miercuri, 16 martie 2011

Incident de amploare in Portul Braila: un transport de grau nedeclarat la vama a ajuns la Hercules SA

Exclusiv BrailaNews
*SC Hercules SA, firma la care este actionar presedintele CJ Braila, Ghe. Bunea Stancu, a executat o nava incarcata cu 1000 de tone de grau nedeclarat *  Daca Vama Braila aplica legea si nu musamalizeaza incidentul, sanctiunile pot fi foarte aspre pentru cei care se fac raspunzatori*

Port Braila- Hercules
Firma la care e actionar presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, prin intermediul Bursagrirom, risca sa produca un scandal diplomatic cu Olanda si Germania. SC Hercules SA a retinut in portul Braila o nava care transporta grau, originar din Serbia. Marfa apartine unei firme olandeze si era transportata de o societate germana. Ambasadele celor doua tari s-au adresat autoritatilor romane intrucat Hercules nu avea nicun drept sa execute  un bun apartinand altui stat. In acest conflict este implicata si Capitania Portului Braila, care a arestat barja ANR 733 incarcata cu 1000 de tone de grau, iar Hercules a executat-o, vama afland despre toate acestea abia dupa ce s-au sesizat olandezii si germanii.

Capitania Portului Braila a primit o solicitare pe data de 2 martie de la CONINAV Galati, prin care se cerea retinerea in port a barjei pentru 24 ore pentru o datorie a operatorului barjei catre CONINAV SHIPPING SRL, a carei adresa este un apartament de pe strada Romana din Galati.
Barja a fost retinuta, iar a doua zi,  SC Hercules SA Braila cu ajutorul executorului judecatoresc Dragulin Eugen, in baza unui contract de garantie mobiliara incheiat intre CONINAV si HERCULES, intra atat in posesia navei cat si in posesia marfii, printr-un proces-verbal de predare (semnat de un reprezentant al Capitaniei). Marfa nu era romaneasca, nu se achitasera drepturile vamale pentru ea si nu apartinea CONINAV Galati pentru a putea fi executata in contul datoriei din contractul de garantie mobiliara. Astfel, cand marfa a fost pusa la dispozitia SC HERCULES, vama a fost "ocolita".
Potrivit competentelor date de codul de procedura civila, un executor judecatoresc nu poate executa decat bunuri romanesti, aflate in proprietatea unui debitor roman. Marfa care trebuia sa ajunga la SC Prutul SA, apartine unei firme olandeze NIDERA HANDELSCOMPAGNIE B.V. care, prin avocatul sau, a instiintat toate institutiile implicate. Actele de executare intocmite pentru marfa - grau de origine Serbia - incalca orice uzanta din dreptul de proprietate international, la acest moment existand informatii ca Ambasada Olandei (firma proprietara a graului) si Ambasada Germaniei (transportatorul care a tot subcontractat serviciile de transport) au intervenit reclamand incalcarea drepturilor societatii olandeze si germane de catre o autoritate publica - executorul judecatoresc, de catre o institutie publica - Capitania Portului Braila si de catre SC Hercules SA.
Nidera a introdus actiune in instanta
Din aceste considerente, Nidera, proprietara graului, a introdus actiune la Judecatoria Braila pe data de 8.03 impotriva SC Hercules SA, a Coninav Shipping si a executorului judecatoresc solicitand suspendarea provizorie a executarii silite. Solutia data in acest dosar (3243/196) pe data de 14.03 a fost de respingere a cererii de suspendare a executarii silite si respingerea exceptiei lipsei calitatii procesuale.
 Care ar putea fi consecintele acestui incident?
Atata timp cat barja este oprita la Braila, armatorul poate solicita la randul sau penalizari pentru depasirea timpului de încărcare-descărcare stipulat în contract. Pe langa acestea, proprietarul olandez nu isi mai poate vinde marfa din cauza ca executorul judecatoresc a pus-o la dispozitia SC Hercules iar vama nu a incasat drepturi vamale de ordinul miliardelor. Oricare ar fi fost motivele Hercules de a executa acest transport, trebuia anuntata vama. De aceea, daca Vama Braila isi ia rolul in serios, mafa ar trebui confiscata iar SC Hercules pusa la plata. In acelasi timp, cei care se fac responsabili de incidentul acesta  ar putea cadea sub incidenta art. 270 din legea 86/2006 privind codul vamal al Romaniei, modificata si completata prin OUG nr. 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale, a carui incalcare se sanctioneaza cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

