal prevede scutirea de la plata accizelor a motorinei folosita in acest scop. Vama recunoaste ca motorina a fost folosita in scopul mentionat dar invoca faptul ca aprovizionarea s-a facut de la un terminal, apartinand DG Petrol, care nu este un antrepozit fiscal atestat. De aceeasi parere este si Directia Finantelor Publice, care a respins contestatia actului de control vamal. Considerand ca e o chestiune de interpretare eronata a prevederilor legale, motorina achizitionata de la DG Petrol provenind de la antrepozitul TerminalOil, Comision Trade a atacat in instanta si vama, si Directia de Finante.
Pentru ca pe decizia de impunere in urma controlului vamal apare si semnatura Adrianei Dragan, Florin Carligea a recunoscut ca a solicitat schimbarea directorului coordonator adjunct al vamii, in cadrul unei sedinte a Biroului Permanent Judetean al PDL. El si-a motivat gestul astfel: "Vama a facut nenumarate controale de felul acesta. Mai mult, pentru orice cantitate de combustibil care se achizitioneaza pentru dragare si mentenanta, avem schimb de corespondenta cu statul. Este inadmisibil ca dupa ce si-au dat acordul cu privire la cantitatea de motorina neaccizabila si au returnat timp de 15 luni accizele, inclusiv pentru cantitatile de la TerminalOil, prin DG Petrol, sa vina sa-mi spuna ca trebuie sa platesc accize. Pana acum nu si-au dat seama? Iata de ce cred ca e cel putin incompetenta aici, daca nu rea- vointa. Este imposibil ca un control inceput in luna martie, cand s-a observat aprovizionarea de la DG Petrol, sa fie inceheiat in luna iulie, pentru a aduna penalitati de cca 122.000 lei", a spus Carligea.
De mentionat ca pentru fiecare control incheiat cu o decizie de impunere, 15% din valoare ajunge in fondul de stimulente al ministerului, si de aici la functionari. In situatia in care agentul economic contesta in instanta si obtine returnarea sumelor impuse, functionarii statului nu sunt obligati sa restituie si ei stimulentele. Este un viciu legislativ care, in opinia lui Florin Craligea, poate da nastere unor abuzuri. Cu alte cuvinte, inspectorii pot fi tentati sa incheie acte de impunere, chiar daca stiu ca acestea sunt atacabile, in conditiile in care ei, oricum, raman cu stimulentele si atunci cand instanta anuleaza rezultatele controlului. In cazul Comision Trade vs vama Braila, singura in masura sa precizeze daca inspectorii vamali au gresit sau agentul economic a achizitionat un carburant accizabil este instanta de judecata.
ce sa zica acum si florinache? doar nu o sa recunoasca ca a luat teapa de la dg petrol....
RăspundețiȘtergereIn replica la cele sustinute de dl Florin Carligea, arat urmatoarele:
RăspundețiȘtergere1. Incepand cu luna martie a anului 2009 (asa cum s-a scris de altfel si in presa locala), domnia sa nu mai face parte din actionariatul sau administratia SC COMISION TRADE SRL Braila, conform Legii nr. 31/1990 republicata, modificata si completata. Prin urmare, nu inteleg in ce calitate face aprecieri fata de un act de control intocmit la aceasta firma si cum a luat cunostinta de aceste acte? I le-a adus la cunostinta administratorul societatii? Si daca da, in ce scop?
2. Pana la o anumita data, dl Carligea a indeplinit functia publica de subprefect in cadrul Institutiei Prefectului Judetului Braila, ocazie cu care participand la sedintele Colegiului Prefectural a avut prilejul sa constate ca, indicatorii de performanta ai DJAOV Braila au crescut semnificativ, cu siguranta si datorita “incompetentei” mele. Daca a avut inca de atunci indicii privind “incompetenta” subsemnatei, nu vad care sunt motivele pentru care nu le-a expus in cadrul sedintelor Colegiului.
3. Incepand cu data de 25.05.2009 si pana la 25.09.2010 am indeplinit functia de director coordonator adjunct, urmare a concursurilor organizate si promovate, in conformitate cu prevederile OUG nr. 37/2009 si ulterior OUG nr. 105/2009 (declarate neconstitutionale) dar si a sustinerii politice a PSD Braila si PDL Braila. Pe timpul exercitarii atributiilor functiei detinute, nu am avut parte de interventii din partea reprezentantilor acestor formatiuni (direct sau indirect) in scopul de a incheia favorabil/defavorabil vreun act de control asa cum aflat ca a facut (indirect!) dl Cirligea, ceea ce in opinia mea, onoreaza partidele politice sus-mentionate dar aduce o pata de imagine asupra domniei sale.
