miercuri, 2 iunie 2010

Israel elibereaza o parte din prizonierii turci

La presiunea internationala, Israel a eliberat primii 50 de turci, din 300, arestati in timpul atacului de luni asupra flotilei umanitare care se indrepta spre Fasia Gaza, scrie cotidianul Le Monde de azi.
Marti seara, primul ministru israelian, Benyamin Nétanyahou, a anuntat ca toti  cetatenii straini arestati in timpul asaltului vor fi expulzati din Israel. Decizia a fost luata de cabinetul de securitate, restrans la sapte ministri, prezidat de Netaniahu. Potrivit radioului militar israelian, ultimele expulzari vor avea loc joi.
Dupa asaltul asupra flotilei internationale care se indrepta spre Gaza, cele sase vapoare au fost escortate de marina israeliana spre portul  Ashdod, la jumatatea drumului intre Tel-Aviv si Gaza. Dupa debarcare, ranitii au fost transferati la un spital si cei mai multi dintre pasageri trimisi la inchisoare. Printre pasagerii flotieli se aflau 380 de turci, 38 greci, 31 englezi, 30 iordanieni, 28 algerieni, 9 francezi, 6 italieni et 7 irlandezi.
Din 682  persoane care se aflau pe vapoare, 45 au acceptat sa fie expulzate. Ceilalti au fost dusi la inchisoarea din  Beer-Sheva, in sudul Israelului."Sunt mai bine de 500 de detinuti si intre cinci si opt avocati, deci va dura ceva timp sa fie vazuti toti", a precizat a Gaby Rubin reprezentatul unei organizatii pentru apararea drepturilor omului.
Obama: Ajutoarele pentru Gaza nu trebuie sa lezeze Israelul

Presedintele american, Barack Obama, si premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, au vorbit marti la telefon. Dupa aceasta conversatie cu liderul tarilor aliate in interiorul NATO, Obama a transmis "sincere condoleante pentru vietile pierdute si pentru ranitii in timpul operatiunilor israeliene impotriva navei sub pavilion turc, cu destinatia Gaza". Reafirmand sprijinul SUA pentru "o ancheta impartiala si transparenta asupra acestei tragedii", Obama a insistat asupra "interesului de a gasi cele mai bune solutii pentru transportul ajutoarelor umanitare cetatenilor din Fasia Gaza, fara a submina securitatea Israelului". (Traducere Aura Costea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.