4 comentarii:

  1. dupa cum cunoaste tot braileanul in aceasta firma si dau mana un pesedist si un liberal. impreuna fac ceea ce citim in acest articol si multe altele. oamenii acestia s-au obisnuit sa aiba braila la degetul mic pentru ca se gasesc tot felul de scursuri care lucreaza pentru ei in institutiile statului. de aceea se lupta pe viata si pe moarte sa-si puna oameni peste tot. faptul ca a iesit la suprafata ce au facut zilele astea este un semn ca latul se strange si in jurul lor. sa ia aminte sclavii lor si sa se dea deoparte. ei vor pica primii. pacat ca in braila nu exista opozitie, nu exista nimeni care sa profite de ce scrii tu aici. pana la urma esti singura din presa care mai are puterea sa se revolte.

    RăspundețiȘtergere
  2. si de ce nu spui ca hercules= bunea stancuPSD+sorin costinPNL?/?????????????????????

    pentru cine mai are orbul gainilor: oameni buni de asta se da alinata socialista de ceasul mortii sa va scoata in strada. se simt amenintati. ei fac afaceri impreuana si inseala statul si acum cand nu se mai poate hai sa iesim in strada sa le dam in cap la astia care nu ne mai lasa. nu santem toti atat de dobitoci mafiotilor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Marinarul de cart16 martie 2011 la 19:59

    Daca marfa a fost descarcata atunci intervine vama.Oricum Hercules este acoperit.Dar sa facem putina istorie....Prin 1997-1998 Bursaagrirom a cumparat mai multe terenuri agricole,nave de transport si s-au apucat serios de afaceri,sub obladuirea lui Trita Fanita,pe timpul acela in Pd.Dar cel mai mult castigau exportatorii,care incasau valuta,Bursa incasand lei-tramvai.Asa ca au cumparat actiunile Hercules,desigur subevaluate,urmand sa plateasca in rate ca n-aveau bani.A urmat concedierea colectiva a majoritatii salariatilor Hercules,Stacu aducand la conducere oameni care habar nu aveau de munca din port,in frunte cu Costin si asa s-a ales praful de portul Braila.Treaba a mers pana in 2000 cand alegerile au fost castigate de PSD(PDSR pe atunci).Chiar daca Trita Fanita a ajuns senator PSD,Stancu n-a mai primit licenta de export,pentru ca pe atunci(ca si acum)exista o dusmanie crunta intre PD si PSD.In aceasta situatie Stancu a inteles ca fara partid esti mort si a trecut in barca PSD.Ca sa se asigure pentru viitor l-a trimis pe Costin la PNL,ca nu se stie pe cine mai voteza romanii....Si au trait linistiti pana in zilele noastre....

    RăspundețiȘtergere
  4. Presedintele PSD Braila a declarat vineri ca incheierea aliantei USL este o greseala politica, pentru ca acest protocol intre PSD, PNL si PC a fost semnat mult prea devreme, relateaza Agerpres. Gheorghe Bunea Stancu a spus ca "aceasta alianta nu a facut decat sa ii multumeasca pe cei care ne conduc partidele, luandu-si fiecare partea lui, unul prim-ministru, altul presedinte".

    "Eu le-am spus si celor de la centru ca acest protocol este semnat mult prea devreme. Este o greseala politica, din punctul meu de vedere. Parerea mea este ca aceasta alianta nu a facut decat sa ii multumeasca pe cei care ne conduc partidele, luandu-si fiecare partea lui, unul prim-ministru, altul presedinte", a declarat Stancu.

    Liderul PSD Braila a spus ca, pentru a pune capat speculatiilor, in cursul zilei se va intalni cu reprezentantii PNL Braila, pentru discuta ultimele detalii legate de semnarea protocolului la nivel de judet. Liderii celor doua formatiunii urmeaza sa stabileasca si data cand acesta va fi semnat.

    "Interesul nostru este sa candidam pe liste separate, pentru ca atunci se vede puterea partidului. Ca atunci cand ai doi cai la o caruta, unul sarmanul trage, iar celalalt se face ca trage si spune: am tras si eu caruta, vreau si eu snop de fan. Asa e si aici. Si liberalii, din cate am inteles, sunt de acord cu liste separate. Dupa cum stiti, in politica unu si cu unu nu fac doi, fac mai putin de doi", a afirmat Stancu.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.