Aratati gresit:
Ștergere1-oricine are dreptul sa faca aprecieri cand constata, afla anumite lucruri, mai ales daca sunt de natura sa afecteze incorect
2-a existat exprimarea "incompetenta sau rea-vointa", daca nu sunteti de acord cu "incompetenta", atunci este clar rea-vointa
3-cunosc multi nefericiti "tepuiti" la asa-zisele "concursuir" pe posturi la stat cu lefuri grasute si am auzit cum se sustin astefl de concursuri si, mai ales, caum se castiga...Este departe de orice ratiune si decenta a se crede ca un astfel de post se obtine prin concurs si pe merit adica pe drept, cred ca ati vrut sa spuneti simulacru de concurs, iar din textul prezentat sub semnatura electronica a Aurei Costea nu rezulta vreo imixtiune ilegala (directa sau indirecat) din partea lui Florin Carligea in sensul mentionat de catre dvs
4. Ii invederez ca DJAOV Braila - ca institutie publica deconcentrata – aplica in plan teritorial politica vamala si fiscala a Guvernului asumata prin Planul de Guvernare si nicidecum politica structurilor judetene ale partidelor politice, poate nu a aflat despre acest lucru pe perioada cat, domnia sa, a fost numit intr-o functie publica la Institutia Prefectului Judetului Braila.
RăspundețiȘtergere5. Actele de control intocmite la SC COMISION TRADE au fost contestate de catre aceasta societate si solutionate de catre DGFP – Braila – Birou Solutionare Contestatii, in calitate de organ administrative jurisdictional, care a respins de altfel, contestatia societatii, retinand temeinicia si legalitatea actelor de control intocmite. Sper ca acest aspect nu il va indritui sa considere ca cele doua institutii (DJAOV Braila si DGFP Braila) se fac vinovate de “incompetenta” solidara.
6. Nu voi fi de acord ca asupra “incompetentilor” sau profesionistilor din cadrul autoritatii vamale teritoriale (depinde cine face afirmatia!) sa se faca imixtiuni sau presiuni in vederea favorizarii sau defavorizarii la intocmirea actelor de control, acestia urmand sa isi desfasoare in conditii de legalitate atributiile de serviciu.
Si da, domnule Cirligea, sunt de acord sa fiu demisa din functie, in conditiile in care considerati ca ati putea nominaliza o alta persoana care sa va intocmeasca actele de control dupa “doleantele” dvs.
Cu deosebita consideratie (pentru Dl Cirligea Florin, pentru Dna Aura Costea – indiferent daca imi va posta punctul meu de vedere precum si cititorilor acestui blog),
Adriana Dragan
Primarul Craciun Ion din Chiscani pastoreste D&G Petrol , e in Chiscani firma, in port. Viceprimarul Munteanu fura mereu motorina de acolo pt tractoarele si camioanele sale. Mafia din Chiscani e la primarie, 2 hoti conduc Chiscaniul.
RăspundețiȘtergereDe 4 zile postati acelasi articol iar comentariile sunt epuizate.Cumva totul merge bine in Braila si nu mai sunt subiecte ?
RăspundețiȘtergerehttp://razvanrc.wordpress.com/2011/03/07/scoala-mamei-braila/
RăspundețiȘtergere@bigbad
RăspundețiȘtergereIn Braila nu merge nimic bine si subiecte sunt la tot pasul. Dar crezi cumva ca ii pasa cuiva? Din ce in ce mai des am sentimentul ca in jurul nostru traiesc doar zombi.
Si iata ce a deranjat cel mai tare in tabara lui Sorin Blejnar, al carui pion de baza se dovedeste a fi acum Vasile Marica: "Al doilea sistem e sistemul cu accizele si de interior, nu la frontiere. E prin protectia anumitor firme. E destul de simplu de evitat. Nu te duci in control. Nu vorbim de un tir-doua, vorbim de garnituri. E suficient sa fie 10 agenti economici care sa invarta bani cat ceilalti agenti din Romania. Ei trebuie sa nu fie controlati, ori controlul nu vede tocmai problemele. E bifat controlul, spun ca am constatat chestii marunte si cele mai importante nu s-au vazut", a spus Vasile Lincu.
RăspundețiȘtergereS a gasit cineva sa l intreaca pe Carligea in excrocherii????????????S a imbogatit furand si tepuind diverse firme!!!!!!Mafiotul trebuie sa mearga la puscarie!
RăspundețiȘtergereCred ca trebuie sa invatati sa cititi, din text rezulta ca Florin Carligea a fost tepuit, nu ca acesta ar fi tepuit pe cineva
Ștergeresa mearga.........
RăspundețiȘtergere