miercuri, 1 decembrie 2010

In sfarsit, o reactie normala din partea Parlamentului: Rosia Montana, pe lista UNESCO

UP DATE:Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a organizat ieri la Bruxelles o audiere publica pe tema proiectului minier de la Rosia Montana, la care au participat atat reprezentati ai Rosia Montana Gold Corporation, cat si opozanti ai proiectului. Cititi aici detalii de la aceasta audiere.
Dupa raportul favorabil companiei Rosia Montana Gold Corporation prezentat parlamentarilor romani de un arhitect britanic, Mediafax publica punctul de vedere al celor doua camere, din care aflam ca se intentioneaza includerea sitului in patrimoniul universal si, drept consecinta, zadarnicirea intentiilor RMGC de a incepe exploatarea aurului folosind tehnologia pe baza de cianuri.
"Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO se angajează să susţină includerea sitului Roşia Montană pe lista tentativă prin toate mijloacele aflate la dispoziţia sa", se arată în documentul remis ca replică la criticile unui expert britanic privind această iniţiativă.
"Statul român, semnatar al Convenţiei Mondiale pentru Patrimoniu, prin instituţiile abilitate, este cel care decide obiectivele pasibile să fie incluse în patrimoniul cultural universal, respectiv introducerea sitului Roşia Montană pe lista tentativă a UNESCO", menţionează comunicatul.
"Opinia domnului arhitect Dennis G. Rodwell, membru ICOMOS, contravine cu rezoluţiile adoptate de Consiliului Internaţional pentru Monumente şi Situri (ICOMOS) - organism responsabil cu evaluarea monumentelor propuse pentru fi înscrise pe lista patrimoniului mondial al UNESCO - prin care se face apel la autorităţile naţionale şi la comunitatea internaţională de a interveni pentru a asigura o protecţie adecvată acestui sit", se mai arată în documentul care subliniază: "Dat fiind faptul că raportul a fost întocmit la cererea companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), ridică semne de întrebare privind obiectivitatea acestuia, reprezentând strict punctul de vedere al dl. arh. Rodwell".

Spre deosebire de europarlamentarul Adina Valean, sotia liderului PNL Crin Antonescu, care sustine interesele RMGC, colega sa Renate Weber apreciaza ca proiectul nu aduce niciun beneficiu Romaniei. Europarlamantarul PNL si-a exprimat punctul de vedere fata de pozitia comisiei parlamentare prin intermediul unui e-mail: "Sper din tot sufletul ca aceasta comisie comuna a celor doua Camere va face macar in ceasul al doisprezecelea ceea ce trebuie! Rosia Montana trebuie sa fie protejata de UNESCO. Cat despre expertii gasiti de-a lungul timpului de RMGC...no comment. RW".

5 comentarii:

  1. Faptul ca europarlamentarul Adina Valeanu-Antonescu ,nu sustine punctul de vedere,si,interesul statului roman,nu poate sa ne surprinda ,ea,facand parte din categoria europarlamentarilor vorbitori de limba romana ,care transmit si nu iau atitudine in favoarea tarii,asupra hotararilor luate la Consiliul Europei.In ceia ce priveste Rosia Montana,trebuie sa respecte punctul de vedere al lui Dinu Patriciu,fiind platita de acesta, ca experta.Daniel Daianu n-a avut loc pe listele de europarlamentari,a avut loc sotia presedintelui PNL.

    RăspundețiȘtergere
  2. altadata erai mai veriticala si-mi postai comentariile. unde-i impartialitatea ta de jurnalist incoruptibil?
    deci, nimic de amicul tau pus sef la serviciul de ambulanta?
    rusine, dinu patriciu:))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Comentariul tau nu are nicio legatura cu articolul la care postezi. Tii doar ca, la adapostul anonimatului, sa vehiculezi niste rautati, ca o dovada a meschinariei tale. Ti-l validez totusi, in speranta ca intelegi si tu cat esti de ridicol. In primul rand, nu trebuie sa imi spui tu cine imi sunt amicii/cunostintele/prietenii/dusmanii. In al doilea rand, nu ma intereseaza nicio numire de director in mod particular, iar daca tu ai ceva de impartit cu persoana despre care vorbesti n-ai decat sa-i spui personal, nu sa postezi comentarii pe unde poti si sa acuzi detinatorii de site-uri/bloguri de nu stiu ce traznai.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred si sustin ca colectivul redactional sau cel insarcinat cu aprobarea postari comentariului,indiferent de la cine provine,are dreptul de a "cenzura" si a cere "argumente,fapte, dovezi? atunci cand prin comentariu se aduce atingeri imagini celui vizat.Cred ca nu s-a inteles bine cuvantul cenzura si libertatea de exprimare.Libertatea de exprimare trebuie abordata ca o necesitate inteleasa si nu ca un mijloc de a terfeli imaginea unui om.Neadmiterea la publicarea nu este cenzura,ci,o masura de asanare a unei libertati prost inteleasa.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.