miercuri, 19 mai 2010

Culiţă Tărîţă a donat "TCE 3 Brazi" şi... a pierdut mărcile "Monitorul"!

 Articol preluat in totalitate de pe site-ul http://www.antitepari.ro/


  • Parlamentarul nemţean s-a retras din firma "TCE 3 Brazi" şi a cedat părţile sociale unuia dintre cei trei fii
  • În 2002, firma lui Culiţă Tărâţă a cumpărat mărcile "Monitorul de Brăila", "Monitorul de Neamţ", "Monitorul de Roman", în scopul de a controla ziarele locale cu aceleaşi nume
  • Chiar în ziua când aceste mărci au expirat, un "vânător de mărci" din Bacău a depus cereri pentru înregistrarea mărcilor "Monitorul de Brăila" şi  "Monitorul de Neamţ", plus alte 15 cereri asemănătoare
  • "Best Media Consulting", firma care "râvneşte" la mărcile "Monitorul" (inclusiv "de Bucureşti", "de Cluj", "de Oradea" sau "de Sibiu"), este deţinută (indirect) de Petru-Gabriel Vlase, deputat PSD de Bacău
Născut la data de 6 decembrie 1952, Culiţă Tărâţă a înfiinţat, în anul 1994, împreună cu soţia Elvira, societatea "TCE 3 Brazi", al cărui nume includea toată familia (iniţialele de ţa Tărăţă Culiţă şi Elvira plus cei trei copii ("3 Brazi") după cum explica la un moment dat actualul parlamentar de Neamţ.

În luna martie a acestui an, la puţin timp după declanşarea Dosarului Voicu, Culiţă Tărâţă s-a decis să cedeze părţile sociale deţinute la "TCE 3 Brazi" (90% din capitalul social) către unul din fii, Mihai. După cum se precizează în documentele oficiale depuse la instituţiile abilitate, la data de 11 martie 2010, "se retrage din societate asociatul Tărăţă Culiţă, fără nici un fel de pretenţii de la societate sau de la asociatul rămas, care cesionează domnului Tărâţă Mihai, cetăţean român, născut la data de 12 noiembrie 1985 în municipiul Roman, judeţul Neamţ, domiciliat în satul Traian, comuna Zăneşti, judeţul Neamţ, un număr de 455.400 părţi sociale, reprezentând 4.554.000 lei, din capitalul social subscris şi vărsat în sumă de 5.060.000 lei. Cesiunea s-a făcut la valoarea nominală de 10 lei pentru 1 (una) parte socială".
Datorii la stat de 11,9 milioane RON

În anul 2008, societatea-fanion a familiei Ţărâţă a înregistrat o cifră de afaceri de 285,97 milioane RON şi un profit net de 30,3 milioane RON, cu un efectiv mediu de 935 angajaţi, dar merită menţionat faptul că datoriile totale ale firmei la data de 31 decembrie 2008 se ridicau la 154,4 milioane RON.

Conform site-ului ANAF, "TCE 3 Brazi" figura la data de 31 martie 2010 cu obligaţii restante la bugetul de stat în valoare de 11.901.149 RON, defalcate astfel:
¤  Impozit pe profit - 1.004.284 RON
¤ TVA - 3.485.917 RON
¤ Impozit pe venit din salarii - 111.687 RON
¤ Alte impozite si taxe - 1.673.850 RON
¤ Dobanzi si penalitati - 5.625.411 RON
Chiar dacă această sumă este impresionantă, merită subliniat faptul că firma nemţeană nu înregistrează datorii la bugetele de asigurări sociale, de şomaj sau de sănătate, ceea ce înseamnă că dările aferente salariaţilor au fost achitate la zi.

IMB - afacerea care l-a obligat pe Tărâţă să devină "mogul media"

Cea mai controversată afacere a firmei "TCE 3 Brazi" a fost concesionarea Insulei Mari a Brăilei (IMB), afacere care a fost ţinta mai multor procese şi chiar a unor investigaţii ale DNA. Deranjaţi de venirea unui "venetic" în IMB, brăilenii au început să îl atace susţinut pe Culiţă Tărâţă, iar unul dintre cele mai utilizate "vehicule" ale acestor atacuri a fost principalul cotidian din zonă, "Monitorul de Brăila".

