marți, 12 ianuarie 2010

O afacere ţinută la secret


* Contractul dintre APAM Horez şi DAGL a fost desecretizat * Serviciul de gestionare a câinilor comunitari se dovedeşte a fi o gaură neagră a bugetului local * O concesiune făcută cu scopul de a ne scuti de un efort anual de 600 de milioane de lei a dus, de fapt, la o împovărare cu 8,5 miliarde în doi ani* Aceşti saci, în care sunt depozitate leşurile animelelor, se găsesc tot timpul în camera frig de la adăpostul unde Primăria spune că sunt "îngrijiţi"câinii

Timp de doi ani, Primăria a ţinut, nejustificat, la secret contractul public cu APAM Horez privind serviciul de gestionare a câinilor comunitari, document care a intrat de curând în posesia noastră. Corespondenţa purtată de „Ziarul de Brăila” cu Primăria pe acest subiect, în baza Legii 544 privind accesul la informaţiile de interes public, a condus la o gravă neînţelegere din partea autorităţii locale privind caracterul acestui contract. Edilul însuşi ne-a transmis atât verbal, cât şi în scris, prin directorul DAGL Dan Apostol, că acest contract este confidenţial şi nu poate fi pus la dispoziţia solicitanţilor, cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite. Brăilenii au fost ţinuţi în confuzie şi lăsaţi, în mod eronat, să creadă că APAM Horez are misiunea de a steriliza şi eutanasia aceste animale când, de fapt, legea îi permite doar să prindă aceşti câini. În tot acest timp, comunitarii nu numai că nu au fost adunaţi de pe străzi, dar aproape toţi câinii strânşi anul acesta în padocul de la Lacu Sărat au murit. Şi ca tortul să aibă şi o cireaşă, pentru atâta lucru, în doi ani, s-a cheltuit de la bugetul de stat incredibila sumă de 8, 5 miliarde de lei vechi. La această stare, de fapt, au contribuit toate instituţiile statului cu competenţe în domeniu, dacă nu prin complicitate, cel puţin prin indiferenţa de a rezolva una dintre cele mai grave probleme ale comunităţii locale.

APAM Horez, providenţa pentru DAGL

Contractul dintre APAM Horez şi Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală a fost înregistrat cu nr. 36 la data de 31 august 2006 şi are ca obiect cedarea-primirea, în concesiune, a Serviciului specializat de gestionare a câinilor fără stăpân. Motivaţia care a stat la baza încheierii acestui contract, aceea că Primăria se confruntă cu dificultăţi economico-financiare şi, deci, e incapabilă să mai desfăşoare această activitate a convins Consiliul Local să aprobe concesionarea serviciului prin HCLM 97/31.05.2006. La acel moment, DAGL invocă şi neimplicarea ONG-urilor de profil în această activitate. La fix trei luni de la asumarea acestor deficienţe de către DAGL şi emiterea hotărârii de Consiliu Local, intră în scenă şi APAM Horez căreia îi revine sarcina de a prelua gestionarea câinilor comunitari, cu obligaţia să facă investiţii: spaţii de cazare pentru câini cu capacitate de minim 300 de locuri, spaţii pentru adăpostirea postoperatorie a animalelor sterilizate şi spaţii pentru intervenţii medicale, staţionar sanitar-veterinar, filtru sanitar, spaţiu pentru depozitarea deşeurilor şi cadavrelor, spaţiu administrativ, mijloace de capturare. Totul, din fonduri proprii, fiind excluse alocaţiile bugetare de la bugetul local. „Ce s-a întâmplat în realitate întrece orice închipuire. Nu numai că nu s-a respectat contractul, dar APAM Horez a beneficiat de peste 850.000 lei de la bugetul local în ultimele 28 de luni, în condiţiile în care pentru acelaşi tip de serviciu DAGL-ul a primit de şase ori mai puţin”, declară preşedintele Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor, Mircea Şerbănoiu, cel care a solicitat în instanţă desecretizarea contractului şi a obţinut-o înainte de finalizarea procesului.

