marți, 30 noiembrie 2010

Parlamentarii romani au acceptat prezentarea unui raport rusinos asupra Rosiei Montana

Raportul de mai jos, intocmit de un "expert" britanic, a fost prezentat ieri in Parlamentul Romaniei. Reamintesc faptul ca printre sustinatorii romani ai proiectului criminal RMGC se afla si sotia liderului PNL Crin Antonescu, europarlamentarul Adina Valean, in acelasi timp consiliera lui Dinu Patriciu.

"Ca urmare a preocuparii clientului nostru, Rosia Montana Gold Corporation, pentru protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane, RMGC a dorit ca aceasta dezbatere sa beneficieze de expertiza stiintifica si de obiectivitatea unui reputat expert european in protectia patrimoniului. In acest sens, RMGC a incredintat arhitectului britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO si membru ICOMOS, misiunea de a intocmi un raport independent de evaluare a situatiei patrimoniului din Rosia Montana, raport ale carui concluzii urmeaza sa fie integrate in strategia de profil a companiei.
In raportul intitulat Reflectii privind relevanta si adecvarea declararii Rosia Montana ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO, Dennis Rodwell arata ca propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa a UNESCO are “deficiente majore” si ar trebui adandonata imediat. “Sugestia de a include Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO, afirma expertul britanic, pune la indoiala integritatea procesului de selectie si are potentialul de a discredita Romania in obligatiile sale, ca semnatar al Conveniei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu din 1972, precum si de a-i slabi pozitia in cazurile cu adevarat justificate”. Pe langa aceasta concluzie importanta, expertul UNESCO mai atrage atentia si asupra unui criteriu cheie de includere pe lista UNESCO a unui monument sau sit istoric – acceptul si participarea comunitatii locale la sustinerea acestei initiative –, criteriu care nu este indeplinit in cazul sitului de la Rosia Montana, comunitatea locala opunandu-se acestui demers. Aceste concluzii, precum si multe alte observatii pot fi gasite pe larg in raportul redactat de expertul britanic Dennis Rodwell, pe care il atasam.
Patrimoniul de la Rosia Montana este o componenta importanta a proiectului minier propus de RMGC. Pornind de la prevederile legale in vigoare, compania a intreprins in zona un amplu program de cercetare arheologica, in valoare de 11 milioane USD, care a scos la lumina vestigii pana atunci necunoscute, prin eforturile a 80 de cercetatori romani si straini. De asemenea, RMGC a inaugurat in februarie 2010 prima cladire restaurata din centrul istoric al comunei, care adaposteste in prezent expozitia permanenta de istorie a mineritului, “Aurul Apusenilor”. Pentru a continua lucrarile de cercetare, conservare si punere in valoare a patrimoniului, RMGC a alocat deja un buget suplimentar de 35 de milioane USD pentru crearea unui muzeu modern al mineritului, protejarea in situ a galeriilor romane din centrul istoric si pentru restaurarea in intregime a acestuia, dupa demararea proiectului minier". 
Cititi aici ce sustine o echipa de ofiteri SRI: zacamintele de aur si argint de la Rosia Montana ar fi praf in ochi: „La Roşia Montană sunt sute de mii de tone de URANIU pur”.   
Cu toate acestea, jurnalistul  de la Formula AS Ion Longin Popescu,  care urmareste de ani de zile ce se intampla la Rosia Montana, a vorbit cu  fostul inginer sef, Aurel Santimbrean, iar acesta nu stie sa se fi pus in evidenta radiatii. Ion Longin Popescu a precizat pentru BrailaNews ca inginerul Santimbreanu "crede ca nu exista uraniu. Mai mult, in analiza din 1973, cand au fost cercetate si descoperite mai multe metale rare in roca de pe varful Cetate (varful geaman cu varful Carnic), au fost identificate titan, vanadiu, galiu etc., dar nu uraniu. Pe de alta parte, in urma cu cativa ani, Gold Corporation s-a inscris pe lista firmelor care ar fi dorit sa participe la constructia si exploatarea grupurilor III, IV de la Centrala Nucleara Cernavoda. De ce a facut-o? Sa fi gasit totusi uraniu? Deci lucrurile nu sunt clare, dar mai degraba nu exista decat exista", a adaugat jurnalistul propria sa opinie.   

Un comentariu:

  1. Difuzarea unor documente secrete si confidentiale de catre WikiLeaks, dintre care cateva mii vizeaza Alianta Nord-Atlantica, este "ilegala, iresponsabila si periculoasa", a declarat marti purtatoarea de cuvant a NATO, Oana Lungescu, citata de AFP.

    "Politica noastra este sa nu facem nici un comentariu fata de informatii clasificate si condamnam scurgerea de documente confidentiale", a declarat ea.

    "Acest lucru este ilegal, iresponsabil si periculos, faptul ca documentele care au facut obiectul scurgerilor sunt de natura diplomatica sau militara", a adaugat ea.

    Continutul mai multor telegrame diplomatice americane a fost postat pe Internet de catre site-ul Wikileaks, care arata ca cele mai multe dintre cele 200 de bombe nucleare americane se afla in tarile membre NATO Belgia, Olanda, Germania si Turcia.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.