Pentru a scăpa de aceste atacuri, Culiţă Tărâţă, prin intermediul "TCE 3 Brazi" a preluat/cesionat marca "Monitorul de Brăila" de la "Dramiral Group". Această afacere a inclus şi alte două mărci, "Monitorul de Neamţ" şi "Monitorul de Roman". Astfel, Culiţă Tărâţă a ajuns "mogul media" cu 3 ziare, numai că mişcarea lui nu a avut succes la Brăila, acolo unde "îl durea mai tare". Mai exact, echipa de "Monitorul de Brăila" nu a acceptat noul patronat, a demisionat în bloc şi a lansat un nou ziar "Obiectiv - Vocea Brăilei", cotidian care "l-a rupt" în continuare pe "noul moşier din Insula Mare a Brăilei".

Mărcile lui Tărâţă sunt râvnite de un "vânător" din Bacău

Pentru că proprietatea intelectuală este o necunoscută pentru agricultorul Culiţă Tărâţă, acesta nu a ştiut sau a ignorat faptul că valabilitatea mărcilor este de 10 ani, şi nu "până la moartea proprietarului".

Astfel, pe 27 februarie 2008 au expirat cele trei mărci preluate de firma lui Tărâţă. În aceeaşi zi, un "vânător de mărci", mai exact firma băcăuană "Best Media Consulting", prin intermediul mandatarului "Cabinet Individual Proprietate Industriala Alecu Bogdan", a solicitat înregistrarea marcilor "Monitorul de Brăila" si "Monitorul de Neamţ".
În noiembrie 2008, firma băcăuană a reuşit să obţină publicarea celor două mărci în "Buletinul Oficial de Proprietate industrială" - Secţiunea Mărci, pe clasa 16.

Înregistrarea celor două mărci de către "Best Media Consulting" a fost contestată conform regulilor stabilite de OSIM (opoziţie, în termen strict juridic), iar la ora actuală se află încă în litigiu.

Chiar dacă a depus opoziţie împotriva înregistrării mărcilor de către firma din Bacău, Culiţă Tărâţă a omis să solicite şi reînnoirea mărcilor (pentru o perioadă de încă 10 ani), astfel că, la ora actuală, toate cele 3 mărci cumpărate în 2002 de societatea lui Culiţă Tărâţă sunt "decăzute".

"Monitorul de Neamţ (şi Roman)" apare în continuare, chiar dacă Tărâţă a pierdut marca

"Chiar dacă opoziţia împotriva înregistrării mărcilor «Monitorul de Brăila» şi «Monitorul de Neamţ» de către «Best Media Consulting» va avea succes şi firma băcăuană nu va primi certificat de marcă, societatea «TCE 3 Brazi» nu mai are drept de utilizarea exclusivă a acestor mărci, conform legislaţiei în vigoare. Pentru a redobândi acest drept, societatea familiei Tărâţă ar trebui să depună noi cereri, dar acelaşi demers ar putea fi efectuat şi de către orice altă persoană fizică sau juridică", ne-a declarat Liviu Vatavu, consilier în proprietate intelectuală.

Din punctul de vedere al lui Tărâţă, pierderea pare a fi cel mult parţială, pentru că ziarul "Monitorul de Brăila" nu mai apare, iar "Monitorul de Roman" a fost "unit" cu "Monitorul de Neamţ" (un fel de "2 în 1"). Totuşi, o mare pierdere va înregistra societatea care la ora actuală editează cotidianul "Monitorul de Neamţ şi Roman", firma "Grupul de Presă Accent", care oficial nu este controlată de Culiţă Tărâţă şi care, din această activitate, a obţinut în 2007 şi 2008 un profit total de peste 7,5 miliarde lei vechi.

Astfel, "Best Media Consulting" sau altcineva care va reuşi să înregistreze marca va putea obliga "Grupul de Presă Accent" să renunţe la editarea cotidianului nemţean sau să plătească sume considerabile (pentru cesionarea mărcii sau pentru franciză), în cazul în care firma nemţeană va mai dori să editeze această publicaţie.

