miercuri, 26 mai 2010

Baronul Gheorghe Bunea Stancu primeşte prima lovitură de la fisc


Sechestru pe Bursagrirom *După ce Stancu l-a scos din sistem, Ilie Decă a fost numit din nou director la Direcţia de Finanţe* Coincidenţă sau nu, fiscul a pus astazi sechestru pe firma preşedintelui Consiliului Judeţean şi al PSD Brăila

După 6 ani de putere absolută, timp în care acţiunile sale pentru judeţul Brăila au fost la fel de distructive precum cancerul pentru organismul uman, Gheorghe Bunea Stancu primeşte prima lovitură. SC Bursagrirom SA, firma la care este acţionar preşedintele CJ Brăila, având o datorie la Finanţele Publice de peste  3 miliarde de lei, se află de azi sub sechestru.
Minunea a fost posibilă datorită destituirii lui Vasile Abraşu, fostul contabil al lui Stancu, promovat de acesta în funcţia de director al Direcţiei de Finanţe Brăila şi a revenirii pe post a lui Ilie Decă, omul pe care Vodă s-a străduit din răsputeri să-l îndepărteze din sistem, la fel ca pe mulţi alţii care nu s-au aliniat. Surse de la Finanţe spun că Abraşu, care a executat fără discernământ ordinele stăpânului, nu a avut curajul să dea ochii cu colegii săi, el luându-şi lucrurile de la birou în jurul orei 7,30, înainte să ajungă oamenii la program.
Ilie Decă este susţinut de PDL Brăila, filială care, de câteva zile, este condusă de Constantin Dumitriu, fost viceprimar la Galaţi. Dacă tânărul Dumitriu şi-a făcut astfel simţită prezenţa la Brăila, merită toate aprecierile, fie doar şi pentru susţinerea unui om care îndrăzneşte să aplice legea şi în ceea ce-l priveşte pe Vodă, cel care a ajuns să se creadă stăpânul absolut la Brăila. Decă nu e nici el un îngeraş, iar faptul că s-a hotărât să-i arate lui Vodă că nu poate face chiar ce vrea are expilcaţii în frustrarea pe care directorul Finanţelor o resimte, după ce s-a văzut îndepărtat de cel pe care l-a ajutat într-un moment complicat al existenţei lui, ca om de afaceri. Mai pe înţelesul tuturor, Decă ştie, vorba proverbului care trimite la un tabu, cum a făcut Stancu primul milion (de dolari, evident), aceasta fiind şi o posibilă explicaţie a faptului că Stancu a făcut ce i-a stat în puteri să scape de el de la fisc. Acum trecutul se razbună.
Ca de obicei, Stancu încearcă să-şi tragă partea leului, dar partenerii nu se mai lasă păcăliţi
În ceea ce priveşte Bursagrirom, prin aceasta firma Stancu controlează alte câteva societăţi importante din Brăila (Concivia, Hercules), inclusiv ISTRU, aceasta confruntându-se cu un scandal între acţionarul majoritar – Stancu împreună cu câţiva interpuşi având 51 la sută- şi acţionarii minoritari. Aceştia sunt nemulţumiţi deoarece  pe 31 martie 2009, Adunarea Generală a Acţionarilor "Istru" a votat delistarea companiei de pe piaţa Rasdaq, oferind acţionarilor dreptul să se retragă din societate.  Potrivit Ziarului Bursa, în AGA, s-a stabilit, pe baza raportului de evaluare făcut de "Gestaco Bussiness Consulting" SRL, un preţ de răscumpărare de 9,2846 lei/acţiune pentru acţionarii care vor să se retragă din societate, în timp ce evaluarea paralelă a acţionarilor minoritari a stabilit preţul unei acţiuni la 51,33 lei.
Printre minoritari se află şi SIF "Moldova", care consideră, însă, că preţul oferit acţionarilor, provenit din evaluarea la 4,29 milioane de lei a companiei, este mult sub ceea ce merită. Suma dată de evaluator include, potrivit unor surse, şi disponibilităţile băneşti ale companiei, de 2,51 milioane de lei.
     Toate ar fi fost poate în regulă dacă "Istru" nu ar fi deţinut spaţii comerciale (clădiri şi restaurante) în suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi. Din raportul de evaluare rezultă că "Gestaco Business Consulting" a stabilit că aceste spaţii valorează nici mai mult nici mai puţin decât 1,78 milioane de lei, luând în calcul un preţ de 42 de euro/mp, de până la nouă ori mai mic faţă de preţul pe metru pătrat la care se vând clădirile similare din Brăila". Surse avizate susţin şi că din cele 58 de unităţi de alimentaţie publică pe care le avea ISTRU au mai rămas 32, restul fiind vândute fără acordul acţionarilor minoritari.
     "Nu înţelegem cum evaluatorul Gestaco Business Consulting a calculat pentru spaţiile comerciale ale societăţii un preţ de 42 de euro/mp, cu atât mai mult cu cât Raportul de expertiză al experţilor imobiliari, valabil pentru primul trimestru din 2009 în Brăila, a stabilit că preţul pentru spaţiile comerciale în construcţii independente se situează între 190-600 de euro/mp, în funcţie de zona urbanistică", se arată într-o adresă trimisă Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).
     Prin această adresă, reprezentanţii AIPC solicită CNVM să ceară, "în cel mai scurt timp, o altă expertiză a companiei, pentru a evita, în acest fel, încălcarea drepturilor micilor acţionari".  
Nu ştim dacă sechestrul pus de fisc are legătură şi cu scandalul acesta ajuns în instanţă, însă, cu siguranţă, Gheorghe Bunea Stancu ştie unde sunt banii pe care Bursagrirom îi datorează statului.

P.S. Conform ultimelor informaţii, Finanţele ar fi luat urma datoriilor Bursagrirom la spartul târgului, băncile fiind primele care şi-ar fi exercitat dreptul de a institui ipotecă de rang 1 asupra terenului şi ruinelor de la Kisselef, dar şi asupra sediului din strada Şcolilor.

Un comentariu:

  1. daca as fi in locul lui Stancu v-as lasa dreaq cu toate intrigile voastre de rahat !

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.