DAGL, DSVSA şi Poliţia Comunitară, îngerii păzitori ai lui Horez

Mai mult, APAM Horez s-a folosit şi personalul DAGL, „în flagrantă neconcordanţă cu clauzele din contract”, a declarat Şerbănoiu, preşedintele FRPCA. Acesta spune că el şi membrii asociaţiei sale i-au întâlnit de nenumărate ori pe teren, alături de angajaţii lui Horez, pe responsabilii DAGL Marioara Barbu şi pe un anume Pârlog. Acesta tranchiliza câinii, deşi numai un medic veterinar are dreptul să folosească astfel de substanţe. Mircea Şerbănoiu mai spune că Horez a beneficiat din plin şi de concursul Poliţiei Comunitare, fără să aibă un contract de prestări servicii cu această instituţie, semn că toate acţiunile se desfăşurau sub oblăduirea Primăriei şi nu numai. „Atât DAGL, cât şi concesionarul desfăşoară abuziv această activitate în baza cod CAEN 7500, fost 8520- activităţi veterinare, deoarece doar medicii veterinari sunt abilitaţi să facă aceste lucruri. Astfel, reprezentanţii DSVSA Brăila au comis abuzuri în serviciu prin eliberarea unui certificat de înregistrare şi că au refuzat să emită ordonanţă de interzicere a funcţionării conform legii, permiţând ca adăpostul să funcţioneze fără minime condiţii”. Potrivit lui Şerbănoiu, acest lucru a condus la rele tratamente şi cruzimi faţă de animalele din adăpost, de aici şi explicaţia pentru faptul că din 1.450 de câini capturaţi de la începutul lui 2008 şi până în luna septembrie, 1.303 au murit în adăpostul lui Horez.

APAM Horez încasează ilegal bani de la bugetul local

Graba cu care s-a încheiat acest contract este demonstrată de lipsa avizelor şi autorizaţiilor necesare şi obligatorii la începerea activităţii. Mai mult, pentru a putea desfăşura un astfel de serviciu, era obligatoriu să prezinte în termen de şase luni de la începerea activităţii atestarea care asigura dreptul de a efectua servicii publice. Nici în acest moment, APAM Horez nu a prezentat aceste documente care conferă dreptul de a funcţiona şi cheltui fonduri publice. „Nu are nici măcar un contract de prestări servicii cu Primăria Brăila pentru a putea deconta fondurile de la bugetul local. Cu alte cuvinte, banii încasaţi până acum se constituie în venituri ilegale. Acest lucru ne face să credem că motivul real al concesionării serviciului a fost altul decât dificultăţile economico-financiare invocate de administraţia publică”, a mai spus Mircea Şerbănoiu.
Conţinutul acestui contract, faptul că este într-o totală contradicţie cu HCLM nr. 97 şi modul în care a fost pus în aplicare confirmă temerile exprimate de-a lungul timpului privind legalitatea concesionării, dar şi a derulării acestei activităţi, finanţate cu fonduri publice. „Ziarul de Brăila” şi-a făcut datoria să informeze ce se întâmplă cu banii obţinuţi din taxe şi impozite, iar de aici responsabilitatea verificării tuturor celor semnalate de noi revine altor instituţii, dacă binevoiesc să se autosesizeze.

Articolul a aparut în Ziarul de Braila, în luna noiembrie 2008. Nu cunosc motivul pentru care el nu mai este disponibil pe server. Posibil sa aiba răspunsul cei de la Viaţa Liberă.

2 comentarii:

  1. Spor in desecretizarea a cât mai multor ilegalităţi.
    http://dashalovinganimals.blogspot.com/2010/01/unde-ajung-cainii-adunati-de-primariile.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sant anonima...dar e mai simplu de trimis comentariu : Mira Iordanescu, ( Toronto Canada ), prietena cu Brandusa...sant pe Facebook...personal si in grupul ALIANTA ROMANA PENTRU PROTECTIA SI DREPTURILE ANIMALELOR - este un grup din care fac parte musti membrii de ONG-uri si incercam sa lansam ofensive din toate directiile...va invit si pe Facebook... idealul ar fi ca toate aceste documenta de la toate primariile sa fie pusa intr-un dosar comun si sa fie lansate pe "piata"internationala...oricum..nu va lasati...santem foarte multi, din ce in ce mai multi si cu multi straini in spatele nostru :))))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.