joi, 21 octombrie 2010

Două oaie, o cohonştiinţă

by  Lelia MUNTEANU, Gandul

Din ce e compus un parlamentar? Vă mulţumesc pentru întrebare. Precizaţi când. Atunci când votează? Depinde ce votează. La Legea Pensiilor, dacă e în Opoziţie, nu-i trebuie decât picioare bune, ca s-o şteargă româneşte; dacă e la Putere, îi trebuie aritmetica Robertei şi metafizica holistică a Elenei ("când este Puterea în sală, se presupune că este toată"). Însă la moţiuni de cenzură, "în faţa urnei de vot, fiecare dintre parlamentari are două bile şi o conştiinţă". Aşa zice liderul Crin, cu flerul lui cel mai fin. N-aş lua-o ad litteram. Două bile, da - că i se repartizează de la locul de muncă - dar conştiinţa, dacă e neatent, şi-o uită acasă.
O să obiectaţi că liderul liberalilor n-are de unde să ştie, că n-a văzut parlamentari decât la televizor (pe la Căsuţa Poporului nu dă, fiindcă e claustrofob). Greşeală: la vot se duce mai mereu.
 Recapitulăm: două oaie, o cohonştiinţă. Şi multe mâini. Ca Avalokiteshvara. Să poată apuca ce i se dă, fiindcă nu-i prost să voteze degeaba. Gura? Nu, gâţi. Şi alte orificii prin care se exprimă. Problema e unde-şi ţine cohonştiinţa. Mai sus decât locul din care emană. Cel mai ferit e în buzunarul interior al hainei, lângă portofel.
Am înţeles: m-aţi luat pe departe ca să ştiţi dacă trece sau pică moţiunea. Asta pică, dar se coace alta în sesiunea următoare. Vă spun sigur , pentru că Puterea a luat măsuri şi îi fereşte pe parlamentari să-şi uzeze cohonştiinţa prin întrebuinţare. Deci, nu votează. Altfel s-ar putea trezi că se-ntâmplă ca marţi seară, când au greşit fiindcă era întuneric.
Prin urmare, la moţiunea de cenzură va fi iar o chestiune de aritmetică şi una de metafizică. Aritmetică: îi lasă pe cei din Opoziţie să-şi zornăie bilele, mai mult de două de căciulă n-au oricum. Metafizică: dacă Puterea face rost de un proiect ca să aibă în ce încremeni (vorba lui Kant) şi nu se atinge de bile, atunci putem spune că a sprijinit cu inteligenţă eternizarea guvernului Boc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.