Cine este "vânătorul de mărci" din Bacău?

"Best Media Consulting" SRL a fost înfiinţată în anul 2005 şi are ca asociaţi două societăţi din Bacău, "Saga-Trans" SRL (80%) şi "Saga" SA, ambele cu acelaşi sediu ca şi "vânătorul de mărci". Iar dincolo de alte nume care apar în structura acestor firme, există şi o "vedetă": Petru-Gabriel Vlase, deputat PSD de Bacău, care în declaraţia de avere din 27 iulie 2009 ne spunea că participaţia lui la "Saga-Trans" valoarează un milion de dolari.

"Best Media Consulting", firmă care îi are ca administratori pe Gheorghe-Daniel Saviuc şi Maria Comănescu, a depus "un vraf" de cereri pentru înregistrarea unor mărci consacrate în presă, lista acoperind mai multe oraşe importante ale ţării:
¤ Observator - ediţie de BACĂU
¤ Observator - ediţie de NEAMŢ
¤ Observator - ediţie de VASLUI
¤ Observator - ediţie de GALAŢI
¤ Observator - ediţie de BOTOŞANI
¤ Observator - ediţie de BRĂILA
¤ Monitorul de VASLUI
¤ Monitorul de NEAMŢ
¤ Monitorul de GALAŢI
¤ Monitorul de CLUJ
¤ Monitorul de BRĂILA
¤ Monitorul de BRAŞOV
¤ Monitorul de BACĂU
¤ Monitorul de BAIA MARE
¤ Monitorul de BUCUREŞTI
¤ Monitorul de ORADEA
¤ Monitorul de SIBIU.
În ceea ce priveşte mărcile "Observator - ediţie de..." demersul a fost încununat de succes, dar la actualele vremuri negre din media românească este greu de crezut că se va găsi vreun "mogul" dispus să cumpere aceste mărci de la firma deţinută (indirect) de parlamentarul Petru-Gabriel Vlase.

Pentru mărcile "Monitorul", încercarea de înregistrare s-a izbit de opoziţii şi contestaţii, în majoritatea cazurilor existând litigii în diverse faze, până la "acţiune în anulare" - în cazul "Monitorul de Cluj".

Tărâţă şi proprietatea intelectuală - n-ai cu cine...

Dincolo de lipsa de onestitate a demersurilor iniţiate de "Best Media Consulting" şi SUSŢINUTE de "Cabinet Individual Proprietate Industriala Alecu Bogdan", din acest eveniment se pot trage două concluzii:
1. "Vânătoarea de mărci" este pe cale să devină o "ocupaţie" în România;
2. Mai devreme sau mai târziu, indiferenţa manifestată (în special de firme) în materie de proprietate intelectuală/industrială va fi speculată/sancţionată de cineva. Cu sau fără rea-credinţă!!!

Iar revenind la Culiţă Tărâţă, putem spune că pedeapsa pentru tratarea cu sictir a proprietăţii intelectuale se va răsfrânge asupra altcuiva: asupra editorului cotidianului nemţean şi, nu în ultimul rând, asupra ziariştilor de la această publicaţie.

4 comentarii:

  1. Romanii au creat PARLAMENTUL in RO. , acesta a aprobat LEGI prin care au fost angajati Jefuitori la STAT , Parlamentul timp de 20 de ani a consumat din buget in jur de 20 miliarde EURO + legile care au creat portite prin care Economia subterana a inghitit in jur de 46 miliarde EURO - Aparatul de FISC trebuia atunci ELIMINAT si supertaxate AVERILE in paralel cu URMARIREA EVAZIONISTILOR !!! deci DESTEPTAREA ROMANI - PUTEREA ESTE in VOI !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tanti Costea, nu te-am mai citit de vreo 2 saptamani si rau am facut. Constat ca esti tot mai combativa, mai indrazneata si mai vioaie. De unde afli atatea despre mafiotii astia? De pe Facebook?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu. Primesc rapoarte cu mentiunea "strict secret" :)) :))

    RăspundețiȘtergere
  4. ESTI TARE AURA TINEO TOT ASA

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.