sâmbătă, 8 mai 2010

Lipsa de reacţie a instituţiilor statului faţă de ilegalităţile de la CJ Brăila, sancţionată de cititorii Brăilanews

Un cititor al blogului Brăilanews mi-a transmis următorul e-mail, pe care am decis să îl public în întregime, întrucât reflectă întocmai starea de fapt din Brăila.

"Doamna Costea

Aţi tot scris despre afacerile lui GHEORGHE BUNEA STANCU (în speţă despre ilegalităţile făţişe ale acestuia), dar de ce nu scrieţi şi despre inerţia/lipsa de reacţie a autorităţilor îndrituite să cerceteze, ancheteze şi să susţină în instanţă condamnarea unor astfel de fapte (şi mă refer aici la Poliţia şi la Parchetul din Brăila)!? Împărtăşesc cumva aceste autorităţi aceleaşi principii cu Baronul STANCU?!

GHEORGHE BUNEA STANCU nici măcar nu depune un minim de efort pentru a ascunde nişte lucruri de notorietate şi anume că firme precum Concivia, Bursagrirom, Hercules, Istru – ale sale, dar şi Confort 2000, Tancrad, TMUCB (care slujesc la acelaşi stăpân - Gheorghe Bunea Stancu) au acaparat efectiv execuţia tuturor lucrărilor importante din municipiul şi judeţul Brăila.

Cum de s-a ajuns la această situaţie? Simplu! Consiliul Judeţean organizează licitaţiile al căror caiet de sarcini este întocmit în prealabil, sub coordonarea preşedintelui STANCU, de către firmele care, în mod „surprinzător”, sunt declarate câştigătoare.

Aţi scris despre dotarea cu computer tomograf a Spitalului Judeţean pe care a câştigat-o firma SIEMENS, dar cazul pe care vreau să vi-l semnalez este cel al licitaţiei organizate de CJ Brăila (fondurile aferente fiind suportate din bugetul Consiliului Judeţean) pentru dotarea cu echipament de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică nucleară pentru întregul corp – RMN, licitaţie câştigată de „Radius Medical” S.R.L. din Bucureşti, societate comercială care a „îndeplinit” toate condiţiile impuse de caietul de sarcini, ceea ce era şi normal doar a contribuit în întregime la întocmirea acestuia).

Uite aşa, în vremuri de criză economică, firmele controlate de STANCU prosperă în detrimentul firmelor de acelaşi calibru dar al căror patron nu este preşedinte al CJ Brăila (care, folosindu-se de această funcţie de şef al CJ Brăila, direcţionează toate fondurile destinate lucrărilor de reabilitare / întreţinere drumuri judeţene către firmele lui sau ale colaboratorilor lui)

Prin astfel de manevre STANCU fură din banii publici (pe care conform legii îi gestionează) pentru că preţul real la care se execută în final lucrările respective este cu mult mai mare decât cel cu care a câştigat licitaţia (ca să nu mai vorbim că preţul final este mai mare şi decât preţurile oferite de firmele veşnic învinse).

În acest fel, numai din ianuarie 2009 până în prezent TANCRAD a „câştigat” 32 de contracte privind reabilitarea unor drumuri din judeţul şi din municipiul Brăila, CONCIVIA „ocupându-se” de execuţia a peste 90% din lucrările de aducţiune de apă din judeţ (uitaţi-vă pe SEAP).

Dubios nu-i aşa cum numai aceste 2 firme au câştigat iar celelalte firme de construcţii (şi avem destule în oraş) nu!!

Dubioasă a fost şi atribuirea contractelor pentru lucrările de întreţinere pe timp de iarnă, licitaţie care a tot fost amânată de autorităţile locale (în pofida prognozelor timpurii ale INMH-ului) până în momentul declarării situaţiei de urgenţă – justificarea ideală pentru atribuirea lucrărilor prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Prin urmare TANCRAD a câştigat licitaţia privind lucrările de întreţinere pe timp de iarnă, în sezonul 2009 - 2010, a drumurilor judeţene - lot I (în valoare de 775.183,16 lei fără TVA). La fel şi în cazul celui de al doilea contract scos la bătaie de CJ Brăila, aferent întreţinerii pe timp de iarnă în sezonul 2009 - 2010 a drumurilor judeţene - lot II (în valoare de 794.112,36 lei fără TVA), contract câştigat de 'Concivia', întrucât şi aici procedura a fost negociere fără anunţ de participare din aceleaşi motive.

Se ştie! Câştigă sau nu câştigă licitaţii, STANCU trebuie să asigure firmelor „de casă” front de lucru. Astfel că, chiar dacă licitaţiile au fost câştigate de alte firme, lucru care nu s-ar fi petrecut de altfel fără ca acestea să fie „agreate” de şeful CJ (ex. Patinoarul Brăila, Muzeul Brăilei, Drumul Mării ş.a.), firma „de suflet” a lui STANCU, CONCIVIA, a executat/execută cea mai mare parte a lucrărilor în condiţiile în care în procedura de atribuire se specifică, destul de clar, că „lucrările nu pot fi subcontractate” – un aspect nesemnificativ pentru STANCU.

Ştie toată lumea ce firmă a construit Patinoarul Brăila (licitaţie câştigată de TMUCB – condusă de amicul Baronului STANCU, Antihi Ionel – şi executată efectiv de CONCIVIA, costurile lucrărilor fiind suplimentate cu 50% faţă de valoarea iniţială), ce firmă execută reabilitarea clădirilor Muzeului Brăilei (investiţie plătită exclusiv din fondurile CJ Brăila - 3,7 milioane euro, unde a câştigat bunul prieten Pipera Cornel de la Confort 2000, căruia i s-au luat 90%din lucrări de către CONCIVIA (fără contract de subcontractare).

Să nu neglijăm lucrările de la „Drumul Mării” (câştigate în anul 2009 de Max Bogl şi Tancrad din Galaţi – firma colaboratorului apropiat al lui STANCU, Stancic Cristian) proiect în valoare de peste 20 milioane euro, unde cantitatea de piatră necesară a fost asigurată tot de o firmă a lui GHEORGHE BUNEA STANCU – HERCULES SA, iar peste jumătate din lucrările efective au fost executate tot de CONCIVIA.

În 2010 Stancu vrea să construiască campusul şcolar al Liceului din Ianca (licitaţie pe care, ce-i drept, de data asta CONCIVIA a câştigat-o, numai că de pe poziţia a 3-a!!!), păi ce primarul de acolo mişcă în front!!

Ce să mai vorbim de cei 7,7 miliarde lei plătiţi de Simi (primarul nostru) pe doar 20 m de taluzat faleza plus montarea a 2 bănci şi 2 becuri!! Oficial lucrarea i s-a încredinţat direct firmei Tancrad (deci nu a fost licitată) dar majoritatea deconturilor s-a făcut – indirect - către CONCIVIA, adică banii i-a luat GHEORGHE BUNEA STANCU.

Ce credeţi oare acum se vor sesiza Parchetul şi Poliţia? Punem pariu că nu?!!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.