joi, 10 iunie 2010

Dupa noile sanctiuni impuse Iranului, Putin si Sarkozy pun lumea la cale tete-a-tete



* Acuzata de Israel ca-i inarmeaza pe inamicii sai, printre care si Iran, Rusia considera ca sanctiunile sunt inutile* Grupul Bildenberg ar fi discutat, saptamana trecuta, in Spania invadarea Iranului
Premierul rus Vladimir Putin se afla in Franta azi si maine. Inaintea vizitei sale, Putin a acordat un interviu Agentiei France-Press (Xinhua/Reuters Photo) si canalului de televiziune France 2. Interviul, realizat luni la Soci, statiunea turistica de la Marea Neagra care va gazdui JO de iarna in 2014,  a fost difuzat aseara pe postul tv. Putin se intalneste in cadrul acestei vizite cu Sarkozy, in contexul international al tensionarii situatiei in Orientul Mijlociu si al crizei economice si financiare cu care se confrunta Europa, unde se pune problema devalorizarii monedei unice in raport cu dolarul. Pe acest fond, declaratiile celui mai puternic om din Rusia s-au axat in principal pe zona euro, politica de sanctiuni impotriva Iranului si pe libertatile publice din Rusia.
"Nimeni nu are interesul sa distruga Uniunea Europeana"
Ziarul Le Monde preciza ieri ca Putin s-a declarat increzator in moneda euro, afirmand ca “in ansamblu, fundamentele economiei europene sunt destul de puternice”.  El a estimat ca autoritatile economice europene actioneaza intr-o “maniera absolut corecta”. Potrivit lui Putin, “nimeni nu are interesul sa distruga Uniunea Europeana” care are in randurile sale “adevarati lideri in materie de stabilitate”, anume “economiile Germaniei si Frantei”.  
Referindu-se la relatiile comerciale franco- ruse, Putin a revenit asupra unei eventuale achizitii de la francezi  a unei nave de razboi Mistral. Potrivit spuselor sale, “ aceasta tranzactie nu ar putea fi interesanta decat daca va fi insotita de un transfer de tehnologie “. El a subliniat ca printre altele, “cooperarea intr-un domeniu atat de sensibil ca productia industriala a armelor  conduce la ameliorarea increderii intre tari”. Achizitionarea acestei nave nu inseamna, potrivit lui Putin, nicio intentie de agresiune. "Franta detine port- elicoptere de acest tip. Pe cine se pregateste ea sa atace? De ce oamenii se gandesc ca Rusia va ataca inevitabil pe cineva daca va dispune de mijloace”, s-a intrebat retoric Putin.  

"Per ansamblu, sanctiunile sunt ineficace”
In materie de politica externa, prim ministrul rus a reiterat opozitia sa fata de sanctiunile impuse Iranului, considerand ca “ in ansamblu, ele sunt ineficace. Dand de exemplu Coreea de Nord: "Impotriva Coreei de Nord sanctiunile a fost aplicate. Programul se dezvolta oricum, conducatorii nord-coreeni anuntand ca au arma nucleara, chiar sub  aceste sanctiuni. Atunci, ce valoare au ele?"
Intrebat despre atacul flotilei ‘umanitare” in drum spre Gaza, interventie care a dus la noua morti din randurile pasagerilor, Putin si-a exprimat consternarea: “Trebuie sa facem ceva cu totii pentru ca nimic asemanator sa nu se mai intample”. El a afirmat ca “acest act s-a produs in apele neutre” si a precizat ca  Rusia a pledat totdeauna pentru ridicarea blocadei in Gaza. “ Nu cred ca aceste metode sunt eficiente pentru a rezolva problemele din regiune”.
Reamintesc ca saptamana trecuta armata israeliana a atacat un convoi umanitar care se indrepta spre Fasia Gaza, noua cetateni turci fiind ucisi, ceea ce a dus la ruperea relatiilor diplomatice dintre Turcia si Israel si intrunirea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU. Pe acest fond, Israelul s-a aratat iritat si de atitudinea SUA, premierul Netaniahu anulandu-si intalnirea cu Obama, presedintele american fiind numit “tradator” din cauza apropierii fata de Rusia.  Ar mai fi si reuniunea din Spania a Grupului Bildenberg (singurul roman membru al acestui grup este guvernatorul BNR, Mugur Isarescu), despre care cunoscatorii spun ca ar fi adevaratul centru de comanda mondial, unde s-ar fi discutat invadarea Iranului. De altfel, Consiliul de Securitate al ONU a impus ieri noi sancţiuni Iranului, pentru a încerca să îl convingă să îşi suspende activităţile nucleare sensibile şi să dea asigurări comunităţii internaţionale privind natura paşnică a programului său, transmite AFP, monitorizată de Mediafax. Consiliul a adoptat în acest scop Rezoluţia 1.929, redactată de Statele Unite şi având drept coautori Germania, Franţa şi Marea Britanie, cu 12 voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere. Brazilia şi Turcia au votat împotrivă, iar Libanul s-a abţinut.
Situatia este departe de a se calma. Cateva nave libaneze si iraniene se vor indrepta in cursul saptamanii viitoare spre Gaza. Le Monde scrie astazi ca sansele lor de a ajunge la destinatie sunt nule pentru ca Israelul a precizat in mai multe randuri ca va impiedica toate tentativele de a sparge blocada impusa in Gaza.  De data aceasta, pe navele cu ajutoare pentru Gaza se vor imbarca si jurnalisti. Vaporul Naji-el-Ali (numele unui caricaturist palestinian) va parasi Libanul avand la bord presa si materiale scolare pentru elevi. Chiar si premierul turc anunta saptamana trecuta ca va urca si el la bordul unei nave cu ajutoare umanitare pentru palestinienii din Fasia Gaza.
Asa stand lucrurile, vizita lui Putin in Franta capata dimensiuni mult mai profunde decat lasa sa se inteleaga interviul AFP . Lumea sufera schimbari majore, se reconsidera relatiile intre state,  iar Romania, din cauza incompetentei conducatorilor, se afla din nou la periferie. Spre rusinea ei, presa romaneasca, prinsa in jocurile politice dambovitene, ignora din neprofesionalism toate evenimentele majore pe plan international,  care vor avea efecte si asupra noastra.
Nu exista nicio dezbatere si nicio reactie oficiala a Statului Roman privind solicitarea Israelului de a face antrenamente aviatice in spatiul nostru aerian. Solicitare evreilor catre Romania vine dupa ce dupa ce Turcia nu le mai permite folosirea spatiului ei aerian in acest scop si a interupt toate relatiile cu Israel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.